Skip to main content

Mengapa saya suka bangun awal-awal pagi

Kalau ada yg bertanya, dlm sehari 24 jam yg ada ini, waktu manakah yg paling disukai. sy akan kata awal pagi. sy suka bangun awal2 pagi. sini sy senaraikan bbrp sebab kenapa sy suka bangun pagi2.

1. sy rasa alam berada pd tahap maksimum kecantikannnya pada awal2 pagi. time nie bila segalanya msh senyap sunyi, sy punya lebih masa utk memerhati, indahnya alam ini. dgr burung keluar dari sarang, tgk embun, matahari naik..suasana hening..tenang, cantik dan aman terasa.
2. sbb pagi buat sy rasa tenang dan aman
3. ini menandakan hari baru bermula. sy nak jadi antara yg awal utk menyertainya.
4. selepas istirehat panjang dari tidur, fikiran lebih fresh dan focus. time nie senang nak menelaah dan membuat keje2 yg melibatkan kita utk berfikir or menganalisis.
5. kerana sy rasa org baru nak pergi keje/kampus, sy dah siap satu keje..bestnya..hahaha
6. waktu terasa lebih panjang

walaupun begitu, ada tapinya:

sy jadi org paling awal msk tido. sbb jam 8-9 dah ada tanda2 system nak shut down automatically

nak tgk citer yg best tak blh. bila tgk waktu tygn start 8.30 mlm or 9.00 mlm, mmg rasa dah lewat sgt or tak mampu nak bukak mata. jarang skali dpt buat.

ada yg kata sy tido awal utk 'sleeping beauty'. tido awal awet muda. i beg to differ coz my badan simply jarang blh stay up late at night. occasionally saja. kdg2. sejak zmn sekolah mmg tak mampu mcm yg lain berjaga sampai ke pagi. tapi sy blh bangun tgh malam buta and study sampai awal pagi sblm gi sekolah.

Comments

kakzana said…
sama mcm suami akak n famili dia, pkl 8.30 mlm dah melayang kemana.....akak pun terikut2....tu sebab kita org jarang keluar malam.
Alice said…
u ni memang bukan burung hantu...borak2, kejap tengok dia senyap aje. dah tidur rupanya...membazir air liur aje cakap ngan dia ni...haha
Cengkih78 said…
hahahahaha alice..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…