Posted on Friday, May 08, 2009

Mengapa saya suka bangun awal-awal pagi

Kalau ada yg bertanya, dlm sehari 24 jam yg ada ini, waktu manakah yg paling disukai. sy akan kata awal pagi. sy suka bangun awal2 pagi. sini sy senaraikan bbrp sebab kenapa sy suka bangun pagi2.

1. sy rasa alam berada pd tahap maksimum kecantikannnya pada awal2 pagi. time nie bila segalanya msh senyap sunyi, sy punya lebih masa utk memerhati, indahnya alam ini. dgr burung keluar dari sarang, tgk embun, matahari naik..suasana hening..tenang, cantik dan aman terasa.
2. sbb pagi buat sy rasa tenang dan aman
3. ini menandakan hari baru bermula. sy nak jadi antara yg awal utk menyertainya.
4. selepas istirehat panjang dari tidur, fikiran lebih fresh dan focus. time nie senang nak menelaah dan membuat keje2 yg melibatkan kita utk berfikir or menganalisis.
5. kerana sy rasa org baru nak pergi keje/kampus, sy dah siap satu keje..bestnya..hahaha
6. waktu terasa lebih panjang

walaupun begitu, ada tapinya:

sy jadi org paling awal msk tido. sbb jam 8-9 dah ada tanda2 system nak shut down automatically

nak tgk citer yg best tak blh. bila tgk waktu tygn start 8.30 mlm or 9.00 mlm, mmg rasa dah lewat sgt or tak mampu nak bukak mata. jarang skali dpt buat.

ada yg kata sy tido awal utk 'sleeping beauty'. tido awal awet muda. i beg to differ coz my badan simply jarang blh stay up late at night. occasionally saja. kdg2. sejak zmn sekolah mmg tak mampu mcm yg lain berjaga sampai ke pagi. tapi sy blh bangun tgh malam buta and study sampai awal pagi sblm gi sekolah.
Read More

3 Responses to Mengapa saya suka bangun awal-awal pagi

  1. kakzana
    May 8, 2009 at 5:01 PM
    sama mcm suami akak n famili dia, pkl 8.30 mlm dah melayang kemana.....akak pun terikut2....tu sebab kita org jarang keluar malam.
  2. Alice
    May 8, 2009 at 6:22 PM
    u ni memang bukan burung hantu...borak2, kejap tengok dia senyap aje. dah tidur rupanya...membazir air liur aje cakap ngan dia ni...haha
  3. Cengkih78
    May 8, 2009 at 7:34 PM
    hahahahaha alice..