Skip to main content

Coffee or Tea?


Bercakap pasal individu dan kategori minuman, ia biasanya berkisar ttg 2 perkara iaitu samada anda:

a coffee person; or
a tea person; and
milo/hot chocolate person etc (never heard of), barangkali ada

i'm a tea person, loves tea, different kind of tea, dari sebiasa2 jenis tea sehingga yg pelik (pernah cuba minum teh air mata rahib @ monk tears tea). OOps, i dont think itu betul2 air mata rahib, it just a name, ia sejenis daun dan rasanya tawar, umpama air mata kot rasanya. I suka minum tea dgn madu or gula perang. Tapi selalunya campur madu.

sedikit fakta ttg teh:

black tea, green tea or red tea?
- semakin lama proses yg diambil, semakin hitam warna teh. Green tea adalah teh yg diproses paling sekejap berbanding red tea and black tea. Biasanya hanya di-steam sekejap saja. Black tea and red tea pulak mengalami proses pengeringan yg panjang dan lama. tapi aperpun, ketiga2 jenis teh ini mengandungi polyphenols.

polyphenols nie ialah sejenis antioksidan yg melindungi badan dari radikal merosakkan. Malah, kandngan polyphenolsnya mengatasi bbrp kategori jenis buah dan sayur yg kita makan. Polyphenols ini blh mengurangkan risiko kanser, mengurangkan risiko gastrik, esophagel (mslh ketakhadaman/berkaitan perut) dan mengurangkan kanser kulit sekiranya diambil dlm sukatan 4-6 gelas sehari. Kajian lain pula menunjukkan teh blh mencegah gumpalan darah dan mengurangkan tahap kolesterol.

berbanding dgn coffee, kdgn kafein dlm teh jauh lebih rendah. contohnya, scr purata, kafein dlm teh ialah 40mg berbanding 85mg di dalam coffee.

green tea, red tea and black tea diproses dari sejenis daun species chamilia sinensis. Daun jenis ini mengandungi polyphenols. penting utk diketahui bahawa herbal tea, tidak diproses dari daun jenis ini, oleh itu herbal tea tidak mengandungi polyphenols. herbal tea yg ada sekadar campuran jenis bunga, buah citrus, akar kayu atau rempah ratus. Ia mungkin mempunyai khasiat lain tetapi tidak mengandungi polyphenols yg ada dlm green tea/dark tea/red tea.

pilihan ditangan sendiri, minumlah sesuatu yang bermanfaat utk tubuh badan..

p/s sebahagian info ini dipetik dari artikel dari www.healthcastle.com

Comments

Doralin Lee said…
Aku ni Coffee lover la..... dah run in my family blood dah.... Nescafe is my soul mate tapi kalau tak minum nescafe pun aku tak la ketagih.....

I am not much of a tea person but Chinese tea and japanese green re my my favourites too. Ini kalau tak ada nescafe tarik aku mintak la Chinese tea panas hehehehehe!!!!!!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…