Posted on Tuesday, January 20, 2009

My new workstation

This is my first day coming to St Albans campus after I had been away for a while last year (wallau..nie dah 2009, ujung bulan, masa?? cepat betul berlalu). Last year in Disember dpt notis utk pindah building sblh sbb student PhD semakin ramai and admin nak allocate satu tempat sesuai so inilah dia. Oleh sebab nie ujung tahun and most of the staff campus and jugak students are gone away for annual leave and holiday (and only available in February), so senanglah sikit nak pilih workstation sendiri. So i opt for this workstation, jauh dari main entrance and hujung sekali. Nampak tak byk barang sbb dah angkut most of it balik rumah, skrg nie buat keje kat rumah ajer..only coming here when i have a meeting with supervisor and/or to print my research documents.
Satu2nya yg ada adalah 'aku'. Yang lain tu kosong blum berpenghuni. Tapi tunggulah, bila semester buka February nie, penuhlah dgn other PhD students baru dan lama. Okaylah, hujung sekali kureng sikit gangguan dan blh berangan lebih hehehehe..
Good news!! Komputer baru utk kami2 yg tak berapa rajin nak belajar nie (main lebih) dah pun sampai, flat screen color hitam. Tak sabarnya...
Nie ruang utk bersantai, borak2, berdiskusi ataupun bermalas2an. Time gambar nie diambil, ada 3 orang PhD student ajer yg ada termasuklah saya.

Refreshment area, ada mikrowave, hot water, and also freezer (tak de dlm gambar). Dapur jer takde.
Last but not least, ada 2 bilik mandi kat sini utk saper2 tak sempat mandi or nak mandi lagi sekali. Tapi gayanya mcm takder org mandi lagi kat sini. Yg tak bestnyer pindah building nie ialah nak akses perlu swipe card yg available during office hour sajer. Kalu nak dtg luar office hour, kena call after hour service (biasanya pak guard yg in charge) utk msk. Building lama dulu kitaorg diberi kunci so blh akses 24 jam.

Satu yg bestnyer jadi postgrad student overseas nie ialah dari segi faciliti yg disediakan. Universiti kat Malaysia perlu sediakan kemudahan sama utk pelajar postgrad, baru blh menarik minat international student utk dtg study kat Msia. Setakat nie, kemudahan msh lagi agak terhad. Perlu byk lagi improvement. Tapi, memandangkan kami disini (international post grad) spent alot for the fees, maka mmg sewajarnyalah kami mendapat kemudahan mcm nie. My school fees every semester for PhD is about AUD$9000 (eg 9XRM2.7=24,000).
Read More

One response to My new workstation

  1. Alice
    January 22, 2009 at 12:43 AM
    lengkap dengan facilities serba mewah pulak tu...belajar rajin2 oh....if u tak rajin, rasa rugi aje...hehe