Skip to main content

My new workstation

This is my first day coming to St Albans campus after I had been away for a while last year (wallau..nie dah 2009, ujung bulan, masa?? cepat betul berlalu). Last year in Disember dpt notis utk pindah building sblh sbb student PhD semakin ramai and admin nak allocate satu tempat sesuai so inilah dia. Oleh sebab nie ujung tahun and most of the staff campus and jugak students are gone away for annual leave and holiday (and only available in February), so senanglah sikit nak pilih workstation sendiri. So i opt for this workstation, jauh dari main entrance and hujung sekali. Nampak tak byk barang sbb dah angkut most of it balik rumah, skrg nie buat keje kat rumah ajer..only coming here when i have a meeting with supervisor and/or to print my research documents.
Satu2nya yg ada adalah 'aku'. Yang lain tu kosong blum berpenghuni. Tapi tunggulah, bila semester buka February nie, penuhlah dgn other PhD students baru dan lama. Okaylah, hujung sekali kureng sikit gangguan dan blh berangan lebih hehehehe..
Good news!! Komputer baru utk kami2 yg tak berapa rajin nak belajar nie (main lebih) dah pun sampai, flat screen color hitam. Tak sabarnya...
Nie ruang utk bersantai, borak2, berdiskusi ataupun bermalas2an. Time gambar nie diambil, ada 3 orang PhD student ajer yg ada termasuklah saya.

Refreshment area, ada mikrowave, hot water, and also freezer (tak de dlm gambar). Dapur jer takde.
Last but not least, ada 2 bilik mandi kat sini utk saper2 tak sempat mandi or nak mandi lagi sekali. Tapi gayanya mcm takder org mandi lagi kat sini. Yg tak bestnyer pindah building nie ialah nak akses perlu swipe card yg available during office hour sajer. Kalu nak dtg luar office hour, kena call after hour service (biasanya pak guard yg in charge) utk msk. Building lama dulu kitaorg diberi kunci so blh akses 24 jam.

Satu yg bestnyer jadi postgrad student overseas nie ialah dari segi faciliti yg disediakan. Universiti kat Malaysia perlu sediakan kemudahan sama utk pelajar postgrad, baru blh menarik minat international student utk dtg study kat Msia. Setakat nie, kemudahan msh lagi agak terhad. Perlu byk lagi improvement. Tapi, memandangkan kami disini (international post grad) spent alot for the fees, maka mmg sewajarnyalah kami mendapat kemudahan mcm nie. My school fees every semester for PhD is about AUD$9000 (eg 9XRM2.7=24,000).

Comments

Alice said…
lengkap dengan facilities serba mewah pulak tu...belajar rajin2 oh....if u tak rajin, rasa rugi aje...hehe

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…