Skip to main content

Aku dan kawan-kawan

Aktiviti weekend for me takdelah happening sgt. Biasanya duduk kat rumah atau kalu bosan2 pergilah shopping complex Highpoint yg hanya bbrp minit jalan kaki tu. Tapi paling selalu dilakukan pada hujung minggu pastinya membeli-belah barang2 dapur yg kekurangan tuk bekalan beberapa hari. Destinasi pasti, Little Saigon (Asian market products, very popular in Footscray), supermarket Coles, halal butcher and kedai2 Cina sepanjang jalan. Nie gambar Kak Zami tgh pilih buah plums.
Sekarang nie tgh summer, so buah2an pun berbeza2 ikut season. Biasanya during summer, season fruits-nya ialah spt Plums, Apricots and Peaches. Nak beli buah2an, Little Saigon is the place sbb ada pelbagai jenis buah, murah dan segar2. Paling best, blh cuba..so kenyanglah jugak, walau tak membeli pun..hehehe
Yang orange colour nie buah Peach..

Last Saturday, me and friends ke Preston. Sempatlah singgah on the way back tu ke Preston market, besar dan popular in that area, mcm Little Saigon punya market juga. I pernah tangkap Preston market sblm nie and uploaded the pictures in my blog. Australia nie suka buat home made products, salah satunyer sabun. First time sampai dulu excited ngan sabun2 nie, dah lama2 suka tengok tapi tak beli pun. Home made product mcm nie blh dijadikan souvenir yg menarik tuk bwk pulang ke Msia.
Pilih jangan tak pilih..

Nak ke rumah Sarah kena jalan kaki bbrp minit. Tak sah tak tangkap gambar, neighbourhood nie sgt aman dan tenteram, nie kira surburb jugaklah di Melbourne. Very peaceful and very clasic country gitu..

Nielah baby baru dlm circle baru kami. Namanya Adam Elza, Elza tu nama diambil sempena pemain bola sepak pasukan Liverpool. Hopefully Adam akan dikurniakan kaki yg reti sepak bola dan minat main bola sepak. So cute..
Chong sangat excited dengan Adam. Siap claimed kata dia akan jadi favourite aunty for Adam. Huhu, we will see. Sama spt yg sudah2, Chong akan tanya soalan maut..'Iena, bila kita nak ada baby.' Haiya, nie yg buat aku terkedu..

Sblm balik Melbourne, sempat ke Tanjung Malim ikut Mia ke rumah her sister. Tak sempat ikut balik ke kampung dia di Johor, balik ke rumah kakaknya pun okay jugak. Family Mia dah rasa mcm my own family; rapat dan mesra. Agak terkilan sbb terpaksa tolak perlawaan mak dia balik ke kampung, waktu sgt tak mengizinkan. Kalu tidak, dah pasti cepatnyer akan pergi. Insya allah dilain masa.Hari yg sama kami berkonvoi ke Teratak Riverview tak jauh dari Tg. Malim. Jalan punyerlah mencabar, hujan dan becak pulak tu.

Mia dan anak2 buahnya having a good time kat sana. Lepas ujan, so air mmg sgt deras. Anak2 buah Mia semua excited nak mandi, tapi sbb arus terlalu kuat, maka hanya main2 air ajerlah. Mia and me, aktiviti menangkap gambar.
Last but not least, sehari sblm berangkat ke Melbourne, bawa minah Iran nie berjalan ke Sg. Teluk Kelubi, nak ajar dia jalan ke sana so dia blh bawak kawan2nyer dtg lain kali. Dia excited sgt. Dgr bunyi air, dgn cuaca yg panas2 tapi sejuk, mmg sesuai tuk picnic hari tu. Tapi kelakarnya, on the way back, teringin sgt makan durian, singgahlah tepi jalan and kebetulan ada orang jual durian dari Jelebu. Mmg sedap. Afsaneh nie tak reti makan durian, dia tak suka baunya. Buat dia pening katanya. Pujuk punya pujuk last2 dia mkn jugak..hahaha..dia kata okay. Rugilah tak cuba, sekurang2nya blhlah cerita experience mkn durian yg rata2 org asing tak suka tu.

Time pilih durian tu, penjual buah tu tanya, 'kawan adik nie dari mana?' ckplah dari Iran. Dia pun kata, kalu dari Iran takpe, kalau dari Israel, no-no-no, kulit durian ku bagi'. Haha, macam2.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…