Posted on Sunday, January 18, 2009

Aku dan kawan-kawan

Aktiviti weekend for me takdelah happening sgt. Biasanya duduk kat rumah atau kalu bosan2 pergilah shopping complex Highpoint yg hanya bbrp minit jalan kaki tu. Tapi paling selalu dilakukan pada hujung minggu pastinya membeli-belah barang2 dapur yg kekurangan tuk bekalan beberapa hari. Destinasi pasti, Little Saigon (Asian market products, very popular in Footscray), supermarket Coles, halal butcher and kedai2 Cina sepanjang jalan. Nie gambar Kak Zami tgh pilih buah plums.
Sekarang nie tgh summer, so buah2an pun berbeza2 ikut season. Biasanya during summer, season fruits-nya ialah spt Plums, Apricots and Peaches. Nak beli buah2an, Little Saigon is the place sbb ada pelbagai jenis buah, murah dan segar2. Paling best, blh cuba..so kenyanglah jugak, walau tak membeli pun..hehehe
Yang orange colour nie buah Peach..

Last Saturday, me and friends ke Preston. Sempatlah singgah on the way back tu ke Preston market, besar dan popular in that area, mcm Little Saigon punya market juga. I pernah tangkap Preston market sblm nie and uploaded the pictures in my blog. Australia nie suka buat home made products, salah satunyer sabun. First time sampai dulu excited ngan sabun2 nie, dah lama2 suka tengok tapi tak beli pun. Home made product mcm nie blh dijadikan souvenir yg menarik tuk bwk pulang ke Msia.
Pilih jangan tak pilih..

Nak ke rumah Sarah kena jalan kaki bbrp minit. Tak sah tak tangkap gambar, neighbourhood nie sgt aman dan tenteram, nie kira surburb jugaklah di Melbourne. Very peaceful and very clasic country gitu..

Nielah baby baru dlm circle baru kami. Namanya Adam Elza, Elza tu nama diambil sempena pemain bola sepak pasukan Liverpool. Hopefully Adam akan dikurniakan kaki yg reti sepak bola dan minat main bola sepak. So cute..
Chong sangat excited dengan Adam. Siap claimed kata dia akan jadi favourite aunty for Adam. Huhu, we will see. Sama spt yg sudah2, Chong akan tanya soalan maut..'Iena, bila kita nak ada baby.' Haiya, nie yg buat aku terkedu..

Sblm balik Melbourne, sempat ke Tanjung Malim ikut Mia ke rumah her sister. Tak sempat ikut balik ke kampung dia di Johor, balik ke rumah kakaknya pun okay jugak. Family Mia dah rasa mcm my own family; rapat dan mesra. Agak terkilan sbb terpaksa tolak perlawaan mak dia balik ke kampung, waktu sgt tak mengizinkan. Kalu tidak, dah pasti cepatnyer akan pergi. Insya allah dilain masa.Hari yg sama kami berkonvoi ke Teratak Riverview tak jauh dari Tg. Malim. Jalan punyerlah mencabar, hujan dan becak pulak tu.

Mia dan anak2 buahnya having a good time kat sana. Lepas ujan, so air mmg sgt deras. Anak2 buah Mia semua excited nak mandi, tapi sbb arus terlalu kuat, maka hanya main2 air ajerlah. Mia and me, aktiviti menangkap gambar.
Last but not least, sehari sblm berangkat ke Melbourne, bawa minah Iran nie berjalan ke Sg. Teluk Kelubi, nak ajar dia jalan ke sana so dia blh bawak kawan2nyer dtg lain kali. Dia excited sgt. Dgr bunyi air, dgn cuaca yg panas2 tapi sejuk, mmg sesuai tuk picnic hari tu. Tapi kelakarnya, on the way back, teringin sgt makan durian, singgahlah tepi jalan and kebetulan ada orang jual durian dari Jelebu. Mmg sedap. Afsaneh nie tak reti makan durian, dia tak suka baunya. Buat dia pening katanya. Pujuk punya pujuk last2 dia mkn jugak..hahaha..dia kata okay. Rugilah tak cuba, sekurang2nya blhlah cerita experience mkn durian yg rata2 org asing tak suka tu.

Time pilih durian tu, penjual buah tu tanya, 'kawan adik nie dari mana?' ckplah dari Iran. Dia pun kata, kalu dari Iran takpe, kalau dari Israel, no-no-no, kulit durian ku bagi'. Haha, macam2.
Read More

0 Responses to Aku dan kawan-kawan