Skip to main content

Misi minggu ini


Weekend selalu jadi pilihan utk mencuba resipi2 baru. Kali nie yg menjadi sasaran ialah puding belang. Kak zami kata ada nama lain jugak, arh, okaylah mana2 will do, janji blh dimakan. Sepanjang tempoh kat sini, rasanya byk jugak dah belajar masak. Okaylah tu, selain belajar, blh jugak pertajamkan skill memasak yg tak sebarapa ada nie..nielah rupernya puding ku yg tlh pun siap sebentar tadi dan tlh pun dipotong2 kecik msk dlm peti ais..

Teringat baju kontinjen Msia pertandingan sukan dulu (tak ingat Komanwel ke aper) tapi lebih kurang gitulah coraknya. Excited jugak nak tau, mcm nerlah agaknya ruper corak puding sy nie. Sekali mcm belang rimau-lah. Dah try tadi mkn sikit, mmg sedap (saper lagi nak pujikan). TAPI, kak zami pun kata sedap..ngeh-ngeh..

Puding nie dibahagi 2, satu simpan tuk dimakan, separuh lagi akan dibawa bersama2 esok ke rumah kak Aida sbg buah tangan utk dia sekeluarga. Sbb rasanya kaya dgn coklat, kak zami kata anak2 kak Aida mesti suka. Harap2 mcm tulah.

Pd yg berminat, ini resipinya:

10gm serbuk agar2
200gm gula
2 1/2 cawan air
3 sudu besar butter
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar serbuk koko dibancuh sedikit air panas
sedikit pewarnakuning
1 tin susu cair

caranya:

mskkan agar2 dgn air dan gula hingga hancur. telur dipukul, mskkan tepung jagung dan susu cair, pukul sebati, tuang ke dlm agar2 tadi mskkan butter dan biarkan didih sesudah itu, bahagi kepada 2 bhgn. satu bhgn dicampur pewarna kuning, satu lagi dicampur koko. tuang berlapis2 tapi harus dibiarkan lapisan sejuk sblm menambah lapisan baru. sejuk dan hidangkan.

nota penting: sesiapa mencuba dan mengikut aturan sukatan, insya allah rasanya akan sama sedap. tapi, tiada jaminan belang2 itu akan sama. hahaha. blh jadi belang anda akan spt kuda belang..

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…