Skip to main content

Australian Day and Gong Xi Fa Cai

Sebelum brckp pjg lebar lagi ttg pengembaraan di bumi Melbourne Australia nie, firstly, i nak wish-kan Gong Xi Fa Cai to Alice, Anna d King, Yong and Chong. A day before, i belief perut diaorg dah kenyang sbb makan besar. Semoga tahun nie will bring much more happiness and great life for all of you.

Oleh sbb CNY 2009 jatuh sama dgn Australian Day - 26 Jan 2009, public holiday, so me and my housemate langkah panjang sikit this weekend and hari nie utk sight seeing and cuci2 mata. Oleh sbb suhu hari nie okay (dlm 28 celcius) kitaorg putuskan utk ke Dockland and tgk Northern Star (yg baru buka kpd public). Time kitaorg sampai ke Flinders Station, ada parade kat city so main road yg biasa kitaorg travel tak bukak. So kena jalan sikit. Nasib baik, tram city circle beroperasi spt biasa so kita naik nie ajelah. city circle tram nie pusing2 bandar, naik percuma. And, tram nie mmg tram fesyen lama..klasik gitu..

Mcm nielah rupernya kat dlm, serba serbi..hmmm...lama..

Bukti? Nie tgk cermin nie..alang dia buatan kayu lagi tau..dah tahap msk muzium, tapi masih blh jalan lagi..enjin still power, tapi ms tgh jalan tu tiba2 bunyi enjin mcm motobot pulak..

Dockland nie i dah sampai byk kali. tapi suka dtg selalu sbb tepi pelabuhan, bandar baru, semua apartment moden, ada shopping complex, tpt mkn best, udaranya sejuk, and blh tgk bot2 cantik. Dockland nie antara bandar baru moden kat Melbourne and agak mahal sewanya. Pendek kata, student sengkek mcm kami nie tak mampulah nak duduk. cuci mata jer blh..and mkn aiskrim..

Kalaulah..kapal nie aku yg punyer...


Bestnyer, kat sini, kalu rasa duit poket tu lebih sikit, blh disewa botnya..sbnrnya gambar nie tak sama dgn aper yg kitaorg nampak. the view is much2 more better than what we captured here (gambar diambil guna hp camera 3.2 megapixel, kamera digital tak bawa, malas). kata my housemate, kena beli kamera profesional dgn lensa besar baru blh capture gambar best. blh dipertimbangkan..
Last time pergi takder minah nie, terkejut pulak kali nie dia ada. Edna..kenal Edna? lelaki yg mcm perempuan tu? talk show person popular kat UK tu...

Kebetulan time pergi ada konsert mini utk kanak2, so parents ramailah berhimpun kat sini dgn anak msg2. kami pun pergi jugak, dgn membawa 2 anak setiap seorang; anak mata dan anak tekak..

Nie sand sculpture, as u guys can see here, sedikit informasi about this sand sculpture...

Nielah dia Northern Star. Yg kat KL pun i tak pernah pergi lagi. I tak blh nak buat comparison coz i tak nampak yg kat KL tu besar mana or satu pusingan brp lama msnya. Tapi yg nie mmg besar, blh muat ramai org kat dlm satu2 koc. Satu pusingan ambil ms 30 minit, dgn bayaran $30 for adults and $18 for children. ada special price/consession..tak payahlah ckp, tak layak pun..


And nie pulak bbrp keping gambar yg sempat diambil ms gi umah kak Aida di Glenroy. Seronok main ngan anak2 dia, Irfan, Irsyah dan Iddin.

10 minit pertama, diaorg malu2 lagi. Lepas dah kenal tu, hmmm, laju ajer..mcm2 diaorg citer, serentak pulak tu. Nak dgr mana satu? Sofa kat gambar nie dan tv tu, kak Aida beli sms garaj sale, sofa tu $60 jer, tv? free. FREE!..bertuah badan..

Gambar tembikai pulak. Iddin yg malu2 kucing. First sampai, dia tgh makan tembikai. malu first time nak ambik gambar dia..


Bila dah kenal, semua barang mainan dia angkut keluar nak tunjukkan. Iddin tgh syok bercerita pasal koleksi patung Kungfu Panda-nyer.


Tgh borak2 ngan kak Aida, sempat tolong siapkan kartun sailormon utk Irsyah...dia tgh seronok mewarna.
Petang tu sblm balik sempatlah berkunjung ke rumah seorang lagi PhD student dan familynyer, encik Mohd Rasul. Selain student PhD, encik Rasul nie jugak toke kicap Kipas Udang. Ke rumah dia utk memborong kicap. hahaha. Rupernya dah kenal dulu kat market. Pusing2 situ jugak rupernya. Halaman rumah dia besar and ada pokok epal, lemon dan peach. time dtg, buah tu tgh berbuah lebat..Irsyah makan buah peach yg dipetik segar..

Borak2 kat kaki tangga sambil mkn2 buah. Sempatlah membawa epal dan peach yg dipetik balik ke Footscray petang tu. Berat jugak nak mengangkut kicap 5 botol. 5 botol utk stok setahun..

Comments

ST said…
thanks iena!
gongxi gongxi!
thanks for calling the other day ya!
you had loads of fun ya
well done my gal!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…