Skip to main content

VIctoria's Bushfires: khabar dari Melbourne

Sorry guys, terasa lama tak update my blog, walaupun blum lagi sampai seminggu. Anyway, i bet most of you tahu apa yg terjadi di Victoria - Melbourne baru2 nie. For those yg ikut my blog mungkin msh ingat, i kept talking about hot weather di Melbourne recently. It was hot, unusually hot, never ever had that kind of hot weather in Msia. It worst. Windy, very dry, and very-very hot. Actually, before disaster nie berlaku mmg ada amaran berjaga2. sbb kepanasan melampau, pokok2 jadi kering mcm kertas, daun tu kalu pegang bersepai, crispy, nak kata punyer panas. And ms tu bomba dah bg amaran kata - Melbourne is ready to burn. so beware. sikit jer terbakar, jadi disaster.
Saturday tu kemuncak panas bila suhu cecah 46-48 celcius. I spent few hours kat shopping mall, just to get some cool air. Petang tu breaking news, Kingdale, Marysville terbakar. And its all started from there..
Bunyi helikopter, bomba, ambulan, kedengaran hampir setiap ms, even in midnite. Last few days, ms kat umah, sy blh cium bau kebakaran. takut jugak, i keliling kwsn rumah, tgk ada apa2 tak. alhamdulllah takde aper2. agaknya bau kebakaran tu dibawa angin ke sini.
This week, weather temperature drop sampai 21 max, mmg sejuk, so dgrnya pihak bomba dan penyelamat cuba yg terbaik guna keadaan nie utk kawal kebakaran. tapi tadi tgk update news, Yea area, dkt dgn Kingsdale diarah berjaga2 sbb mungkin akan terbakar juga. angin kencang blh menerukkan keadaan.
Ini bbrp gambar yg tersiar di Herald Sun newspapers. Ramai yg mati bukan sbb tak bersedia, tapi kebakaran berlaku terlalu pantas sbb angin time tu mmg kencang. ramai tak sempat lari, or lari tapi tak sempat keluar dari kwsn kebakaran. ramai yg mati sekeluarga. ada yg terbakar dlm kereta.
Ada mangsa yg sempat menelefon keluarga dan kawan2, memberitahu tak dapat keluar dari rumah atau takde harapan utk menyelamatkan diri dan mengucapkan selamat tinggal.




Koala nie antara binatang yg bernasib baik terselamat dari kebakaran, sedang diberi minum oleh penyelamat. dia habiskan 3 botol air mineral.
Ni antara gambar mrk yg terkorban, tak dpt nak upload semua, lambat betul. Dua adik beradik nie dari Kingsdale, mati ketika cuba utk menyelamatkan kuda peliharaan keluarga.

Pembaca berita terkenal Australia, antara yg terkorban di dalam kebakaran di Kingsdale.

Kami di Melbourne nie alhamdulillah dlm keadaan baik tapi berhati2 jugak. Agak membimbangkan jugak sbb dijangkakan next week suhu naik lagi. Tapi tak pasti samada mcm last week ke tak. Harap2nya jangan.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…