Posted on Tuesday, February 10, 2009

VIctoria's Bushfires: khabar dari Melbourne

Sorry guys, terasa lama tak update my blog, walaupun blum lagi sampai seminggu. Anyway, i bet most of you tahu apa yg terjadi di Victoria - Melbourne baru2 nie. For those yg ikut my blog mungkin msh ingat, i kept talking about hot weather di Melbourne recently. It was hot, unusually hot, never ever had that kind of hot weather in Msia. It worst. Windy, very dry, and very-very hot. Actually, before disaster nie berlaku mmg ada amaran berjaga2. sbb kepanasan melampau, pokok2 jadi kering mcm kertas, daun tu kalu pegang bersepai, crispy, nak kata punyer panas. And ms tu bomba dah bg amaran kata - Melbourne is ready to burn. so beware. sikit jer terbakar, jadi disaster.
Saturday tu kemuncak panas bila suhu cecah 46-48 celcius. I spent few hours kat shopping mall, just to get some cool air. Petang tu breaking news, Kingdale, Marysville terbakar. And its all started from there..
Bunyi helikopter, bomba, ambulan, kedengaran hampir setiap ms, even in midnite. Last few days, ms kat umah, sy blh cium bau kebakaran. takut jugak, i keliling kwsn rumah, tgk ada apa2 tak. alhamdulllah takde aper2. agaknya bau kebakaran tu dibawa angin ke sini.
This week, weather temperature drop sampai 21 max, mmg sejuk, so dgrnya pihak bomba dan penyelamat cuba yg terbaik guna keadaan nie utk kawal kebakaran. tapi tadi tgk update news, Yea area, dkt dgn Kingsdale diarah berjaga2 sbb mungkin akan terbakar juga. angin kencang blh menerukkan keadaan.
Ini bbrp gambar yg tersiar di Herald Sun newspapers. Ramai yg mati bukan sbb tak bersedia, tapi kebakaran berlaku terlalu pantas sbb angin time tu mmg kencang. ramai tak sempat lari, or lari tapi tak sempat keluar dari kwsn kebakaran. ramai yg mati sekeluarga. ada yg terbakar dlm kereta.
Ada mangsa yg sempat menelefon keluarga dan kawan2, memberitahu tak dapat keluar dari rumah atau takde harapan utk menyelamatkan diri dan mengucapkan selamat tinggal.




Koala nie antara binatang yg bernasib baik terselamat dari kebakaran, sedang diberi minum oleh penyelamat. dia habiskan 3 botol air mineral.
Ni antara gambar mrk yg terkorban, tak dpt nak upload semua, lambat betul. Dua adik beradik nie dari Kingsdale, mati ketika cuba utk menyelamatkan kuda peliharaan keluarga.

Pembaca berita terkenal Australia, antara yg terkorban di dalam kebakaran di Kingsdale.

Kami di Melbourne nie alhamdulillah dlm keadaan baik tapi berhati2 jugak. Agak membimbangkan jugak sbb dijangkakan next week suhu naik lagi. Tapi tak pasti samada mcm last week ke tak. Harap2nya jangan. Read More

0 Responses to VIctoria's Bushfires: khabar dari Melbourne