Posted on Friday, February 06, 2009

Sehari sebuah buku

One of my favourite thing - membaca buku cerita. baru-baru nie beli 5 buah buku. And kat kedai buku, i blh jadi impulsive buyer, beli ikut sedap hati. Plan awal nak beli 1 buku ajer, but i ended up bought 5 books and it cost me almost a hundred. So, no more book please this month. No more.

Baru habis baca buku the boy in the striped pyjamas. heart renching baca buku nie, sama mcm ms baca buku kite runner dulu. the boy in the striped pyjamas nie berkisar ttg kisah budak kecik umur 9 thn, anak pegawai tinggi tentera Jerman. Nie era holocaust kat Europe dulu. Ayah dia menjadi ketua tentera yg mengawasi salah satu concentration camp yg menempatkan org2 Jewish. Nak cerita, pjg, cumanya, citernya menggambarkan bagaimana kanak2 umur 9 thn cuba utk memahami senario keadaan ms itu, contohnya knp org2 tu dikurung? apa yg sbbkan mrk mcm tu? knp mrk dikatakan sbg 'not human?' dan bagaimana kanak2 terperangkap dlm tindakan orang2 dewasa. citer nie tragic endingnya.


and skrg tgh membaca Mister Pip..msh baru chapter 3, tak byk plot lagi blh dihuraikan kat sini. ntahlah, busy pun ye jugak, tapi sempat lagi nak baca buku citer..mmg nak kena.

ingat dulu ms kecik2, my mum fav ialah kumpul pinggan mangkuk. i pnah ckp ngan dia, nanti bila dah ada rumah sendiri, i akan penuhkan rumah dgn buku2, bukan pinggan mangkuk. and pernah ckp ngan kwn dulu - i nak keje tpt yg ada buku yg byk. tak sangka, perkara yg kita ckp tak serius mana, blh jadi kenyataan. hmmm, be careful what you wish for. ntah2 time tu, dimakbulkan Allah kata2 kita. Kun-fayakun.

happy reading!




Read More

2 Responses to Sehari sebuah buku

  1. alyong
    February 7, 2009 at 10:28 PM
    Bestnya dapat baca buku cerita. i very very busy recently. Tomorrow will go to Bintulu for Chess competition. Of course not me, just become nanny for my students.
    Actually this is my third time try to leave message in your blog. Last two times fall cause the line really bad here. Now you understand why i don't renew my blog. Anyway my personality is IT.
    You may give some command if you want but i think mostly you forget already.
    All the best in life.
  2. Cengkih78
    February 8, 2009 at 7:20 AM
    hi yong,

    i'm not supposed to read fiction book. i feel so bad coz i have a work to do, but sometimes i 'mengulat' jugak to ease my tension (maybe). bad me and good for you coz you are more discipline than me. tq for the update. looking forward to look at ur blog. but any news, you are welcome to jot down here. i do understand your internet issue. no worries.

    how's the chess competition? tell me later..