Skip to main content

tik-tok-tik-tok


Justify Fulltime and tide no wait for men - how true it is.

FEBRUARY - adalah bulan yg hectic dlm diari seorang pelajar di Aus. Time nie semester bukak, and time nielah ramai pelajar2 PhD baru dari Msia dtg. and kami2 so called 'senior' nie kena give a helpful hand pada yg baru menjejakkan kaki ke sini and jadi tourist guide jugak penunjuk jalan. despite our busy-ness, kebajikan org yg baru dtg kena jugak diambil kira.

time nie ramailah yg dtg belajar dgn bawa family sekali or dtg single. so kena bantu membantu. sementara nak carik rumah, ada yg settle down kat umah member dulu seminggu dua sampai dpt umah. so, kesediaan membantu itu jadi mcm kemestian. sbb pusingan rodanya macam tulah. dulu org bantu u, skrg u kena bantu org, saling memudahkan.

keluh seorang kawan - susah rupernya nak settle kat negara org nie. hahaha, tau takpe. tapi ia juga pengalaman berguna. menguatkan jiwa dan ketabahan hati. dulu balik sbb mentally tak prepared katanya, now, dia dah prepared, mentally, physically, which is good. otherwise, ada yg balik tak bagi tau, byk berlaku.

tak sangka, akhirnya bergelar senior jugak. itu menunjukkan cepatnya waktu berlalu. nie dah february, and this is my final year. gosh!! time nielah tertanya2 dlm diri, 'adakah waktu dipergunakan seoptima yg mungkin?' masa - pada saat2 begini - memang nilainya lebih dari emas.
Bila tgk segala kerja-kerja yg perlu disiapkan, harus disiapkan, wajib disiapkan..oh byknyer (boleh nervous breakdown dibuatnya)

fokus-fokus! selagi tak habis phd, no honeymoon time.

waktu berjalan - tik-tok-tik-tok

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…