Skip to main content

masak xpress



Bila bekerja nih..memasak utk diri n keluarga mmg mencabar. Pompuanlah biasanya..blik ke rumah singseng lengan baju kurung..bukak peti ais..chopping board..chop3! masak.
Sering xder masa..maka lauk 'main tunjuk' jawabnyer. Klu dpt pasangan yg memahami..x cerewet..alhamdulillah. Klu yg jenis nak proper meals..homemade cook al the time? Nauzubillah. Blum dgn ank2 lagi..iskh3...horror jgk jd pompuan dua alam ni ye..dua alam tu dual kerjaya...bukan orientasi seks yer..jgn salah fhm..
Sy suka masak sendiri dr beli d luar. Kdg2 jer bila angin malasku dtg melanda or simply mmg xder masa/bwk kje urgent bwk blik rumah then barulah beli. Sempoi pun xperlah..
Hari ni sempat masak sup siam segera..perencah brand adabi..sajer2 hari tu beli. Try lah hari ni..sedap jgk. Cuma sup siam tu sepatutnyer guna daging..tpi sbb xder daging..sy masukkan aper2 sajer yg ader dlm fridge..cendawan.sayur sawi..ayam..hmmmm..bedal sajerlah...i'm not cooking to impress...ini perut mau makan..
Salad pun gitu jgk. Warna warni.hihihi..aper yg ader dlm fridge tulah taruh..buah prun..carrot..timun.cheese wedges.dried tomato..jambu air pun masuk sekali..pkai french dressing..
Sejam jer rasanyer nk prepare semua nih. Max. Sejam tuh mybe blh less lg..tpi dh campur2 ngan berangan sekejap..tgk tv sekejap..check fb sekejap..hehe
Esok adalah hari yg agak penting n ditunggu2 jgk oleh ramai org..hari belanjawan! Sure bukak tv kt ofis. Hope ader good news utk semua. We will see. Doa byk2 tau..mana tau bonus lagi? Amin. Berkat aku masak masin hari nih. Kih3.
Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…