Skip to main content

Mass H1N1 vaccinations

Sebagai langkah pencegahan, kerajaan Australia dikhabarkan akan memberi suntikan vaksin kpd semua rakyatnya (tak tau kot2 termasuk students overseas yg study kat Aussie nie). tapi pd peringkat permulaan, bermula bbrp minggu lagi, first people yg akan diberi prioriti ialah ibu2 mengandung, individu menghidap penyakit kronik dan lain2 yg berisiko. entah berapalah kos kena keluar utk melaksanakan plan nie. kalu diluluskan, Australia akan membeli sejumlah 21 billions dos vaksin tersebut.

sy fikir ini antara langkah pencegahan yg baik dan blh dilaksanakan sekiranya langkah2 pencegahan sebelum ini kurang berkesan. kerajaan mungkin blh laksanakan langkah yg sama. darurat tu hanya bila terlalu terdesak saja.

note: i suka letak gambar, tapi blogspot nie problem kebelakangan nie, tak blh upload, hanya basic function jer yg okay, yg lain2 takder. frustrated jgklah. besok ada gathering bbrp students Malaysia Vic Uni kat Footscray Campus, just tuk gathering. lagipun mengambil peluang bersempena lusanya start puasa. insya allah ada gambar makan2 akan uplaod. msg2 kena bwk potluck, i mungkin buat pai sardin berkeju and krim karamel. ingat nak buat Msian foods tapi sbb kena angkut potluck tu guna public transport, kena carik resipi yg simple ajerlah.

selamat berpuasa semua. dah 3 thn sy puasa di sini. okaylah, alah bisa tegal biasa, tapi sy pastinya msh rindukan suasana bulan ramadhan di malaysia. pergi masjid tarawih ramai2 itulah paling best sekali. 3 thn dah tak dpt melakukannya..sedih. insya allah thn dpn mudah2an dpt.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…