Skip to main content

Tanpa keberanian mimpi tidak bermakna

Semakin ramai kawan yg bercempera di bumi Allah ini. Yg terbaru, my colleague di Sweden. Coming soon, another colleague akan ke Norway. Mendengar cerita sahabat di Sweden sy terkagum sendiri. First time sampai katanya takde malam. Siang memanjang, cerah walaupun malam! And 3 jam perjalanan dah boleh sampai ke North Pole.@Kutub Utara. Wah..mulut terlopong dgn penuh rasa kagum. hehehe. ada sesuatu yg menarik hati saya pasal North Pole ini. tidak lain tidak bukan ialah 'the Northern ligths' or 'Aurora'. Ini antara keajaiban dunia yg sy teringin nak lihat semasa hayat ni.

and dptlah tahu bbrp perkara menarik contohnya study free kat sana tapi cost of living very high and dia duduk rumah 'coridor'. puaslah dia kena explain rumah jenis aper tu coz i and kwn2 yg ada pengalaman duduk di Aussie nie kata 'mana ko dapat umah jenis mcm gitu?' ko duduk kat beranda umah org ker? bengkek juga nak menjawab soalan 'boleh blah tu'. hihihi. sajer mengusik. and satu2nya produk makanan Msia dia jumpa ialah 'sos'. and kicap kegemaran dia pun takde. teringat dulu betapa 'melompat' kegembiraan first time sy jumpa kicap adabi kat bumi Melbourne nie. jgn lah gelak, mesti ada yg fikir 'buang tebiat ker, tu botol kicap, bukan alien'. huhu, duduklah kembara di bumi asing, anda akan dapati sadin dlm tin cap ayam dgn cop halal pun blh buat anda menangis terharu. spt terjumpa sebongkah emas lagaknya.

moral citer nie sbnrnya bukanlah nak promosi kicap, sos atau sardin dlm tin tu. sy tak dpt komisen pun dari promosi iklan percuma. yg sy nak tekankan disini ialah tanpa keberanian hidup tidak bermakna. memberanikan diri menghadapi keterasingan, jauh dari comfort zone kita, jauh dari keluarga dan wajah2 yg biasa kita lihat bukan sesuatu yg mudah. TAPI, disebalik kesukaran itu, ada kemanisan pengalaman yg tak terhingga. ia mengelokkan peribadi dan jati diri. ia mengajar kita utk berani. oleh itu, beranikanlah diri menghadapi kesusahan. keberanian itu menambah kemanisan pengalaman, menambah pengetahuan.

bak kata satu dialog filem "tanpa keberanian, mimpi tidak bermakna."

aurora@the northern lights
ia tidak statik tapi bergerak2 dan berwarna warni. first time
tahu pasal the northern lights ms tgk filem
'The Polar Express'





Comments

~~zAnAfAhMi~~ said…
teringin gak nk tgk northen light tu...

tp satu perkara yg akak alami di bumi sabah ni, jarang dgr guruh atau petir mcm kt Slngor.
Cengkih78 said…
salam kak,

agaknya 'kurang iblis' nak di fire 'otomen' kot. ahaks!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…