Posted on Tuesday, August 04, 2009

Tanpa keberanian mimpi tidak bermakna

Semakin ramai kawan yg bercempera di bumi Allah ini. Yg terbaru, my colleague di Sweden. Coming soon, another colleague akan ke Norway. Mendengar cerita sahabat di Sweden sy terkagum sendiri. First time sampai katanya takde malam. Siang memanjang, cerah walaupun malam! And 3 jam perjalanan dah boleh sampai ke North Pole.@Kutub Utara. Wah..mulut terlopong dgn penuh rasa kagum. hehehe. ada sesuatu yg menarik hati saya pasal North Pole ini. tidak lain tidak bukan ialah 'the Northern ligths' or 'Aurora'. Ini antara keajaiban dunia yg sy teringin nak lihat semasa hayat ni.

and dptlah tahu bbrp perkara menarik contohnya study free kat sana tapi cost of living very high and dia duduk rumah 'coridor'. puaslah dia kena explain rumah jenis aper tu coz i and kwn2 yg ada pengalaman duduk di Aussie nie kata 'mana ko dapat umah jenis mcm gitu?' ko duduk kat beranda umah org ker? bengkek juga nak menjawab soalan 'boleh blah tu'. hihihi. sajer mengusik. and satu2nya produk makanan Msia dia jumpa ialah 'sos'. and kicap kegemaran dia pun takde. teringat dulu betapa 'melompat' kegembiraan first time sy jumpa kicap adabi kat bumi Melbourne nie. jgn lah gelak, mesti ada yg fikir 'buang tebiat ker, tu botol kicap, bukan alien'. huhu, duduklah kembara di bumi asing, anda akan dapati sadin dlm tin cap ayam dgn cop halal pun blh buat anda menangis terharu. spt terjumpa sebongkah emas lagaknya.

moral citer nie sbnrnya bukanlah nak promosi kicap, sos atau sardin dlm tin tu. sy tak dpt komisen pun dari promosi iklan percuma. yg sy nak tekankan disini ialah tanpa keberanian hidup tidak bermakna. memberanikan diri menghadapi keterasingan, jauh dari comfort zone kita, jauh dari keluarga dan wajah2 yg biasa kita lihat bukan sesuatu yg mudah. TAPI, disebalik kesukaran itu, ada kemanisan pengalaman yg tak terhingga. ia mengelokkan peribadi dan jati diri. ia mengajar kita utk berani. oleh itu, beranikanlah diri menghadapi kesusahan. keberanian itu menambah kemanisan pengalaman, menambah pengetahuan.

bak kata satu dialog filem "tanpa keberanian, mimpi tidak bermakna."

aurora@the northern lights
ia tidak statik tapi bergerak2 dan berwarna warni. first time
tahu pasal the northern lights ms tgk filem
'The Polar Express'





Read More

2 Responses to Tanpa keberanian mimpi tidak bermakna

  1. ~~zAnAfAhMi~~
    August 5, 2009 at 1:02 PM
    teringin gak nk tgk northen light tu...

    tp satu perkara yg akak alami di bumi sabah ni, jarang dgr guruh atau petir mcm kt Slngor.
  2. Cengkih78
    August 6, 2009 at 6:47 AM
    salam kak,

    agaknya 'kurang iblis' nak di fire 'otomen' kot. ahaks!