Skip to main content

Siapa boss dlm rumahtangga?

Setiap rumahtangga ada 'boss' nya dan 'rakyat jelata'. Walaupun tertulis dan nyata sejak dari dulu, lelaki adalah nakhoda rumahtangga, ia hmm..nampaknya ada trend perubahan. Cubalah tanya dan buat pemerhatian. Walaupun tertulis lelaki mempunyai kuasa dominan, ia tak semestinya demikian. Ada juga rumahtangga yg diperintah oleh si isteri. pernah dgr queen control?? itulah dia.

Reader Digest latest issue buat survey 'who is the boss in your family?' Results spt berikut:

Negara yg votes lelaki sbg 'boss' dlm famili ialah:
India 69%
Brazil 67%
Malaysia 67%
France 64%
Singapore 61%
China 56%
Philippines 55%
Spain 55%
Italy 48%
Russia 48%
Germany 42%

Negara yg votes perempuan sbg 'boss' dlm famili ialah:
US 52%
Netherlands 52%
Canada 48%
UK 47%
Australia 46%

komen: India paling tinggi vote tuk lelaki. tak pelik sbb kalu kita melihat dari latarbelakang cultures and values yg menganggap lelaki setara 'tuhan'. pernah dgr amalan 'sathi?' tak ingat exact ejaan tapi lbh kurang. sblm British dtg, msykt India mengamalkan sathi nie. meaning that, apabila suami mati, maka si isteri perlu ikut mati bersama. dia akan dibakar juga walaupun dia tak mau. lepas British dtg, amalan ini dihapuskan.

US - paling tinggi vote utk wanita. ada ulasan mengatakan ini disebabkan wanita semakin ramai keluar bekerja dan mendominasi ekonomi rumahtangga atau menjadi ibu tunggal.

menarik: 10% wanita di Aus mengundi 'anak2' sebagai 'boss' dlm keluarga. Huhhh..


Comments

Roslan Nazri said…
saya bos..saya laki..saya jadi suami? hehehe

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…