Skip to main content

English please..

Sekarang nie, isu perbahasan samada bahasa English dijadikan subjek wajib lulus ataupun tidak msh hangat diperdebatkan. setiap kem pro dan kons ada pendirian msg2 dlm hal nie. pada yg pro - katanya ini menjadikan pelajar kita lebih berdaya saing atau lain kata 'marketable' dan juga sbb English bahasa Ilmu yg sangat dominan. penguasaan English justeru itu dilihat bersifat keperluan utk seorang pelajar agar terus survival dgn kehendak dan situasi semasa.

Namun ada juga yg membantah, dgn anggapan bahawa ia akan 'menganaktirikan' bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara kini. walaupun dari segi perlembagaannya bahasa Melayu dijamin status qounya berbanding bhs lain di Msia, namun perkembangan semasa akan menggugat prestij dan nilai bahasa Melayu yg dilihat sbg bahasa penyatuan rakyat Msia sejak dulu.

Saya melihat isu ini sebagai sesuatu yg perlu dilihat secara realistik dan objektif. Sy sendiri dikala ini hidup dipersekitaran di mana English adalah lingua franca nya. menulis, membaca, mendengar, berbicara hampir kesemuanya bahasa English. hanya ketika bercakap dgn housemate dan rakan2 dari Msia saja saya menggunakan bhasa English. dan bahasa Swk pula, priviledge utk seorang rakan yg kebetulan org sarawak juga.

Satu trend yg agak sy kurang gemari di Msia ialah ke'tergesaan' kita dlm melaksanakan sesuatu tanpa kajian yg mendalam. kita lebih bersikap reaktif dlm melaksanakan sesuatu perkara. begitu juga dlm hal ini. sistem berubah2 mengikut musim (apa faktor tak begitu pasti). sekejap mcm tu, sekejap mcm nie, sekejap mcam tu balik. sy fikir mslh begini blh diatasi sekiranya kita melakukan kajian atau tinjauan dulu sblm melaksanakan sesuatu. disinilah penyelidikan diaplikasikan. gunakan kepakaran akademik di IPT utk menjalankan survey dan lihat hasilnya bagaimana.

contohnya dlm hal nie, jgnlah terus laksanakan, ambil lah pdgn dari cikgu2 yg akan bertanggungjawab melaksanakannya - adakah mereka diberi persediaan lengkap utk mengajar di dalam BI. skiranya blum, apakah faktornya. begitu juga dgn pelajar, apakah pelajar luar bandar dpt bersaing scr at par dgn pelajar2 bandar dlm penguasaan BI? perkara terakhir yg kita kehendaki ialah 'memusnahkan' ms depan pelajar2 ini scr tidak sengaja. pendek kata, apakah pendidik kita dan pelajar kita secara realistiknya bersedia mendepani tuntutan ini? sekiranya blum, maka jalan utk mengatasinya perlu difikirkan dulu sblm perlaksanaan sbnr dilakukan.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…