Posted on Sunday, June 21, 2009

Bananaberry smoothie

Hi all,
Just wanna share my experience, weekend 'mission to accomplish' - my bananaberry smoothie. Fruits and salads just my favourites. I slalu spent $3.99 hanya utk nak penuhi keinginan 'tekak' nak minum smoothie. convert RM pastinya mahal. tak mampu nak minum hari2 aper tah lagi kena gi shopping mall dpn umah just tuk minum smoothie. so what i did yesterday? i gi market, i beli 4 biji pisang, sekotak kecil strawberry, yoghurt and susu utk buat my own smoothie.

ingredients:

good blender machine - blender biasa okay jugak, tapi lagi best yg blh blender ais sekali. (dipakai bukan dimakan)
natural yoghurt (ada kat supermarket besar; pernah nampak di kat msia time teman my friend dari Iran carik yoghurt). plain yoghurt, no perisa2.
fresh strawberry (estimated 4-5 dah cukup)
pisang (estimated 2)
susu segar
air gula (letak gula pasir bersama sedikit air dan didihkan sebentar or sehingga gula larut)

note: susu segar dan yoghurt anggaran sendiri. siapa suka thick maka letaklah yoghurt byk sikit and vice versa. susu i letak coz senang dan blender and nak rasa creamy susu dlm my smoothie.

blendkan pisang, yoghurt, strawberry and susu bersama sehingga larut. mskkan air gula utk menambah rasa. dah ready. mmg siok..

sekali habis minum - equivalent to - mkn 2 biji pisang, 5 biji strawberry, susu dan yoghurt. berkhasiat dan sedap. i recommend this smoothie utk dicuba di rumah.

nanti i try buat vegetables juice pulak and upload here. selamat mencuba.

HIDUP SIHAT Read More

One response to Bananaberry smoothie

  1. Alice
    June 22, 2009 at 7:15 PM
    loya tekak pulak tengok resepi u :P
    but I believe mesti sedap punya.