Posted on Saturday, June 06, 2009

Mencari cinta sejati

semalam, menghabiskan malam hujung minggu menonton movie bersama housemate. inilah waktu di mana kami 'bertemu' boleh duduk di sofa bersama2. waktu lain sangat susah kerana Isnin-Jumaat msg2 busy dgn study. Weekend night jer blh relax and menonton satu dua movie. kebetulan citer dimainkan 'the Notebook'. dah tgk citer nie, tapi sbb nak relax punya pasal tengok jerlah lagi. bak kata pepatah, yg baik jadi teladan yg buruk jadi sempadan. so sy nak ckp nie ialah satu nilai dlm movie nie yg menarik minat sy - kasih sayang sejati suami isteri.

isterinya Alzheimer. duduk umah org2 tua. dia lupa pada suami sendiri dan anak2. langsung lupa. so si suami nie dtg hari2 jumpa isteri dia (kat umah org2 tua jagaan lebih baik and ada doktor and jururawat menjaga ubatan isteri dia) sambil membawa sebuah 'Notebook', buku catatan kisah hidup dia dan wife dia dari awal dia kenal sampai diaorg kawin. dia membaca buku itu setiap hari, and wife dia fikir itu mmg novel walhal cerita dia sendiri. si suami nie punyerlah susan nak ngorat isteri dia dulu. berpisah bertahun2 sbb si isteri di hantar keluarganya sambung blajar pastu diputuskan hubungan. semua surat lelaki nie tulis tak disampaikan kpd si anak. sampai pompuan nie nak kawin baru dia tahu kebenaran and dia cari lelaki nie semula utk mendapatkan penjelasan - apa sbnrnya berlaku sbb dia menanti juga lelaki nie 7 thn. pendek citer, dia kawin jugak akhirnya. ending citer tu barulah si isteri tau yg the notebook itu kisah diaorg. tapi 5 minit jer dia kenal, pastu dia tak kenal lagi..

si suami tu lah dia buat, dia akan refresh2 balik ingatan wife dia sampai dia ingat semula. tapi endingnya si isteri ingat balik, tapi itupun ketika dia nak mati. and si suami ditakdirkan mati bersama2 isteri berpegangan tangan ditepi katil si isteri. sop-sop-sop! (touching gaklah ending nie)

hmm, sigh. adakah lagi cinta spt ini masih wujud? yg byk didengar 'cinta buaya' 'cinta 3-4 segi', cinta bersegi2, cinta palsu, plastik etc. i am not skeptical, but i believe its getting harder and harder to find one true love. utk mencari yg ikhlas dan jujur dlm hbungan. sy pasti msh ada, tapi sukar mencarinya. cinta zmn kini byk disebabkan nafsu. kerana itu mudah benar terkalih hati. cinta dgn nafsu mmg tak berkesudahan kerana nafsu itu sentiasa kelaparan dan tak tahu kepenatan. dia takkan pernah puas. tapi cinta yg didasari atas dasar tanggungjawab, iman, komitmen, kasih sayang yg jujur ikhlas - lebih kekal sifatnya. sungguh cinta itu akan diuji dan perlu usaha keras mengekalkannya. bertuahlah sesiapa menemui psgn yg sama2 komited dlm hubungan.

bagi yg msh mencari - teruskan mencari. terapkan keikhlasan dlm pencarian anda. kerana segalanya dinilai dari niat. mudah2an pencarian itu berhasil. biarlah lambat asal ketemu dari tangkap muat sajer. carilah kerana redha Allah. setiap yg kita impikan - yg terbaik sifatnya; tidak pernah pula mudah diperolehi. ia tak dtg bergolek dan jatuh melayang di depan mata. kdg2 kena berusaha keras baru memiliki. kesusahan buat kita lebih menghargai.

carilah cinta sejati anda - ia mungkin sudah berada di rumah sendiri, mungkin juga msh berpenasaran di sana sini menunggu anda menemuinya.
Read More

0 Responses to Mencari cinta sejati