Skip to main content

Mencari cinta sejati

semalam, menghabiskan malam hujung minggu menonton movie bersama housemate. inilah waktu di mana kami 'bertemu' boleh duduk di sofa bersama2. waktu lain sangat susah kerana Isnin-Jumaat msg2 busy dgn study. Weekend night jer blh relax and menonton satu dua movie. kebetulan citer dimainkan 'the Notebook'. dah tgk citer nie, tapi sbb nak relax punya pasal tengok jerlah lagi. bak kata pepatah, yg baik jadi teladan yg buruk jadi sempadan. so sy nak ckp nie ialah satu nilai dlm movie nie yg menarik minat sy - kasih sayang sejati suami isteri.

isterinya Alzheimer. duduk umah org2 tua. dia lupa pada suami sendiri dan anak2. langsung lupa. so si suami nie dtg hari2 jumpa isteri dia (kat umah org2 tua jagaan lebih baik and ada doktor and jururawat menjaga ubatan isteri dia) sambil membawa sebuah 'Notebook', buku catatan kisah hidup dia dan wife dia dari awal dia kenal sampai diaorg kawin. dia membaca buku itu setiap hari, and wife dia fikir itu mmg novel walhal cerita dia sendiri. si suami nie punyerlah susan nak ngorat isteri dia dulu. berpisah bertahun2 sbb si isteri di hantar keluarganya sambung blajar pastu diputuskan hubungan. semua surat lelaki nie tulis tak disampaikan kpd si anak. sampai pompuan nie nak kawin baru dia tahu kebenaran and dia cari lelaki nie semula utk mendapatkan penjelasan - apa sbnrnya berlaku sbb dia menanti juga lelaki nie 7 thn. pendek citer, dia kawin jugak akhirnya. ending citer tu barulah si isteri tau yg the notebook itu kisah diaorg. tapi 5 minit jer dia kenal, pastu dia tak kenal lagi..

si suami tu lah dia buat, dia akan refresh2 balik ingatan wife dia sampai dia ingat semula. tapi endingnya si isteri ingat balik, tapi itupun ketika dia nak mati. and si suami ditakdirkan mati bersama2 isteri berpegangan tangan ditepi katil si isteri. sop-sop-sop! (touching gaklah ending nie)

hmm, sigh. adakah lagi cinta spt ini masih wujud? yg byk didengar 'cinta buaya' 'cinta 3-4 segi', cinta bersegi2, cinta palsu, plastik etc. i am not skeptical, but i believe its getting harder and harder to find one true love. utk mencari yg ikhlas dan jujur dlm hbungan. sy pasti msh ada, tapi sukar mencarinya. cinta zmn kini byk disebabkan nafsu. kerana itu mudah benar terkalih hati. cinta dgn nafsu mmg tak berkesudahan kerana nafsu itu sentiasa kelaparan dan tak tahu kepenatan. dia takkan pernah puas. tapi cinta yg didasari atas dasar tanggungjawab, iman, komitmen, kasih sayang yg jujur ikhlas - lebih kekal sifatnya. sungguh cinta itu akan diuji dan perlu usaha keras mengekalkannya. bertuahlah sesiapa menemui psgn yg sama2 komited dlm hubungan.

bagi yg msh mencari - teruskan mencari. terapkan keikhlasan dlm pencarian anda. kerana segalanya dinilai dari niat. mudah2an pencarian itu berhasil. biarlah lambat asal ketemu dari tangkap muat sajer. carilah kerana redha Allah. setiap yg kita impikan - yg terbaik sifatnya; tidak pernah pula mudah diperolehi. ia tak dtg bergolek dan jatuh melayang di depan mata. kdg2 kena berusaha keras baru memiliki. kesusahan buat kita lebih menghargai.

carilah cinta sejati anda - ia mungkin sudah berada di rumah sendiri, mungkin juga msh berpenasaran di sana sini menunggu anda menemuinya.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…