Skip to main content

kolesterol dan diet


Hiperkolesterolemia adalah satu keadaan di mana kolesterol dalam badan melebihi aras normal. kolesterol yg berlebihan akan termendap di saluran darah dan akan menyempitkannya. ini akan menganggu sistem peredaran darah yang normal, seterusnya ia meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit darah tinggi dan jantung. 

TAHUKAH ANDA
Kolesterol adalah sejenis lemak di dalam badan manusia yang merupakan komponen asas untuk membran sel, penghasilan hormon, asid hempedu serta vitamin D. hati manusia boleh menghasilan kolesterol secara semulajadi. kolesterol terdapat di dalam makanan bersumberkan haiwan. tumbuhan2 tidak mengandungi kolesterol.




KOLESTEROL BAIK (HDL)
berfungsi mengangkut kolesterol dari saluran darah ke hati untuk perkumuhan dan penyimpanan. aras HDL yang rendah akan membahayakan kesihatan.

KOLESTEROL JAHAT (LDL)
berfungsi mengankut kolesterol dari hati ke saluran darah untuk peranan lain. aras LDL yang tinggi akan menganggu sistem peredaran darah yang normal dan membahayakan kesihatan anda. 


TRIGLISERIDA (TG)
sejenis lemak ringkas di dalam aliran darah. paras TG yang tinggi dikaitkan dengan  pengambilan makanan bergula dan buah-buahan secara berlebihan. paras TG yang tinggi juga menyumbang kepada peningkatan LDL dan penurunan HLD.

FAKTOR RISIKO PENYAKIT JANTUNG
1. Kolesterol LDL yang tinggi.
2. Kolesterol HDL yang rendah
3. Tekanan darah tinggi
4. Merokok
5. Diabetes
6. Peningkatan umur
7. Terdapat ahli keluarga pernah menghidap penyakit
jantung.
8. Obes
9. Kurang bersenam

KADAR PENGAMBILAN KOLESTEROL SEHARI 
Pengambilan makanan tinggi kolesterol akan meningkatkan aras LDL di dalam badan. saranan kolesterol sehari ialah antara 200-300 mg/sehari.

KANDUNGAN KOLESTEROL DI DALAM MAKANAN 
contoh: 

SANGAT TINGGI (melebihi 300mg)
1/2 cawan otak
lembu/ babi/ kambing
1/2 cawan organ
dalaman lembu/ babi/
kambing
1 biji telur itik
ELAKKAN!



 TINGGI (100-300mg)
1 biji kuning telur
5 biji telur puyuh
1/2 cawan udang
kering
20 biji kerang
1 ketul hati ayam
KURANGKAN 2-3 KALI HIDANGAN SEMINGGU




 SEDERHANA (kurang dari 100mg)
2 cawan daging
tanpa lemak
1 ketul ayam
1 ekor ikan
1 ekor sotong
10 ekor udang segar
tanpa kepala
1 ekor ketam tanpa
telur
MAKAN SECARA SEDERHANA












TANPA KOLESTEROL
Buah-buahan
Sayur-sayuran
Bijirin / kekacang
Roti
OPTIMUMKAN PENGAMBILAN MENGIKUT KEPERLUAN







APAKAH PILIHAN YANG BAIK?

KATEGORI NASI/BIJIRIN
KURANGKAN yang ini
Nasi Beriani
Nasi Lemak
Nasi Bukhari
Nasi Goreng
Nasi Ayam

PILIH yang ini
Nasi Putih
Nasi Air
Oats
Nestum

MEE/MIHUN
KURANGKAN yang ini
Mee Kari
Mee Goreng
Mihun Goreng
Kuey Teow Goreng
Mee Bandung
Laksa Lemak

PILIH ini
Asam Laksa
Mee Rebus
Mihun Tom Yam
Kuey Teow Sup
Mee Hailam
Laksa Penang

KATEGORI ROTI
KURANGKAN yang ini
Roti Canai
Roti Boom
Roti Prata
Roti Telur
Murtabak

PILIH ini
Roti Fiber
Roti Putih
Capati tanpa Ghee
Tosai
KATEGORI LAUK
KURANGKAN yang ini
Masak Lemak
Masak Rendang
Masak Goreng
Kari Bersantan
Masak Percik
Sup Ekor
Gulai Kawah

PILIH yang ini
Masak Sup
Masak Singgang
Masak Tom Yam
Panggang / Bakar
Kukus / Rebus
Masak Asam Pedas
Kari tanpa Santan

KATEGORI SAYUR
KURANGKAN yang ini
Masak Lemak
Kerabu bersantan
Sayur Goreng

PILIH yang ini
Sup Sayur
Sayur Air
Sayur Celur / Rebus
Ulam-ulaman

KATEGORI KUIH MUIH
KURANGKAN yang ini
Kuih Bergoreng
Kuih Bersantan

PILIH yang ini
Kuih Kukus
Popia Basah
Tauhu Sumbat
Apam tanpa Kelapa
Sandwich
KATEGORI BUAH
KURANGKAN yang ini
Jemput-jemput
Pisang Goreng
Ubi Goreng
Jagung + Marjerin

PILIH yang ini
Buah-buahan segar
Pisang Rebus
Ubi Rebus
Jagung Rebus

IKUTI TIPS UNTUK MENGURANGKAN KOLESTEROL
1. Hadkan pengambilan kolesterol kepada tidak melebihi 300 mg sehari.
2. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berlemak tepu seperti : Kaki ayam, lembu, kambing dan lain-lain Krimer, susu pekat manis, minyak sapi Susu penuh krim dan hasilnya Sosej, burger, daging cincang Kulit ayam, lemak daging Santan, kerisik kelapa Marjerin dan mentega
3. Tingkatkan pengambilan serat. Amalkan memakan buah-buahan 1-2 hidangan sehari dan sayur-sayuran sekurang-kurangnya 3 hidangan sehari.
4. Berhenti merokok dan elakkan minuman beralkohol.
5. Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu

"CEGAHLAH SEBELUM
TERLAMBAT.. JANGAN
MENYESAL DI KEMUDIAN HARI. ANDA MAMPU
MENGUBAHNYA."
sumber info: Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah 
No.34, Medan Pusat Bandar 1
Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8925 2525 Faks : 03-8925 9525

www.azzahrah.com.my


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…