Sejarah Palestine-Israel

 Tanah Rahmat

Bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi, tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah yang istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lampau.
Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.
Bagi penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan “Tanah Yang Dijanjikan Tuhan” kepada mereka. Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.
Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah sekarang.
Bagaimana dengan Kristian pula? Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa. Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib.

Sejarah Awal

Sebenarnya sejarah bani Israel wujud sedari zaman Nabi Ibrahim lagi. Namun, kita susuri sedari kependudukan Bani Israel itu di Mesir, sepertimana yang diutuskan Nabi Musa a.s kepada mereka.  Kita tahu melalui alQuran, bahawa Firaun dan tenteranya mengejar Nabi Musa dan kaumnya sehingga ke Laut Merah, di mana ketika itu Nabi Musa menggunakan mukjizatnya membelah dan menyeberangi lautan tersebut.
Setelah itulah Nabi Musa dan kaumnya Bani Israel mendiami tanah Palestin tersebut. Kita boleh baca sendiri dalam alQuran, betapa kaum ini semakin lama semakin “besar kepala”, meminta yang pelbagai dari Nabi Musa dan sebagainya. Kita juga boleh lihat kisah Talut dan Jalut yang berlaku setelah kewafatan Nabi Musa, sebagaimana yang diceritakan di dalam alQuran di surah alBaqarah.
Setelah Talut menawan kembali tanah palestin tersebut dari kekuasaan Jalut, tampuk pemerintahan Palestin disambung pula oleh Nabi Daud. Seterusnya disambung oleh Nabi Sulaiman, dengan bala tenteranya dan kegemilangan kerajaannya (termasuk haiwan, jin dan angin). Palestin dimiliki oleh Bani Israel, sehinggalah lebih kurang 60 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa. Pada tempoh ini, kerajaan Rom menekan kependudukan Bani Israel di tanah Palestin tersebut, sehinggalah akhirnya tanah Palestin dijarah oleh tentera Rom dan kaum Bani Israel diusir keluar lalu. Lalu tersebarlah kaum Bani Israel, atau dikenali sekarang sebagai Yahudi, ke serata dunia.
Sejak dari itu, tanah Palestin menjadi milik kerajaan Rom. Sehinggalah setelah kelahiran Nabi Isa, seterusnya kewujudan agama Kristian. Lebih kurang pada tahun 300 Masihi, kerajaan Rom di bawah pemerintahan Raja Constantine yang menjadikan Constantinople sebagai pusat pemerintahan, mengalami Kristianisasi. Sejak dari tempoh tersebut, kerajaan Rom menguasai Palestin.

Kedatangan Islam

Palestin kekal di bawah milik kerajaan Rom sehinggalah kelahiran Nabi kita Muhammad s.a.w. Setelah Rasulullah berjaya menubuhkan Empayar Islam, beliau wafat pada 632 Masihi. Seterusnya empayar Islam semakin berkembang, dan Palestin berjaya ditawan dari kerajaan Rom pada tahun 638 Masihi. Maka sedari itulah Palestin menjadi milik Islam, sebagai tanah suci yang ketiga selepas Makkah dan Madinah.
Sepanjang dari tempoh tersebut, kerajaan Rom yang telah menjalani Kristianisasi, mengalami pelbagai perubahan dari sudut struktur pemerintahan. Bangsa-bangsa asal Eropah seperti Vikings, Magyar dan sebagainya dikristiankan, dan pemerintahan dikuasai oleh golongan Church.
Sejak dari 1000 Masihi, tentera Kristian telah melakukan pelbagai usaha menawan kembali Palestin. Pada tahun 1063, Pope Alexander II memberikan “fatwa” mengerahkan penganut Kristian untuk berjuang mendapatkan kembali Palestin, dan barangsiapa yang berjuang diberikan status kemuliaan dan pengampunan tertinggi. Itulah yang dikenali sebagai Perang Salib (Crusades)
Akhirnya pada tahun 1099, tentera Salib berjaya menawan Palestin, dan menguasai tanah suci tersebut selama hampir 200 tahun.

Menawan Semula

Setelah Palestin ditawan, kerajaan Islam yang sedia ada konflik dalaman pada ketika itu, semakin hilang semangat. Keadaan berlanjutan sehinggalah lahirnya seorang pemimpin agung, yang dikenali sebagai Salahuddin Al Ayyubi. Salahuddin Al Ayyubi, menyatukan masyarakat Arab yang ketika itu berpecah belah akibat perbezaan mazhab dan aliran, seterusnya membawa tentera Islam menyerang kembali Palestin. Akhirnya, pada sekitar tahun 1187, ibunegara Palestin berjaya ditawan, dan pada tahun 1291 kubu terakhir tentera Salib di tanah suci tersebut berjaya dimusnahkan.
Sejak itulah tanah suci Palestin kekal di bawah pemerintahan Islam dengan aman damai. Malahan, penduduk asal Palestin iaitu Yahudi/Bani Israel dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka, walaupun masih ramai yang bermastautin di luar. Kerajaan Islam berkembang meluas, hinggalah masuk ke era pemerintahan Turki Uthmaniyyah.
Zaman Turki Uthmaniyyah mengalami kejatuhan sejak dari abad ke-19 lagi. Proses modenisasi semakin berlaku, dan kebergantungan terhadap kuasa barat semakin wujud. Krisis-krisis dan konflik dalaman melemahkan lagi kekuasaan empayar Turki Uthmaniyyah. Khalifah pada masa tersebut hanyalah pada namaEmpayar Islam semakin lemah, di bawah kekuasaan barat seperti Britain dan Perancis.

Perang Dunia Pertama

Akhirnya, pada tahun 1914, tercetusnya perang dunia pertama. Perang dunia pertama terdiri daripada 2 kuasa besar, iaitu Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Russia menentang Pakatan Pusat iaitu Jerman dan Austria/Hungary. Setelah perang berterusan, negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Italy menyertai Pakatan Bertiga, manakala Kerajaan Turki Uthmaniyah pula menyertai Pakatan Pusat.
Berada di bawah Pakatan Pusat, kerajaan Turki Uthmaniyyah diserang hebat oleh Pakatan Bertiga Britain-Perancis-Russia. Kerajaan Islam Timur  diserang dan ditawan oleh Britain. Kerajaan Islam Barat yang menjangkaui sehingga ke Algeria, Sudan dan negara-negara utara Afrika, dikuasai oleh Perancis. Kerajaan Islam juga diserang dari utara, oleh Russia, menyaksikan Russia menawan kawasan utara kerajaan Islam.
Perlu diberi perhatian, pada ketika ini, masih belum wujud negara bangsa, kerajaan Islam adalah disatukan di bawah satu pemerintahan khalifah, manakala setiap kawasan pula ditadbir oleh gabenor masing-masing.

Perpecahan Negara Arab

Pada ketika tempoh inilah, kerajaan Turki Uthmaniyyah mengalami konflik yang semakin hebat. Britain melalui perisiknya yang dikenali sebagai Lawrence of Arabia, menyuburkan semangat nasionalisma di negara-negara Arab. Pejuang kebangsaan/nasionalisma Arab pula menyerang kerajaan Turki Uthmaniyyah. Pemerintah Arab ketika itu, Emir Faisal 1, berpaling tadah dan memihak kepada Britain. Sejak dari itulah kerajaan Arab menjadi tali barut Britain.
Pada tahun 1915, Britain mula menduduki kawasan Iraq. Akhirnya pada 1917, Britain menduduki semula kawasan Palestin. Tentera Britain, diketuai General Allenby, memasuki Palestin pada 9 Disember 1917 lalu memberi ucapan – “hari ini, perang salib sudah berakhir”.
Pada 1917, Britain mengisytiharkan Deklarasi Balfour, iaitu perjanjian antara kerajaan Britain dengan ketua persatuan Yahudi Britain ketika itu, yang mana antaranya menjanjikan tanah Palestin kepada Yahudi. Penempatan Yahudi di Palestin meningkat, dari 50,000 sebelum itu kepada mencecah setengah juta, manakalan penduduk Islam Palestin ketika itu hampir mencecah 1.4 juta.
Wakil dari Yahudi ketika deklarasi tersebut, merupakan seorang Yahudi bernama Chaim Weizzmann. Weizzman juga merupakan seorang saintis, malahan saintis pertama yang menghasilkan bahan kimia acetone, seterusnya acetone digunakan sebagai cordite, iaitu sejenis bahan letupan yang menyumbang besar kepada kejayaan Britain dalam perang tersebut. Weizzman mendesak setiausaha luar Britain ketika itu, Arthur Balfour, supaya diadakan Deklarasi tersebut. Kerana terhutang budi ke atas sumbangan Weizzman, kerajaan Britain bersetuju. Pada mulanya, Britain menawarkan tanah di Uganda kepada Weizmann, namun Weizmann menolak dan mahukan Palestin. Dikatakan, Weizmann bertanya kepada Balfour,
“Encik Balfour, katakanlah saya menawarkan Paris dan London kepada encik, yang mana satukah yang encik mahukan?”
“Tetapi, kami sememangnya sudah memiliki London!”
“Betul itu, tetapi ketika London masih lagi sebuah kawasan paya, kami telahpun memiliki tanah Palestin!”
Akhirnya, British membenarkan kaum Yahudi berhijrah ke tanah Palestin.
Pada tahun 1919, Emir Faisal I ketika itu pula menandatangani perjanjian antara beliau dengan  Chaim Weizzmann, menyatakan sokongan sepenuhnya beliau dan kerajaan Arab kepada Deklarasi Balfour.
Akhirnya pada tahun 1919, berakhirnya Perang Dunia Pertama. Kerajaan Islam Turki Uthmaniyyah menerima tamparan hebat setelah kehilangan kawasan-kawasannya yang luas, termasuklah Palestin. British dan Perancis mula menjalankan kolonisasi di tanah-tanah jajahannya. Dari situ wujudlah negara bangsa, apabila sempadan-sempadan digariskan memisahkan sempadan agama.

Kejatuhan Turki Uthmaniyyah.

Pada tahun 1918, tentera kolonial Britain menduduki pusat pemerintahan Turki Uthmaniyyah, iaitu Istanbul. Pada tahun 1922, setelah tamat Perang Dunia Pertama, sebuah Persidangan Lausanne diadakan, yang antaranya mempunyai beberapa tuntutan seperti – sistem khalifah ditamatkan, khalifah mestilah dibuang negeri, harta khalifah dirampas, dan kerajaan turki baru akan ditubuhkan atas dasar sekular. Ya, persidangan tersebut menjanjikan kemerdekaan ke atas negara Turki.
Seorang ahli Parlimen Turki pernah bertanya kepada Lord Curzon, ketua perunding pihak pakatan ketika itu – “Kenapa hanya Turki dimerdekakan, sedangkan negara-negara Arab yang lain masih di bawah pemerintahan kolonial?”
Lord Curzon menjawab – “Hakikatnya Turki telah dimusnahkan dan tidak akan bangkit lagi, kerana kita telah menghancurkan kekuatannya – Khalifah dan Islam.
Dalangnya utamanya, Mustafa Kamal Attartuk. Dia mengeluarkan ugutan ke atas kabinet turki ketika itu, lalu merombak parlimen sedia ada yang tidak bersetuju dengan persidangan tersebut. Parlimen kedua yang ditubuhkan juga tidak bersetuju dengan persidangan tersebut. Akhirnya, Mustafa Kamal Attartuk mengadakan konspirasi politik lalu merampas tampuk pemerintahan.
3 Mac 1924, kerajaan khalifah secara rasminya ditamatkan. Pada pagi hari tersebut juga, khalifah terakhir, khalifah Abdul Mejid II, diusir keluar dan dibuang negeri. Mustafa Kamal Attartuk mengambil mengambil takhta, dan proses pengsekularan bermula.

Holocaust

Keadaan berterusan, sehinggalah naiknya seorang pemerintah Jerman ketika itu, iaitu Adolf Hitler. Ketika tercetusnya perang dunia kedua oleh beberapa sebab, Hitler melaksanakan pelan pemusnahan kaum yang dikenali sebagai Action T4. Pelan ini merencanakan pembunuhan euthanasia beramai-ramai keatas golongan tertentu, majoritinya Yahudi.
Setelah tamat Perang Dunia Kedua, dianggarkan seramai hampir 6 juta Yahudi di seluruh Eropah mati dibunuh.
Setelah mengalami kerugian yang besar, Britain berundur dari Palestin dan tanah-tanah jajahannya yang lain pada 1948.

Penglibatan Amerika Syarikat

Amerika Syarikat, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memainkan peranan penting dalam penubuhan negara Israel. Pada asalnya, Israel tidaklah wujud sebagai sebuah negara yang hakiki. Setelah holocaust yang dilakukan oleh Hitler tamat, jumlah penduduk Yahudi yang ada adalah sedikit, serta mereka hidup dalam kesusahan dan ketakutan.
Pada ketika itulah, Persatuan Yahudi Amerika mengutuskan tuntutan kepada Presiden US ketika itu, Harry Truman. Pada November 1947, tuntutan tersebut dibawa ke persidangan PBB lalu PBB mendeklarasi pemisahan Palestin. Pada 16 May 1948, kerajaan sementara Israel ditubuhkan di Palestin, dengan sokongan dari PBB. Presiden Harry Truman menyokong sepenuhnya penubuhan Israel, maka wujudlah penempatan Israel di tanah Palestin sehingga kini. Presiden Israel yang pertama – Chaim Weizmann.

Palestin Sekarang

Sejak dari holocaust, ramai Yahudi berhijrah ke Amerika atas dasar terbuka negara tersebut terhadap mereka, serta ramai juga yang pulang ke tanah air di Israel. Yahudi di Amerika diterima dengan tangan terbuka, bantuan dan pekerjaan diberikan kepada mereka atas dasar belas kasihan akibat holocaust tersebut. Dari situlah, Yahudi di Amerika berkembang dan memegang tampuk ekonomi dan pentadbiran Amerika. Amerika, selaku kuasa besar dunia setelah Perang Dunia Kedua, memberikan sokongan tanpa putus-putus kepada negara Israel, yang didirikan di atas tanah Palestin yang dirampas secara haram.
Sehingga kini, Israel terus-terusan menyerang Palestin dalam usaha meluaskan sempadannya. Palestin pula berjihad, dalam usaha menawan kembali Masjidil Aqsa. Sejak kerajaan khalifah Islam tumbang, tiada sesiapa lagi yang mahu menyokong Palestin. Negara-negara Islam yang lain tunduk takut dan akur kepada Amerika. Sampai bila keadaan ini akan berakhir? Hanya 2 – sama ada Palestin akan terus dihapuskan dan Masjidil Aqsa dimusnahkan dalam usaha mereka mencari Temple of Solomon, ataupun tertegaknya kembali kerajaan khalifah Islam menyokong perjuangan Palestin.
Di mana kita? Kita boleh berdiam diri tidak berbuat apa-apa, sekaligus menjadikan kesudahan yang pertama tadi sebagai realiti.
Ataupun, kita boleh berusaha melakukan sedaya upaya menyokong perjuangan Palestin, yang membawa kepada kesudahan yang kedua.
Fikir-fikirkan.

sumber: http://leokid.wordpress.com/


note: artikel ini sekadar utk info kepada kawan2 ttg sejarah konflik israel-palestine yg berlaku sejak sekian lama. sy sendiri, mengetahui sgt sedikit, melainkan konflik2/pembunuhan yg tlh menjadi sebahagian hadaman minda saya sejak sekian lama. dari kecil lagi sy melihat, mendengar dan membaca, sedang sejarahnya msh lagi kabur. pemahaman sy hanya terhenti setakat yg dibaca di dalam al quran, kemudian kronologi pemerintahan kalifah, perang salib, kejatuhan empayar turki dan penawanan koloni semasa perang dunia pertama dan kedua tidak begitu jelas. jadi sy harap info ini berguna utk kita kongsi bersama. ini adalah rentetan reaksi sy petang semalam selepas menonton siaran 60 minutes, ttg secret tunnels di Rafah Gaza. bagaimana penduduk palestin di gaza di kepung oleh tembok2 batu yg kukuh dan ditekan ekonomi dan hak mrk sbg manusia merdeka utk hidup sehingga menyuburkan secret tunnels. secret tunnels, spt kata seorang pegawai UN yg ditemuramah smlm, harus dilihat dari konteks kemanusiaan, satu kelangsungan hidup, akibat tekanan maha hebat israel utk menafikan hak penduduk palestine mendapatkan even barang2 asas keperluan. ironinya, bila duta israel di AUS di temuramah, dia langsung berkata, sekatan itu berterusan sehingga hamas berhenti memperjuangkan hak mrk. what the....? langsung ia mengelak dari melihat tunnels itu dari sbg satu tekanan kemanusiaan, tapi yg dihighlightkan ialah tunnels itu digunakan utk smuggle senjata. tunnels2 ini byk kali diletupkan, dan disembur gas2 beracun. tapi kekuatatan rakyat palestin, mrk akan menggali lubang yg baru.

bayangkan diri anda berada di tebing gaza, terkepung, dinafikan hak kemanusiaan..
bagaimana?? sungguh kental semangat juang mrk. mrk memilih 'the road less travelled'


penggali2 lubang rahsia ini dianggap sbg wira oleh penduduk palestin di gaza kerana mrk memperjudikan nyawa utk membina lubang2 ini dan mengambil risiko menyeludup kambing2 dan keperluan asas dari egypt ke gaza. ramai jugak yg terkorban krn byk lubang ini tidak stabil dan boleh saja runtuh bila2 masa. tapi demi kelangsungan hidup, apakah pilihan yg ada?bila bc kekejaman israel, cepat saja buat sy rasa hangin satu badan...pd ms yg sama rasa hopeless utk membantu, sejak sekian lama, mengapa ini berterusan??

harus kita menghargai kedamaian yg ada di Msia ni. ini pun msh tak bersyukur, asyik nak bergaduh sesama sendiri jer. plukah kita merasai ini utk menghargai apa yg kita ada? lebih baik sekarang dari terlewat.

sedikit info:

The Impact of the Conflict
on Children

124 Israeli children have been killed by Palestinians and 1,441 Palestinian children have been killed by Israelis since September 29, 2000. (merah - kanak2 palestine, biru - kanak2 israel)

 

“The majority of these [Palestinian] children were killed and injured while going about normal daily activities, such as going to school, playing, shopping, or simply being in their homes. Sixty-four percent of children killed during the first six months of 2003 died as a result of Israeli air and ground attacks, or from indiscriminate fire from Israeli soldiers.”
Source: Remember These Children, a coalition of groups calling for an end to the killing of children and a fair resolution of the conflict. (View the complete list of the victims, which was last updated on November 20, 2009.)
It appears that Remember These Children has not yet documented a number of the Palestinian children killed during Israel's Dec 27, 2008 - Jan 18, 2009 assault on Gaza. They report only 269 of the Palestinian children killed during that time (and an additional 9 who later died from wounds inflicted during that time period). B'Tselem has documented that Israel killed 318 Palestinian children in Gaza during this time. We do not doubt the validity of this higher number as they are extremely careful in their documentation.

Israelis and Palestinians Killed in the Current Violence

At least 6,348 Palestinians and 1,072 Israelis
have been killed since September 29, 2000.

Chart showing that approximately six times more Palestinians have been killed than Israelis.
American news reports repeatedly describe Israeli military attacks against the Palestinian population as “retaliation.” However, when one looks into the chronology of death in this conflict, the reality turns out to be quite different.
Source: The number of Palestinian deaths is almost certainly an underestimate as it does not include the most recent deaths in the West Bank. B'Tselem, The Israeli Center for Human Rights in the Occupied Territories reports that 4,908 Palestinians were killed by Israelis and 1,062 Israelis were killed by Palestinians between September 29, 2000 and December 26, 2008. (Visit their statistics page.) The UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs reports that at least 1,440 Palestinians were killed during the Israel’s assault on the Gaza strip, between December 27, 2008 and February 5, 2009. The Israeli Ministry of Foreign Affairs reports that 5 Israeli soldiers and 4 civilians were killed by Palestinians between December 27, 2008 and January 18, 2009, and 1 soldier was killed on January 27, 2009.

U.S. Military Aid and the Israel/Palestine Conflict

The U.S. is providing Israel with at least $7.0 million each day* in military aid and is giving the Palestinians $0** in military aid during Fiscal Year 2009.

Daily U.S. Military Aid to Israel
and the Palestinians, FY2009
Chart showing that the United States gives at least $7 million per day to Israel in military aid and none to the Palestinians.
“Since the October War in 1973, Washington has provided Israel with a level of support dwarfing the amounts provided to any other state. It has been the largest annual recipient of direct U.S. economic and military assistance since 1976 and the largest total recipient since World War ll. Total direct U.S. aid to Israel amounts to well over $140 billion in 2003 dollars. Israel receives about $3 billion in direct foreign assistance each year, which is roughly one-fifth of America's entire foreign aid budget. In per capita terms, the United States gives each Israeli a direct subsidy worth about $500 per year. This largesse is especially striking when one realizes that Israel is now a wealthy industrial state with a per capita income roughly equal to South Korea or Spain.”
- John J. Mearsheimer and Stephen M. Walt
"The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy" 

UN Resolutions Targeting Israel and the Palestinians

Israel is the target of at least 65 UN Resolutions and the Palestinians are the target of none.

Chart showing that at least 65 UN resolutions target Israel and none target the Palestinians.
Aside from the core issues—refugees, Jerusalem, borders—the major themes reflected in the U.N. resolutions against Israel over the years are its unlawful attacks on its neighbors; its violations of the human rights of the Palestinians, including deportations, demolitions of homes and other collective punishments; its confiscation of Palestinian land; its establishment of illegal settlements; and its refusal to abide by the U.N. Charter and the 1949 Fourth Geneva Convention Relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War.

Source: Paul Findley’s Deliberate Deceptions (1998, pages 192-4). This number only covers resolutions passed from 1955 through 1992.

UN Resolutions Against Israel, 1955-1992


 1. Resolution 106: "...‘condemns’ Israel for Gaza raid"
 2. Resolution 111: "...‘condemns’ Israel for raid on Syria that killed fifty-six people"
 3. Resolution 127: "...‘recommends’ Israel suspend its ‘no-man’s zone’ in Jerusalem"
 4. Resolution 162: "...‘urges’ Israel to comply with UN decisions"
 5. Resolution 171: "...determines flagrant violations’ by Israel in its attack on Syria"
 6. Resolution 228: "...‘censures’ Israel for its attack on Samu in the West Bank, then under Jordanian control"
 7. Resolution 237: "...‘urges’ Israel to allow return of new 1967 Palestinian refugees"
 8. Resolution 248: "...‘condemns’ Israel for its massive attack on Karameh in Jordan"
 9. Resolution 250: "...‘calls’ on Israel to refrain from holding military parade in Jerusalem"
 10. Resolution 251: "...‘deeply deplores’ Israeli military parade in Jerusalem in defiance of Resolution 250"
 11. Resolution 252: "...‘declares invalid’ Israel’s acts to unify Jerusalem as Jewish capital"
 12. Resolution 256: "...‘condemns’ Israeli raids on Jordan as ‘flagrant violation"
 13. Resolution 259: "...‘deplores’ Israel’s refusal to accept UN mission to probe occupation"
 14. Resolution 262: "...‘condemns’ Israel for attack on Beirut airport"
 15. Resolution 265: "...‘condemns’ Israel for air attacks for Salt in Jordan"
 16. Resolution 267: "...‘censures’ Israel for administrative acts to change the status of Jerusalem"
 17. Resolution 270: "...‘condemns’ Israel for air attacks on villages in southern Lebanon"
 18. Resolution 271: "...‘condemns’ Israel’s failure to obey UN resolutions on Jerusalem"
 19. Resolution 279: "...‘demands’ withdrawal of Israeli forces from Lebanon"
 20. Resolution 280: "....‘condemns’ Israeli’s attacks against Lebanon"
 21. Resolution 285: "...‘demands’ immediate Israeli withdrawal form Lebanon"
 22. Resolution 298: "...‘deplores’ Israel’s changing of the status of Jerusalem"
 23. Resolution 313: "...‘demands’ that Israel stop attacks against Lebanon"
 24. Resolution 316: "...‘condemns’ Israel for repeated attacks on Lebanon"
 25. Resolution 317: "...‘deplores’ Israel’s refusal to release Arabs abducted in Lebanon"
 26. Resolution 332: "...‘condemns’ Israel’s repeated attacks against Lebanon"
 27. Resolution 337: "...‘condemns’ Israel for violating Lebanon’s sovereignty"
 28. Resolution 347: "...‘condemns’ Israeli attacks on Lebanon"
 29. Resolution 425: "...‘calls’ on Israel to withdraw its forces from Lebanon"
 30. Resolution 427: "...‘calls’ on Israel to complete its withdrawal from Lebanon’
 31. Resolution 444: "...‘deplores’ Israel’s lack of cooperation with UN peacekeeping forces"
 32. Resolution 446: "...‘determines’ that Israeli settlements are a ‘serious obstruction’ to peace and calls on Israel to abide by the Fourth Geneva Convention"
 33. Resolution 450: "...‘calls’ on Israel to stop attacking Lebanon"
 34. Resolution 452: "...‘calls’ on Israel to cease building settlements in occupied territories"
 35. Resolution 465: "...‘deplores’ Israel’s settlements and asks all member states not to assist Israel’s settlements program"
 36. Resolution 467: "...‘strongly deplores’ Israel’s military intervention in Lebanon"
 37. Resolution 468: "...‘calls’ on Israel to rescind illegal expulsions of two Palestinian mayors and a judge and to facilitate their return"
 38. Resolution 469: "...‘strongly deplores’ Israel’s failure to observe the council’s order not to deport Palestinians"
 39. Resolution 471: "...‘expresses deep concern’ at Israel’s failure to abide by the Fourth Geneva Convention"
 40. Resolution 476: "...‘reiterates’ that Israel’s claims to Jerusalem are ‘null and void’
 41. Resolution 478: "...‘censures (Israel) in the strongest terms’ for its claim to Jerusalem in its ‘Basic Law’
 42. Resolution 484: "...‘declares it imperative’ that Israel re-admit two deported Palestinian mayors"
 43. Resolution 487: "...‘strongly condemns’ Israel for its attack on Iraq’s nuclear facility"
 44. Resolution 497: "...‘decides’ that Israel’s annexation of Syria’s Golan Heights is ‘null and void’ and demands that Israel rescind its decision forthwith"
 45. Resolution 498: "...‘calls’ on Israel to withdraw from Lebanon"
 46. Resolution 501: "...‘calls’ on Israel to stop attacks against Lebanon and withdraw its troops"
 47. Resolution 509: "...‘demands’ that Israel withdraw its forces forthwith and unconditionally from Lebanon"
 48. Resolution 515: "...‘demands’ that Israel lift its siege of Beirut and allow food supplies to be brought in"
 49. Resolution 517: "...‘censures’ Israel for failing to obey UN resolutions and demands that Israel withdraw its forces from Lebanon"
 50. Resolution 518: "...‘demands’ that Israel cooperate fully with UN forces in Lebanon"
 51. Resolution 520: "...‘condemns’ Israel’s attack into West Beirut"
 52. Resolution 573: "...‘condemns’ Israel ‘vigorously’ for bombing Tunisia in attack on PLO headquarters
 53. Resolution 587: "...‘takes note’ of previous calls on Israel to withdraw its forces from Lebanon and urges all parties to withdraw"
 54. Resolution 592: "...‘strongly deplores’ the killing of Palestinian students at Bir Zeit University by Israeli troops"
 55. Resolution 605: "...‘strongly deplores’ Israel’s policies and practices denying the human rights of Palestinians
 56. Resolution 607: "...‘calls’ on Israel not to deport Palestinians and strongly requests it to abide by the Fourth Geneva Convention
 57. Resolution 608: "...‘deeply regrets’ that Israel has defied the United Nations and deported Palestinian civilians"
 58. Resolution 636: "...‘deeply regrets’ Israeli deportation of Palestinian civilians
 59. Resolution 641: "...‘deplores’ Israel’s continuing deportation of Palestinians
 60. Resolution 672: "...‘condemns’ Israel for violence against Palestinians at the Haram al-Sharif/Temple Mount
 61. Resolution 673: "...‘deplores’ Israel’s refusal to cooperate with the United Nations
 62. Resolution 681: "...‘deplores’ Israel’s resumption of the deportation of Palestinians
 63. Resolution 694: "...‘deplores’ Israel’s deportation of Palestinians and calls on it to ensure their safe and immediate return
 64. Resolution 726: "...‘strongly condemns’ Israel’s deportation of Palestinians
 65. Resolution 799: "...‘strongly condemns’ Israel’s deportation of 413 Palestinians and calls for their immediate return.

Homes Demolished in Israel and Palestine

0 Israeli homes have been demolished by Palestinians and 24,145 Palestinian homes have been demolished by Israel since 1967.

Chart showing that a 18 thousand Palestinian homes have been demolished by Israelis while noe Israeli home has been demolished by Palestinians.
In addition to the homes demolished by Israel, thousands of Palestinian homes have been destroyed or significantly damaged by Israeli bombing and shelling. On the flip side, while Palestinians have not demolished any Israeli homes, there is one known case of a Palestinian destroying an Israeli home in an explosion.
“Any humanitarian looking at the sheer number of innocent civilians who have lost their homes can only condemn Israel’s house demolition policy as a hugely disproportionate military response by an occupation army... It is a policy that creates only hardship and bitterness, and in the end can only undermine hope for future reconciliation and peace.”
– Peter Hansen, Commissioner General of UNRWA

Israeli Settlements
on Palestinian Land

Israel currently has 121 Jewish-only settlements and 106 ‘outposts’ on confiscated Palestinian land.

Palestinians do not have any
settlements on Israeli land.

Chart showing that there are currently 223 Jewish-only colonies have been built on confiscated Palestinian land.
“The Occupying Power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies.”
- Article 49 of the Fourth Geneva Convention of 1949

Source: According to Peace Now's report, "Aerial Survey Settlements Summary 2006," there are 121 official Israeli settlements. According to their report, Periodic Report, May-October 2007 there are at least 106 outposts and more than 50 of them have been built since March 2001.

Untuk lanjut: klik if americans knew

"I told audiences that the world did not change on 9.11.01, that the Lebanese & Palestinians had lost 17,500 dead during Israel's 1982 invasion, more than 5 times the 9.11.01 death toll, but the world did not change 20 years ago."- Robert Fisk The Independent UK 
Utk lanjut sini

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Panduan Masuk Rumah Baru