Skip to main content

Salam Selasa

Salam guys, dah bbrp hari 'sunyi' dari memblog-kan diri. Agak busy mengejar deadline, semalam spent my whole day kat ofis, just nak tukar mood study, ada me and Riayati - as usual, but no pak ali. we have plan for this week - ladies nite at nandos and watching movie - tak sure which one lagi, ada yg nak tgk alice in the wonderland and ada yg nak tgk the blind side. see how it goes this thursday nite. semalam really penat, balik lewat and lepas solat, tak sempat masak, makan leftover food and collapsed terus bersama2 buku twilight! i wish edward muncul mlm tadi dlm mimpi, tapi takde, not my rezeki.



Last weekend, lepas siapkan my last chapter thesis, i pi lah highpoint dpn umah, jalan kaki 10 minit. pi lah JB hi fi tgk aper2 yg best, tangan mulalah gatal nak belek itu ini, last2 inilah yg sy angkut blik rumah. notebook riser and twilight book. sbnrnya dah lama cari notebook riser, asyik tangguh jer. i spend lama dpn laptop and selalu lenguh2 belakang and sengal sbb lama sgt duduk and posture pun tak begitu betul, sbb tu sy pi carik notebook riser. kebetulan harga murah so pi lah beli, skali dgn keyboard and mouse wireless. my previous mouse, kecik, dulu beli syoklah sbb kecik. but now i know, yg cantik tak semestinya baik. mmglah kecik cute tapi bila u guna tuk tempoh yg lama, my jari-jemari jadi sengal dan sakit. so, tak ergonomik. so i hope this time notebook riser and much bigger mouse yg baru beli nie blh overcome my issue. so far, not to bad, notebook riser buat my keje lebih mudah coz my eye level n kepala sama dgn skrin, tak perlu tunduk, so it reduces my backache.



blh adjust 20 darjah, 30 darjah and 40 darjah.



i bukan fanatic fan dgn citer vampire nie, beli pun sbb murah and buku kat bilik semua dah baca, bosan ulang2 balik, nak mencarik something new to read, so belilah twilight. bila dah suku membaca nie menarik jugak. no wonder ramai gadis2 gilakan edward dlm twilight. nak tau kenapa, kenalah baca sendiri ahahaha. and SPSS survival manual nie, tu bukan non fiction novel tau. itu buku statistik, rasanya ramai yg familiar dgn SPSS nie. saper2 yg buat research, students seawal diploma pasti dan didedahkan dgn program statistik nie. buku nie sbg persediaan utk memulakan tugasan ujung thn nie - insya allah. walaupun sy skrg nie more kpd qualitative-oriented, tapi nak selia pelajar undergrad nanti mesti nak pakai quantitative. so kena blajar balik SPSS coz lama dah tak pratik, lupa byk benda. 
thn depan, akan berubahlah nada blog ini, mungkin. bukan lagi bicara ttg kepeningan tesis and my life as a student, tapi tukar pulak sbg yg lain - i hope lebih menarik, lebih warna warni dan lebih interesting to share with you guys. byk dlm kepala nie nak fikir research nak buat, isu2 yg sy fikir menarik tuk dibuat research (selain mengajarlah). and, i really hope that i can practice again, as a counsellor, walaupun bukan full time. yg pasti, keje melambak menanti!


Comments

Alice said…
tak sabar menanti kepulangan u, amoi! hehe......ada masa nanti, datanglah ke KLang...i BELANJA u makan seafood la.....
yusmee said…
ina..rindunye..teringat kat kancil biru mu dulu..hehehe..bile nak balik nih?
Cengkih78 said…
emi!!

hehehe, kancil biru msh bernyawa, sihat walafiat. syg kat dia. peneman setia tu. insya allah ujung thn nie balik, blh berziarah eh.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…