Posted on Saturday, September 28, 2013

Baguskah ada lebih dari satu akaun?

Yup, tulah masalahnyer, banyak betul...

Yahoo mail
UKM mail
Live mail
Gmail
Outlook mail

Ambik!!

Sebenarnyer bukanlah sajer2 suker email byk2 ni, kbyknnyer ader cerita sebaliknya, sesuai dgn peristiwa dan keadaan semasa. Dulu awal2 dulu ader acc hotmail tpi x ingat nper expired sudah. Pastu yahoo. Yahoo ni kekal. Walaupun byk sampah jer kt dlm tu tpi circle group phd guna email ni. Selalu jgk staff admin include email yahoo dlm circulation mrk. Suker interfacenyer n cantik n user friendly jgk so x mo delete.

Gmail. Tak ingat camner blh bukak email acc. Tpi rasanyer dlm byk2 email ni aku selalu rasa pning ckit sbb reply emailnyer cam confusing ckit. Kat bawah ker atas x ingat. Mcm x ikut kronologi, atau saya yg x reti @_@. Email ni agak penting sbb students antar tesis drafts kat acc ni. Selain tu sbb apps samsung phones n tab byk guna gmail acc so pkai jerlah.

Live mail ni bukak time study kt melbourne dlu. Uni siap bg email persendirian. Email ni plak boleh valid seumur hidup selagin kiter pkai wpun bukan students lgik. Syg jgk acc ni sbb sy communicate ngan my supervisors pkai email ni, dr zmn study sampai skrg. Tpi pning la ni sbb biler pkai windows 8 utk laptop baru, terus tak boleh pkai sudah. Otomatik g outlook. Mmg ader suruh update dh cuba tpi x boleh. Mybe sy yg x reti lg kot. Tpi sy bjy install email lmer ni dlm tab baru. Sy cuba2 jer dpt. Email ni penting sbb selain email UKM, email ni jgk sy guna utk tujuan kje rasmi. Interface live mail pun bgus n user friendly.

Mail UKM ohhh, interface agk boring tpi sangat penting sbb semua urusan kje masuk email ni, gb terhad, klu lmer sgt simpan email lamer ader risiko kna delete sbb space x cukup. Pastu slalu jgk antar hari ni esok baru sampai...ini baru dikatakan snail mail..huhu. dh ader improvement jgk sbnrnyer cuma harapan sy nanti akan best cam email2 lain lengkap ngan chat n calender yg interactive.

Outlook ni sbb pkai window 8 baru. Nk fully utilised pebggunaan window 8 mka pkailah ni. N bru tukar hp window 8, so pentinglah peranannyer kli ni. Sbb email sy yg pking bongsu x rmai yg tau email ni wujud so email ni pling senyap sunyi n slalu kosong. Tpi sy kura lambat laun peranannyer semakin signifikan.

Sy sendiri pning sbb byk acc email. Sy dh combine live n ukm mail. Sy kna fikir camner nk gbungkan yg lain. Klu idak, tak kuasa maaak nak bukak semua dek nooon!

Saper terer bab ni n terbca thread ni, sila bg pencerahan kpd sy..tq in advance. Muarh!

Read More

0 Responses to Baguskah ada lebih dari satu akaun?