Skip to main content

Saya suka Bangi kerana...

Aloh..tetiba ku terasa sentimental ngan bandar secoet bernama Bangi nih.

Dulu saya terasa hidup dlm buangan duk di bangi ni. Aper yg ader??? Cuber citer ckit??? Amaak!! Yeeileeek!! Dahler sunyi..gelap..itu 8 tahun dlu..mula2 duduk bangi..shopping mall?? Hok aloh..nitis airmata g warta n pkns..maklum time tu terbiasa bermain2 di megamall!

Mungkin muda jgk time tuh..jiwa enjoy tu masih ader dlm diri..anak muda dengan shopping mall..cinema..bowling arena..happening footcourt tidak dapat dipisahkan. Boleh jadi cacing kepanasanlah bagi yg biasa hidup happening di kl tu.

Now..alhamdulillah. Aku terasa rahmat n syukur jadi sebahagian dari warga bangi. Sentimental jiwaku ini dtg bukan sbb ujan sejuk n syahdu..tapi on my wy back dari kerja aku baru menyedari sesuatu...

Sejak 8 tahun lalu..saya melihat banners2 dan posters ilmu sentiasa rancak di bangi ini.  Surau2nya sama laju dengan pelbagai majlis ilmu..waktu cuti sekolah penuh dengan program2 pembangunan diri anak2 muda..pendek kata meriah dengan majlis ilmu. Itu belum masuk lagi ukm sendiri yg penuh dengan pelbagai aktiviti ilmu dan kemasyarakatan. Ntah kenapa tiba2 saya terasa rahmatnya duduk di bangi ini. Aktiviti mengajak kebaikan begitu banyak..terpulang kepada kiter nak tak nak jer lagi...

Moga bangi akan kekal menjadi bandar ilmu dgn sinar islam yg subur di sini. Di sini juga tempat tinggal tokoh2 masyarakat disegani spt fadhilah kamsah dan harun din..

Biarlah tak happening macam kl pun..dgn club2 dan shopping mall tinggi melangit. Saya sendiri pun dah janggal rasanya bila ke kl. Kl bukan dunia dan jiwa saya. Alhamdulillah di takdirkan kerja dan bermastautin di sini.

Moga bangi selamanya meriah dgn majlis ilmu

Note: gambar sekadar hiasan. Takder kaitan.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…