Skip to main content

Si gedabak dah datang..

nama komersil si gedabak ini ialah Aspire z3751

Ehehehehehe (senyum selebar-lebarnya)..
Yang ditunggu-tunggu dah tiba. Hai senangnya dalam hati..(baca ayat ini dengan melodi lagu P Ramlee).
Minggu lepas lagi si gedabak nie dah sampai, tapi ms tu tak sepenuhnya function lagi coz internet connection blum ader and program yg dipakai utk buat keje2 seorang pensyarah cabuk  iaitu microsoft office tak sepenuh version. dapat microsoft office starter version jer - words and excel. itu pun starter version..so very limited functions. contohnyer, tak boleh nak buat track changes kat documents sedangkan inilah yg sy selalu gunakan utk editing my students punyer draft assignments.

talking about track changes. i really loves this new microsoft words features. kalu nak tau aper benda sy ngomel nie, try bukak your microsoft document, then go to review>track changes. tada...! sy kenal nie pun and seriously use this features when i did my PhD di Australia. Tu pun my supervisor yg perkenalkan. mmg memudahkan kerja, lagi2 bagi kita yg sentiasa menulis dan editing kiter punyer keje. antara yg special ialah:

track changes ni memudahkan anda meng'track' kan apa2 perubahan (add/delete/change/replace/copy/paste/dll). bagi dokumen yg panjang spt PhD, sgtlah berguna sbb kita boleh tahu part mana yg kita ubah itu. setiap perubahan itu ditandai dgn warna merah fontnyer (automatically) so kita boleh kenalpasti dgn mudah.



and, sebarang komen dari supervisor boleh dilihat di sudut tepi dokumen kita. jadi kita boleh lakukan keje2 menghantar draft tanpa perlu print out kerje dan menghantar kat supervisor pastu tunggu 2-3 hari baru collect balik ur draft tu and tgk tulisan supervisor you yang spt cacing kelaparan di tanah yg gersang. cukup baik kalu boleh faham tulisan tangan doktor-doktor nie kan. 



so i used my knowledge nie and applied ngan my students. i taught them (very simple really) how to use this feature. so instead of sent me a hard copy draft, they can simply email me their draft, i safe in folder, open it, do the editing using track changes and send straight away back to them. so i save my time and also my students precious time. recently, my students told me that, i am the only supervisor (as far as she knows) who did not waste students A4 papers and also the one who can response quite fast. i didnt say that i was really effective but my work certainly improved by this new technology. 



okay, i dah off topic! i am supposed to talk about my new computer...

so si gedabak ini agak besar gak...actually the biggest computer i ever have in my entire life. dgn skrin 22.5 inci sememangnnya mata menjadi begitu segar bugar dan terasa luas dunia bila membuat keje. hmm, sy patut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana merealisasikan impian sy memiliki komputer gedabak ini. sbbnyer dgn geran penyelidikan inilah sy mampu memiliki komputer nie utk melakukan keje2 penyelidikan. harap2 sy tak menyalahgunakan kemudahan sy dpt dan dapat giving back to kerajaan dlm bentuk - research yg siap dan bermanfaat utk bangsa agama dan negara. hehe. 

tapi mak ai, boleh tahan berat makcik nieh.

yg agak frustrated ialah, sy tak blh install my xerox printer. technician kata, sy punyer computer nie berkapasiti tinggi dgn 64 bit (sy pun tak tau benda nie) sedang komputer standard ialah 32 bit. komputer nie layak buat keje2 graphic. dah sbb itu xerox printer tak blh nak install melainkan sy ubah 64 bit ke 32 bit. so i put on hold dulu lah. i am thinking about buying a new one. but what a waste kan? jgn membazir. takper, stakat nie ader laptop utk connect dgn my xerox printer. cuma a bit inconvenience ler.

harap2 pasni lebih semangat buat keje and stay lebih lama kat ofis..hehehe cayok!

Comments

Alice said…
congrats...boleh pinjam? haha

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…