Posted on Tuesday, April 26, 2011

Si gedabak dah datang..

nama komersil si gedabak ini ialah Aspire z3751

Ehehehehehe (senyum selebar-lebarnya)..
Yang ditunggu-tunggu dah tiba. Hai senangnya dalam hati..(baca ayat ini dengan melodi lagu P Ramlee).
Minggu lepas lagi si gedabak nie dah sampai, tapi ms tu tak sepenuhnya function lagi coz internet connection blum ader and program yg dipakai utk buat keje2 seorang pensyarah cabuk  iaitu microsoft office tak sepenuh version. dapat microsoft office starter version jer - words and excel. itu pun starter version..so very limited functions. contohnyer, tak boleh nak buat track changes kat documents sedangkan inilah yg sy selalu gunakan utk editing my students punyer draft assignments.

talking about track changes. i really loves this new microsoft words features. kalu nak tau aper benda sy ngomel nie, try bukak your microsoft document, then go to review>track changes. tada...! sy kenal nie pun and seriously use this features when i did my PhD di Australia. Tu pun my supervisor yg perkenalkan. mmg memudahkan kerja, lagi2 bagi kita yg sentiasa menulis dan editing kiter punyer keje. antara yg special ialah:

track changes ni memudahkan anda meng'track' kan apa2 perubahan (add/delete/change/replace/copy/paste/dll). bagi dokumen yg panjang spt PhD, sgtlah berguna sbb kita boleh tahu part mana yg kita ubah itu. setiap perubahan itu ditandai dgn warna merah fontnyer (automatically) so kita boleh kenalpasti dgn mudah.



and, sebarang komen dari supervisor boleh dilihat di sudut tepi dokumen kita. jadi kita boleh lakukan keje2 menghantar draft tanpa perlu print out kerje dan menghantar kat supervisor pastu tunggu 2-3 hari baru collect balik ur draft tu and tgk tulisan supervisor you yang spt cacing kelaparan di tanah yg gersang. cukup baik kalu boleh faham tulisan tangan doktor-doktor nie kan. 



so i used my knowledge nie and applied ngan my students. i taught them (very simple really) how to use this feature. so instead of sent me a hard copy draft, they can simply email me their draft, i safe in folder, open it, do the editing using track changes and send straight away back to them. so i save my time and also my students precious time. recently, my students told me that, i am the only supervisor (as far as she knows) who did not waste students A4 papers and also the one who can response quite fast. i didnt say that i was really effective but my work certainly improved by this new technology. 



okay, i dah off topic! i am supposed to talk about my new computer...

so si gedabak ini agak besar gak...actually the biggest computer i ever have in my entire life. dgn skrin 22.5 inci sememangnnya mata menjadi begitu segar bugar dan terasa luas dunia bila membuat keje. hmm, sy patut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana merealisasikan impian sy memiliki komputer gedabak ini. sbbnyer dgn geran penyelidikan inilah sy mampu memiliki komputer nie utk melakukan keje2 penyelidikan. harap2 sy tak menyalahgunakan kemudahan sy dpt dan dapat giving back to kerajaan dlm bentuk - research yg siap dan bermanfaat utk bangsa agama dan negara. hehe. 

tapi mak ai, boleh tahan berat makcik nieh.

yg agak frustrated ialah, sy tak blh install my xerox printer. technician kata, sy punyer computer nie berkapasiti tinggi dgn 64 bit (sy pun tak tau benda nie) sedang komputer standard ialah 32 bit. komputer nie layak buat keje2 graphic. dah sbb itu xerox printer tak blh nak install melainkan sy ubah 64 bit ke 32 bit. so i put on hold dulu lah. i am thinking about buying a new one. but what a waste kan? jgn membazir. takper, stakat nie ader laptop utk connect dgn my xerox printer. cuma a bit inconvenience ler.

harap2 pasni lebih semangat buat keje and stay lebih lama kat ofis..hehehe cayok!
Read More

One response to Si gedabak dah datang..

  1. Alice
    April 27, 2011 at 11:44 AM
    congrats...boleh pinjam? haha