Skip to main content

From caterpillar to butterfly


Hihihi..a very good morning to everyone! Harap semua ceria selalu..
I am so relief that finally I successfully submitted my thesis corrections to my supervisor last weekend. I promised her beforehand that i would submit my thesis end of march. it was 2 days late..but..i'm quite satisfied.

my feelings? difficult to describe..honestly. rasa lega sbb beban berat PhD kian usai, but at the same time, you feel empty. why?sbbnyer..hampir 4 thn hidup nie bergelumang dgn PhD. Yang menguasai minda dan kehidupan. Tidur dan bangun, dgn PhD di kepala. penat memikir tanggungjawab utk tamatkan PhD. sedar tak sedar, dah jadi sebahagian hidup..bila dah habis tu rasa mcm..what's next to do?? 

selalunya pagi2 bangun kul 3-4 pagi akan buat my thesis sampailah ke pagi sblm gi keje. tapi peliknyer pagi tadi, still bangun awal..and ckp dgn diri sendiri..'buat aper bangun awal sgt?? thesis corrections dah hantar..' tapi anyway, bangun jugak dan buat laundry dan kemas2 rumah, iron baju tuk gi keje,solat, mandi etc-etc. even my body dah get used tuk bangun awal. automatik bangun and i feel like doing something..hmmm..

macam anti klimaks pulak. tapi msh ada lagi proses tak habis, now supervisor tgk my corrections, maybe ader comments after this, just prepare aper2 jer..sblm dibwk ke comittee utk pengesahan, pengiktirafan, konvo..bla-bla-bla..tapi tugas besar dah settle, itu yg pasti. now lega tul kepala, kalu tak rasa selalu ader unfinished business. now i can concentrate on my students punyer theses and my research, my work...now i feel i can fully function as a worker. hua hua hua..


buat PhD nie mcm satu proses ulat beluncas nak jadi rama2. kena struggle to fly. sblm jadik rama2 yg cantik, kena melalui proses yg sukar. harap2 my experience buat phd yg dikongsi di dalam blog ini tidak menakutkan sesiapa. sy tak menokok tambah kesusahan ataupun meminimakan kesusahannyer. sy cuba tampilkan kehidupan seorang PhD student menyiapkan tesisnyer se-real yang mungkin. ia jauh dari senang, tapi ia juga tidak mustahil. ada up n downnyer. ada masa rasa bersemangat..cepat..aktif..ada masa rasa down..emosi..demotivated..rasa -eeeiii..! mencik! mencik! mencik (benci)!!! dah tahap muak nak muntah tgk tesis sendiri.

tapi aperpun, sy sgt2 menghargai setiap apa yg saya lalui. PhD pd sy agak berbeza sedikit dgn MA or BA. proses itu jauh lebih penting dari hasilnya. kerana proses itu yg menghasilkan dan mengelokkan kemahiran kita, bukan sgt pd grade yg kita dpt. kejayaan mengharungi setiap proses itulah kejayaan sebenar bagi seorang graduan PhD.

my next target:

while anxiously waiting for my supervisor feedback, my to do list:

check thesis final year students (3 orang under my supervision)
check thesis final year students (7 orang under my supervision)
2 research grants yg dah started since early March and i still do nothing about it!
coming conferences - Indonesia, South Africa
journals..
endless meetings to attend
final exam students
workshops and trainings
and many more to come...!

Comments

~~zAnAfAhMi~~ said…
hadoiii...tak dapek nak nolongnya, bab phd ni akak surrender...haha..kalau masakan akak boleh komen.

pssst...bila nak main masak2 ni?
Alice said…
meriahnya hidup kau.......
congrats, another phrase has gone. Happy working :P
Cengkih78 said…
zana - aahahaha..akak, buek ngaponyo nak susah2 buek phd buek sakit kepalo ja! kawe nie kalu bukan kareno dah kwajipan, lama dah eh kawe reject. baik main masak2 ngan akak lagi happy
Cengkih78 said…
alice, meriah sampai 'bateri' dah weak nieh!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…