Posted on Monday, April 04, 2011

From caterpillar to butterfly


Hihihi..a very good morning to everyone! Harap semua ceria selalu..
I am so relief that finally I successfully submitted my thesis corrections to my supervisor last weekend. I promised her beforehand that i would submit my thesis end of march. it was 2 days late..but..i'm quite satisfied.

my feelings? difficult to describe..honestly. rasa lega sbb beban berat PhD kian usai, but at the same time, you feel empty. why?sbbnyer..hampir 4 thn hidup nie bergelumang dgn PhD. Yang menguasai minda dan kehidupan. Tidur dan bangun, dgn PhD di kepala. penat memikir tanggungjawab utk tamatkan PhD. sedar tak sedar, dah jadi sebahagian hidup..bila dah habis tu rasa mcm..what's next to do?? 

selalunya pagi2 bangun kul 3-4 pagi akan buat my thesis sampailah ke pagi sblm gi keje. tapi peliknyer pagi tadi, still bangun awal..and ckp dgn diri sendiri..'buat aper bangun awal sgt?? thesis corrections dah hantar..' tapi anyway, bangun jugak dan buat laundry dan kemas2 rumah, iron baju tuk gi keje,solat, mandi etc-etc. even my body dah get used tuk bangun awal. automatik bangun and i feel like doing something..hmmm..

macam anti klimaks pulak. tapi msh ada lagi proses tak habis, now supervisor tgk my corrections, maybe ader comments after this, just prepare aper2 jer..sblm dibwk ke comittee utk pengesahan, pengiktirafan, konvo..bla-bla-bla..tapi tugas besar dah settle, itu yg pasti. now lega tul kepala, kalu tak rasa selalu ader unfinished business. now i can concentrate on my students punyer theses and my research, my work...now i feel i can fully function as a worker. hua hua hua..


buat PhD nie mcm satu proses ulat beluncas nak jadi rama2. kena struggle to fly. sblm jadik rama2 yg cantik, kena melalui proses yg sukar. harap2 my experience buat phd yg dikongsi di dalam blog ini tidak menakutkan sesiapa. sy tak menokok tambah kesusahan ataupun meminimakan kesusahannyer. sy cuba tampilkan kehidupan seorang PhD student menyiapkan tesisnyer se-real yang mungkin. ia jauh dari senang, tapi ia juga tidak mustahil. ada up n downnyer. ada masa rasa bersemangat..cepat..aktif..ada masa rasa down..emosi..demotivated..rasa -eeeiii..! mencik! mencik! mencik (benci)!!! dah tahap muak nak muntah tgk tesis sendiri.

tapi aperpun, sy sgt2 menghargai setiap apa yg saya lalui. PhD pd sy agak berbeza sedikit dgn MA or BA. proses itu jauh lebih penting dari hasilnya. kerana proses itu yg menghasilkan dan mengelokkan kemahiran kita, bukan sgt pd grade yg kita dpt. kejayaan mengharungi setiap proses itulah kejayaan sebenar bagi seorang graduan PhD.

my next target:

while anxiously waiting for my supervisor feedback, my to do list:

check thesis final year students (3 orang under my supervision)
check thesis final year students (7 orang under my supervision)
2 research grants yg dah started since early March and i still do nothing about it!
coming conferences - Indonesia, South Africa
journals..
endless meetings to attend
final exam students
workshops and trainings
and many more to come...!
Read More

4 Responses to From caterpillar to butterfly

  1. ~~zAnAfAhMi~~
    April 4, 2011 at 9:54 PM
    hadoiii...tak dapek nak nolongnya, bab phd ni akak surrender...haha..kalau masakan akak boleh komen.

    pssst...bila nak main masak2 ni?
  2. Alice
    April 5, 2011 at 11:56 AM
    meriahnya hidup kau.......
    congrats, another phrase has gone. Happy working :P
  3. Cengkih78
    April 8, 2011 at 3:58 PM
    zana - aahahaha..akak, buek ngaponyo nak susah2 buek phd buek sakit kepalo ja! kawe nie kalu bukan kareno dah kwajipan, lama dah eh kawe reject. baik main masak2 ngan akak lagi happy
  4. Cengkih78
    April 8, 2011 at 3:58 PM
    alice, meriah sampai 'bateri' dah weak nieh!