Skip to main content

a beautiful suicide

Opps, jgn salah faham. sy menentang keras org bunuh diri ni. sajer nak share ngan u all gambar bunuh diri yg dikatakan sbg the most beautiful suicide photo ever taken. accidently terjumpa gambar nie. i googling nak tahu lanjut siapa perempuan yg mati penuh dgn gaya elegan. penuh gaya,_____ dan keunggulan. 'mutu' sengaja dihilangkan krn 'mutu' kematian spt ini diragui. at least thats what i believe. ia dikatakan the most beautiful suicide photo krn biasanya org commited suicide dgn terjun dr bangunan tinggi akan bersepai, tersepai dan penyek mcm pisang penyek. tapi perempuan ini, still intact lagi, sptnya dia bukan mati, tapi sedang nyenyak lena di dalam tidurnya diatas tilam yg empuk; walau hakikatnya selimut hitam itu tidak lebih dari sebuah kereta limosin yg renyuk. cantik landing. lihatlah wajahnya dan gayanya..anggun sekali. sebelah tangannya spt memegang erat rantai dilehernya.

empunya diri ialah Evelyn McHale, umur 23 thn. dia membunuh diri pd 1 May 1947 dgn terjunan nekad dari tingkat 86 Empire State Building US. Dia membunuh diri sejurus selepas break off dgn tunanngya. dia sempat menulis nota berbunyi - saya tidak akan dpt menjadi isteri yg baik utk sesiapa jua. jurufoto ini ialah seorang pelajar fotografi yg secara kebetulan berada di tempat kejadian. Robert Wiles namanya. maklumat lain yg sy dpt ialah kalangan keluarga rapat mengatakan Evelyn seorang yg sensitif dan mudah murung.

didalam Islam, bunuh diri tidak dibenarkan spt dlm surah An Nisa: "Dan janganlah kamu membunuh dirimu. sesungguhnya Allah amat penyayang kepadamu." (4:29) Ia juga tertulis di dalam hadis tulen. antara lain menyebut barangsiapa membunuh dirinya, dia akan mengulangi perkara yg sama di akhirat nanti. kalu terjun tingkat 86, maka itulah akan dilakukannya berulang2 kali. sampai bila Allahualam.

Nota: Jgn tiru aksi ini.

Comments

YUZANA said…
perg mmg cantik pose dia mati... mcm baby tido...tp kita sebagai umat islam membunuh bukan jalan penyelesaiannya dan ia adalah harammmmmmmm
isk2..nauzubillah..janganla kita tergolong dalam org2 ni..
baru lps menonton vdeo yg akak mention dalam prev entry.huh, cukup terharu dengan kisah singa tu, n cukup ngeri melihat org terjun dr jmbatan tu....

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…