Posted on Thursday, July 16, 2009

5 tanda amaran MLM skim piramid

1. Memerlukan pengambilan donwline baru sepanjang masa tanpa henti

tanya: adakah pengambilan downline baru tanpa had dibenarkan, dan adakah mrk yg baru menjadi downline ditawarkan insentif spt barang, bonus, advancement, komisen dll sbg ganjaran mengambil downline baru seterusnya dibwh mrk? ini memberi persepsi bahawa psrn itu sdg berada pd tahap tepu (saturated) dan program harus berpindah ke lokasi yg lain atau memperkenalkan produk lain utk kesinambungan mrk. peluang utk setiap downline baru mendapat pulangan wang akan menjadi semakin mengecil sejajar dgn pengembangan system piramid yg semakin melebar ke bawah.

2. Peluang naik hierarki berdasarkan brp banyak downline baru berjaya direkrut berbanding perlantikan pangkat secara berlantik.

tanya: apakah uplline yg terlibat dpt advance position dlm hirarki (dan juga income mrk) berdasarkan keupayaan merekruit downline dibwh mrk? sekiranya satu2nya cara utk mendapat kenaikan pangkat dan income ialah dgn cara merekruit org baru, ia sangat2 memberi indikasi bwh sistem itu ialah sistem piramid.

3. Downline baru harus bermula dgn membuat pembelian pd kadar yg ditetapkan
tanya: adakah downline baru masuk perlu membuat pembelian pd harga tertentu? adakah mrk dipujuk utk membuat pembelian insentif sbg cara utk mengambil peluang perniagaan dan sebagai kesinambungan cara utk melayakkan seseorg utk memperolehi kenaikan pangkat dlm MLM? sila berhati2 terhadap terhadap kuantiti minimum pembelian dikenakan ke atas anda - di mana anda 'must pay to play' the game. minimum pembayaran itu utk melayakkan anda mendapat advancement or commissions. berjaga2 skiranya anda dikehendaki membeli barang secara berterusan/maintain pembelian setiap bulan misalnya. bisnes biasa tidak memaksa anda membuat pembelian sedemikian. anda hanya membeli apabila adanya keperluan/kadang2. target pembelian berterusan mungkin satu 'penyamaran' pelaburan barangan berdasarkan skim piramid. hanya segelintir kecil saja yg mendapat komisen mencukupi utk cover cost perbelanjaan mrk.

4. company membayar komisen atau bonus lebih dari 5 level distributors

tanya: adakah company membayar komisen atau bonus kpd distributor dlm hirarki melebihi level yg dijustifikasikan? (5 misalnya). malah company besar yg menguasai psrn seluruh dunia pun ada 5 level sales management saja - branch, district, regional, national and internationals sale managers. membayar komisen n bonus keatas lebih 5 level dlm MLM program akan mengkayakan mrk yg berada di atas takhta piramid. anda perlu bijak utk menghindari program yg melibatkan lebih 5 level ini. ia akan menjadi satu system compensation yg sgt memanipulasi kerana anda membayar kepada keseluruhan peserta kumpulan anda, bukan hanya individu. keadaan ini menyebabkan kerugian pd tahap serius, kecuali mrk yg berada dlm kelompok 'top of a mega pyramid of pyramids.


5. Rekruit org baru lebih dipentingkan daripada produk diniagakan
tanya: adakah donwline yg beli barang itu mendapat sedikit saja pulangan hasil jualannya (less than total payout) kerana total payout diagihkan pd upline yg tiada kene mengena dgn jualan anda lakukan? jika ya, ini menunjukkan upline anda mendapat komisen dari setiap sale anda lakukan (downline). keadaan ini adalah 'syurga' bagi upline person tetapi suatu nightmares utk org yg menjaul produk itu. elakkan company MLM menggunakan sistem ini.

anda juga harus berhati2 sekiranya MLM promoter mengajak anda memilih 2 pilhan or tracks - satu utk mereka menjual product dan satu lagi track utk mrk yg serius mahu 'building the business'. sekiranya incentive sgt2 bergantung kpd recruiting, company ini wajar diragui.

kajian terbaru menunjukkan, sekiranya kelima2 ciri ini wujud di dalam MLM anda, peratusan utk semua peserta kehilangan wang ialah hampir 99.9%. - iaitu jauh lebih teruk dari 87.5%-93.3% kadar kerugian utk bisnes biasa spt skim produk bukan piramid; mahupun peluang menang 'judi' di Las Vegas. adalah lebih baik menjual pensil di tepi jalan.

(terjemah dari tulisan Dr. Jon Taylor)

artikel ini diedit dan diterjemah dari www.mlm-thetruth.com


note: terlalu ramai org mly tertipu oleh skim MLM (tak semua, tapi kebanyakan), skrg ada pulak dgrnya forex (Tun Mahathir ada sentuh nie dlm blog, katanya gambling) and niaga emas. dari aspek syariah, perniagaan ini diragui status halal haramnya. tengoklah sapa yg set up bisnes tu, ada ker dia fikir halal haram utk kita? kena ingat sendirilah. sy dgr byk dah kisah 'tipah tertipu' nie. berhutang berpuluh2 ribu, apa takder. utang bank kena langsai jugak 15 thn. dan rasanya satu tanggungjawab bersama saling mengingati dan berkongsi ilmu. terpulanglah selepas itu jika masih hendak teruskan niat. tanggungjawab menyebarkan yg sepatutnya dah lepas.

spt kata seorang komentar, bila downline tak berjaya, kata downline pemalas, tak kuat berusaha dll, tapi logiknya kalu ikut sistem piramid, dah org tu terkebawah sekali dlm piramid, dia usaha mcm nak gila pun, dia susah nak berjaya kerana sistem dah mcm tu. kerana itu, ada benarnya org yg set up bisnes nie dan CEO2 kat atasnyer tu ajer yg akan kenyang kaya tapi bukan org bwh. justeru itu penting utk anda tahu...anda org ke berapa?? adakah anda org 1000 terawal? atau yg ke 1,000,000?

1000 yang kaya, 1,000,000 terpedaya
Read More

2 Responses to 5 tanda amaran MLM skim piramid

  1. nohas
    July 16, 2009 at 9:09 PM
    Udah serik join MLM ni..Meniaga Larut Malam...habis duitku lebur..

    Salam ziarah
  2. blinkky
    July 17, 2009 at 6:04 PM
    Dulu pun saya pernah masuk jugak mlm. Tapi sekarang ni dah tak lagi... =)