Skip to main content

kebahagiaan yang sesaat

Maaf kalau gambar yang tertera ini mengganggu ketenteraman kalian. Sy sendiri sukakan yang indah2 utk tatapan mata tapi hati ini terpanggil2 mahu sekali menguploadkan gambar2 ini. bukanlah utk hiburan hati tapi sebagai peringatan bersama.

sejujurnya, senak dada sy menatap gambar2 nie, mengalir air mata tak terasa. tersentuh benar rasanya. apa dah jadi?? sy msh ingat pengalaman melawat rumah kanak2 thn lepas. masih jelas di mata saya anak2 terbuang ini, begitu ramai bilangan mereka. comel2 belaka, dgn wajah sayu mengharap minta dipeluk. sempat jugak sy meluangkan sekejap masa bercakap2 dan bermain2 dgn mereka. tapi hati ini tuhan sajer yg tahu. orang lain ada keluarga sempurna yg menjaga mereka, tapi ini? yang ada dirumah kanak2 itu antara yg bernasib baik, sempat ditemui ketika masih hidup. tapi betapa ramai lagi yg tak bernasib baik seperti itu. tong2 sampah, tandas, halaman rumah orang, station bus dll menjadi 'rumah' mereka. seperti sampah lagaknya.

apakah yang pincang dalam masyarakat kita hari nie?? atau ini sememangnya petunjuk dunia ini telah sampai ke penghujungnya? menanti tika dan saat cuma??

sempat sy membaca komen seorang blogger ttg isu ini. kebetulan dia seorang penceramah, memberi ceramah di depan 40 khalayak pegawai2 kerajaan; semuanya golongan professional. bila dia utarakan isu ini katanya, ramailah yang mengucap 'cicak'. berhamburan segala amarah. tak lupa kutukan.

tapi bila ditanya, jika ada seorang gadis dtg kepada anda, dgn membawa kandungannya atau anak kecilnya, setakat mana anda mahu menolong. 'cicak' yang banyak tadi terus terdiam. barangkali sifat yg suka benar menghukum menjadikan mrk2 ini mengambil jalan singkat: buang saja lebih senang dari menjadi mangsa kutukan sampai bila2. generasi muda dlm kegawatan jiwa, perlu bimbingan. cabaran membesar zmn kini pastinya sgt berbeza dgn zmn 10-20 thn dulu. ibubapa kita perlu ilmu lebih hebat dlm membesarkan anak2. tapi ilmu sekular saja tidak cukup. pastinya tanpa tunjang agama, tanpa menunjukkan contoh teladan yg baik, tidak akan mencukupi. yg nyata, bukan sedikit cabaran membesarkan anak zmn skrg. sy yg tak ada anak ini pun kerap benar bimbang dgn anak2 saudara. agaknya punya anak sendiri nanti lebih hebat perasaan bimbangnya.

hubungan lelaki-wanita hubungan paling indah Allah ciptakan di dunia ini. dgnnya kasih sayang dan tanggungjawab terpelihara, atas nama cinta. diutuhkan hubungan dgn nama perkahwinan; didalamnya terlindung segala hak dan jaminan keadilan. tapi bilamana kita mencari yg diluarnya itulah segala permasalahan yg ada kini wujud. kebahagiaan sesaat cuma, deritanya berpanjangan.

sy bukanlah sempurna utk berckp hal ini semua, sy bukan manusia lepas dari segala dosa. tapi sy benar2 berharap, saya mampu menempuh cabaran di luar sana. mudah2an saya mampu dan tak berputus asa utk menjalani kehidupan ini dgn sebaik2 iman dan amal. insya allah.

Comments

TRIMATRA said…
saat pendidikan agama dipisahkan dari belajar ilmu di sekolahan maka yang terjadi adalah generasi yang pintar namun kering ruhani, sehingga bisa berlaku kejam demikian.
Cengkih78 said…
amat benar. apabila agama tiada dlm penghidupan, manusia lebih hina daripada haiwan

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…