Skip to main content

Perfume signature the series...is this the one?

Lagi-lagi cerita minyak wangi,

 Alhamdulillah koleksi minyak wangi bertambah secara mendadak kebelakangan ini. Rezeki kot syukur alhamdulillah. Sebelum ini saya ada cerita saya tengah mencari perfume signature, yang dah bertahun2 saya mencari tidak jugak ku ketemu. Haha. Hari ini dapat hadiah dari husband perfume baru - Burberry - Touch. And hari tu masa pergi Kedah saya beli miniature Chloe rose set. Bertambah koleksi ku.



Chloe tu beli lepas terbaca review dalam in flight magazine Air Asia seorang stewardess tu kata favourite perfume dalam kalangan stewardess ialah Chloe. So, terpengaruh punya pasal, cariklah jugak. Baunya memang sedap. Ada tiga-tiga sekali iaitu Chloe rose, L'Eau de Chloe dan Chloe EDP. Bau Chloe ni sweet, elegant, powdery and innocence gitu. Tak overpowering buat subtle and sweet. Mula-mula terfikir adakah ini perfume signature ku? Baru berangan-angan datang Burberry Touch yang mengubah segalanya. Dramatik...!


First time try Burberry Touch and sebelum ini brand ini memang bukan pilihan saya, tak tahu kenapa, saya bila ke kaunter perfume saya carik yang unik dan lain. Tapi tulah, asyik tak ngam or jarang perasaan cinta pada wangian tu akan bertahan lama. Tapi first time saya cium Burberry Touch terus saya rasa macam bestnya. Baunya elegant, and top notes nya agak unik berbanding perfume biasa. After a while kita perasan perfume yang generic ni biasanya baunya hampir sama pada akhirnya. Tapi tope notes perfume burberry touch ini memang elegan dan berbeza dari yang pernah saya pilih. Ada orang kata, kalau nak pilih perfume, kena experience journey of the perfume, ertinya pakai untuk merasai baunya hingga ke akhirnya: top notes> middle notes> base notes. Top notes ialah yang kita cium first time kita sembur, after a while, top notes itu akan beransur-ansur hilang dan diganti dengan middle notes. Akhir sekali ialah base notes. Jika kita suka dengan kesemua tahap notes itu, jadi ia mungkin pilihan perfume terbaik. So far, saya suka dengan bau burberry touch yang subtle and tak overpowering, elegant, warm and long lasting. Saya boleh kata, i love the all notes. Could it be the one?? My husband cakap, hopefully yang dia pilih akan jadi my signature. Burberry kahwin dengan Dunhill katanya. Wah!! Kalau Burberry touch kahwin Dunhill desire agaknya yang terhasil ialah minyak angin. Bhahahaha.

And cara terbaik menguji perfume ialah dengan menyemburkan pada kulit and tengok respons bau kemudiannya. Chemistry antara bau badan dengan perfume tidak sama, justeru tidak dinasihatkan untuk membeli perfume hanya kerana perfume tersebut bau best bila kawan kita pakai. Best pada bau badan dia tak semestinya best pada bau badan kita. 

Selain tu saya dah beli jugak Victoria Secret punya perfume - Boombshell. Saya baca banyak review Boombshell ni, saya beli botol besar. Baunya very fruity, sexy and fun. Itulah impression bila saya cium baunya buat pertama kali. Saya berpendapat perfume ini sesuai untuk cuaca Malaysia yang panas, sebab baunya refreshing. Tapi tak bestnya, baunya tak tahan lama walaupun yang saya beli tu ialah eu de perfume. 

Kita boleh jer pakai banyak jenis perfume, ada orang pakai sampai 7 jenis perfume ikut occasion, tapi ada orang suka pakai satu jenis saja yang sesuai semua occasion. So, nampaknya saya kena berhenti kejap beli perfume baru and just try perfume yg ada and hopefully i can make up my mind untuk pilih yang terbaik sebagai my signature. 

  1. Victoria bombshell - nak pakai time mood rasa nak berjimba-jimba. and pakai di rumah jugak. tapi bukan jenis perfume yg saya nak orang kenal saya, sebab saya nampak perfume ni saya bayangkan perempuan yang bombshell. Ahaha, itu bukan impression yang saya nak. 
  2. Chloe series - mostly saya akan pakai time nak pergi kerje, nak alternate dengan perfume burberry. tetiba sayang pulak dengan burberry, takut cepat habis. heh. chloe ni menyebarkan bau yang memberi impresi yang saya suka - sweet, elegant and subtle but yet attractive. not overpowering atau orang tak notice immediately, tapi if you close enough, then you can smell it. how nice! very feminine. 
  3. Burberry  touch - untuk special occasion and ke pejabat. sama macam chloe, sweet, elegant, unique and subtle, attractive and a bit mysterious.
  4. Elie Saab - ha ni pening nak fikir bila nak pakai. Bau jasmine kuat and perfume yang intense jugak. Mula-mula boleh rasa lemas bila cium bau, tapi lama-lama baunya jadi mellow and sweet. Sesuai untuk pergi kat crowded kot. so bau kita outstanding. bila lah masa nak pergi kat crowded?
And ada beberapa lagi, yang saya akan tukar-tukar pakai untuk ke tempat kerja. 



Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…