Skip to main content

Gaji RM3600 ukuran baru kadar miskin di Malaysia



Memetik kata-kata Ku Li dari laman web Sinar Harian:


"Nilai ringgit sudah jatuh dan World Bank telah tetapkan ukuran yang baru kepada kita untuk tentukan kita sudah atasi kadar kemiskinan. Dikhabarkan sekarang untuk Malaysia, mereka yang berpendapatan kurang RM3,600 adalah golongan miskin,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama di Forum Transformasi Barah Ali Baba di Bumi Merdeka anjuran Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEN) di Institusi Antarabangsa Tamadun dan Pemikiran Islam, semalam.

Yup, ukuran baru ialah RM3600 sebulan adalah miskin di Malaysia. Sebelum ini RM3000 dianggap sebagai miskin bandar. Ertinya? Bagi rakyat marhaen seperti saya dan kalian-kalian semua, duit kita telah susut nilai banyak dan RM100 sudah tak sama lagi dengan RM100 beberapa tahun dulu. Ini sangat benar. Bila dulu RM100 rasa banyak jugak yang boleh dibeli dan disumbatkan ke dalam raga/troli supermarket. Sekarang? Sikit jer pun barang dah cecah RM150!! Sampai terkujat2, and terfikir "Aik??? Beli apa aku ni sampai cecah camni?" RM50 sudah rasa RM5. 


Tahun-tahun mendatang yang sukar dibayang..

Dari segi kestabilan kewangan, sukar nak digambarkan apa yang akan berlaku. Yang pasti kedudukan kewangan berada dalam tahap tidak stabil dan tidak menentu. Barang tetap naik harga, gaji tetap naik ciput dan kos hidup tetap melambung. Tertengok jugak iklan2 rumah and sekarang ni banyak saya nampak rumah dijual pada harga bawah market value. Mungkin pelabur2 yang membeli rumah-rumah mahal bbrp tahun lepas sudah tidak mampu nak tanggung liabiliti kos dan demand untuk rumah mewah rendah sehingga memaksa mereka menjual rumah pada harga lebih rendah asal boleh jual. 

Tapi satu perkara yang benar ialah, sudah tiba masanya kita mengubah gaya hidup yang bersederhana. Satu sikap segelintir orang kita ialah suka beli barang di luar kemampuan. Sebagai contoh, gaji bukan tinggi sangat tapi berhutang kenderaan yang mewah. Lepas tu mulalah pening kepala nak fikir macam mana nak cover insuran and roadtax. Kalau mampu silakan, tapi kalau hidup masih tahap cukup-cukup, janganlah membazir dan menyusahkan keluarga anak bini/suami. Belanja secara berhemah. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…