Skip to main content

"keldai dadah"

Semalam berlangsungnya seminar keldai dadah anjuran pelajar kerja sosial pusat psikologi fssk ukm. Tiga ahli panel dijemput khas iaitu

Pengarah kastam selangor datuk azis ayub
Superintendan pdrm bhgn narkotik selangor tuan ravi
Pegawai aadk selangor en hasrul

Best jugak topik ni. Ramai jugak pelajar yg datang tengok walaupun hari jumaat. Antara kesimpulan menarik yg dikupas ialah.

Keldai dadah ni ader 3 kategori utama
1. Yg benar2 naif. Tak tau yg dirinya tertipu
2. Yg paksa rela. Mungkin sbb termakan budi lalu tergadai body
3. Mmg tahu dan terlibat secara langsung.

Org nigeria dikatakan kelompok pling kerap merekrut keldai dadah ni. Mereka adalah kumpulan sindiket terlatih. Terlatih dlm bbrp perkara iaitu:

¤Kata2 manis dan ayat2 cinta dan sikap gentleman utk menjerat keldai dadah.
¤bersikap garang dan kasar utk menakutkan penguatkuasa.

Adapun sikap bermulut manis terhadap bakal2 keldai dadah ini dikatakan bukanlah true color sebenar mrk. Tapi mereka dilatih bermulut manis. So gadis2 yg sedang dilamun cinta dgn golongan ini silalah berwaspada. Mungkin ader yg genuine mungkin ader sekadar untuk mencapai matlamat mereka - mengkeldaikan anda.

Keldai dadah ini biasanya dijanjikan kemewahan dan cinta yang suci murni. Ketika inilah mereka cucuk jarum iaitu bilamana emosi menguasai akal fikiran yg rasional. Namun ader jugak keldai dadah yg setuju bawa dadah kerana terdesak mahukan wang lumayan dijanjikan.

Keadaan beremosi dan dibawah tekanan memang bukan waktu yg sesuai buat keputusan. Pandai ambik kesempatan kan.

Bagaimana langkah pencegahan bagi mengelak menjadi keldai dadah ni? Antaranya:
1. Berwaspada selalu. Walaupun dgn individu yg kita rapat seperti kawan. Jika ada permintaan mengirim bagasi atau bungkusan..pastikan anda tahu isi kandungannya atau anda sendiri yang membungkusnya.
2. Jika ditawarkan peluang ke luar negara dgn imbuhan lumayan..ditanggung percuma..too good to be true..sila teliti sblm bersetuju. Now nk g toilet pun berbayar apertah lagi melancong percuma. Jgn terus kelabu bijik mata.
3. Luaskan pembacaan anda dengan mengikuti isu2 semasa. Jadi anda sentiasa tahu modus operandi sindiket dadah ini dan supaya tidak mudah terjerat.

Byk lagi sbnrnya info nk kongsi tapi sbb buat thread ni pkai samsung note taip sebijik2 maka aku dah bosan..! Huah. Layan gambar2 nie...

Ingatlah..jangan transform diri anda menjadi keldai.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…