Posted on Thursday, November 15, 2012

cuti muharam and "the help"

Salam muharam semua!

Terasa pelik pulak cuti berselang seli ni. No wonder ramai yg cuti straight terus seminggu. But me? Nop. Esok ader appointment ngan phd students..

Dah masak..dah makan..rehat jap...n blogging

Klu u all tgk icon sblh kanan column blig saya..ader book of the month - the help. Agak lama jgk sy nk menghabiskan buku nih. Yelah dlu full time student blh spent hours bc buku citer..now dgn report..dgn keje..dgn draft students..projek tu projek ni..hanya sempat membaca sehelai dua sehari..tu pun time nk tido..kdg2 x sempatpun habis satu page dah zzzzzzz...

Tpi buku ni mmg best dibaca. N sy pun ader beli vcdnyer baru2 ni. Citer mmg takkan boleh menyamai novel yg diadaptasi tpi blh kater dlm 70% bersamaan. Yelah filem bukan lama pun..so byk kandungan novel kena cut. Tapi dua2nyer berbaloi baca dan tengok.

Ringkasnya novel/movie ni menceritakan hidup masyarakat daerah jackson mississippi us era 60an yg masih mengamalkan rasis..toilet asing..mkn asing dll. And ader seorang gadis..miss skeeter yg mendapat ilham menulis ttg maid kulit hitam yg bekerja dgn klrg kulit putih. Dia mendapat inspirasi ini dari pglmnnya sendiri dibesarkan seorang maid kulit hitam bernama constantine. Ketika di universiti berlaku satu insiden di rumahnya yg menyebabkan constantite dipecat. Miss skeeter sgt menyayangi amahnya itu dan tak faham mengapa segala2nya perlu dipisahkan dsn didiskriminasikan kerana warna kulut dan bangsa.

Citer ni byk berkisar ttg struggle miss skeeter nak carik amah yg sanggup jadi responden utk buat buku. Bukan mudah kerana blum pernah dilakukan sblm ini dan juga dlm masyarakat yg sangat mengamalkan diskriminasi kaum..tidak ramai maid yg mahu mengadaikan nyawa sendiri dgn menceritakan keburukan majikan masing2.

Tambahan pula majikan maids2 ini adalah kwn2 miss skeeter sendiri.

Oooh..pjg pulak..mcm nak buat rumusan wikipedia plak. Hey..korang suka korang carik buku/ movie sendirik yer..pnat aku nak rumuskan. Haha.

Watak2 yg best dlm movie/buku ini:

Miss skeeter
Miss hilly - sakit hati dgn watak dier..soooo racist
Miss celia

Amah:
Constantine - leleh jgk airmataku tgk watak amah tua ni. Dia wujud dlm flashback sajer..sekejap jer tapi watak dier touching
Aibeleen
Minny - kasar orgnyer..penuh kemarahan..bad temper tpi sbnrnya baik hati..lucu jgk

Insiden yg epik dlm citer ini ialah bila minny bagi hilly mkn pie yg dibuatnya sendiri.

Why epik??? Jeng3..

Sblm tu..hilly ni kan sgt rasis n wpun minny kje untuk dier..hilly x mau minny buang air besar/kecil guna toilet umh. Dia buat toilet asing diluar utk minny. Satu hari ribut kt luar..minny nk terkencing tpi kt luar ribut petir. Ibu hilly x kisah minny guna toilet tpi hilly x bg. Minny x tahan nk kencing..dier tipu nk buat air utk ibu miss hilly n dier kencing guna tiolet umh. Miss hilly yg mengendap dari blkang sgt2 marah n pecat minny on d spot!

Tak henti situ sajer. Miss hilly ni pengaruh besar kt town tu. Dier pi ckp ngan kwn2 dier minny kaki pencuri. Last2 xder org nk ambik minny kje. Anak dh lah banyak.

Minny dtg umh dgn bwk pie yg dibuatnyer kpd hilly konon2 mintak maaflah. Hilly plak berlagak. Dia setuju ambik minny kje blik tapi dier nak byr separuh jer (jahatkan pompuan ni). Sambil ngutuk2 minny ni dier mkn pie minny tu. Tiba2 dtg ibu miss hilly nk rasa pie tu skali n minny ckp..pie tu special utk miss hilly sajer. Miss hilly marah n tolak dgn kasar pinggan berisi pie tu kepada minny n dia arahkan minny potongkan pie tu bg sikit kat mak dier. Minny ni kan panas baran..dier tolak balik n ckp dialog berikut:

Minny: eat my shit
Hilly: what u just say?
Minny: i said "eat my shit"
Hilly: are you out of your mind?
Minny: no mam..but you're about too..(sambil tgk pie tu dgn penuh makna)

Huahuahua..menambah perisa..mak hilly gelak..sbb hilly bukan dah mkn satu slice pie tapi dua! Minny terus cabut lari dari situ sambil ibu miss hilly gelak sakan dan menjerit

"run minny!...run..!"

Ooop..u will know why ibu hilly laugh out loud instead of angry..

Worth watching..!

Published with Blogger-droid v2.0.8
Read More

0 Responses to cuti muharam and "the help"