Skip to main content

cuti muharam and "the help"

Salam muharam semua!

Terasa pelik pulak cuti berselang seli ni. No wonder ramai yg cuti straight terus seminggu. But me? Nop. Esok ader appointment ngan phd students..

Dah masak..dah makan..rehat jap...n blogging

Klu u all tgk icon sblh kanan column blig saya..ader book of the month - the help. Agak lama jgk sy nk menghabiskan buku nih. Yelah dlu full time student blh spent hours bc buku citer..now dgn report..dgn keje..dgn draft students..projek tu projek ni..hanya sempat membaca sehelai dua sehari..tu pun time nk tido..kdg2 x sempatpun habis satu page dah zzzzzzz...

Tpi buku ni mmg best dibaca. N sy pun ader beli vcdnyer baru2 ni. Citer mmg takkan boleh menyamai novel yg diadaptasi tpi blh kater dlm 70% bersamaan. Yelah filem bukan lama pun..so byk kandungan novel kena cut. Tapi dua2nyer berbaloi baca dan tengok.

Ringkasnya novel/movie ni menceritakan hidup masyarakat daerah jackson mississippi us era 60an yg masih mengamalkan rasis..toilet asing..mkn asing dll. And ader seorang gadis..miss skeeter yg mendapat ilham menulis ttg maid kulit hitam yg bekerja dgn klrg kulit putih. Dia mendapat inspirasi ini dari pglmnnya sendiri dibesarkan seorang maid kulit hitam bernama constantine. Ketika di universiti berlaku satu insiden di rumahnya yg menyebabkan constantite dipecat. Miss skeeter sgt menyayangi amahnya itu dan tak faham mengapa segala2nya perlu dipisahkan dsn didiskriminasikan kerana warna kulut dan bangsa.

Citer ni byk berkisar ttg struggle miss skeeter nak carik amah yg sanggup jadi responden utk buat buku. Bukan mudah kerana blum pernah dilakukan sblm ini dan juga dlm masyarakat yg sangat mengamalkan diskriminasi kaum..tidak ramai maid yg mahu mengadaikan nyawa sendiri dgn menceritakan keburukan majikan masing2.

Tambahan pula majikan maids2 ini adalah kwn2 miss skeeter sendiri.

Oooh..pjg pulak..mcm nak buat rumusan wikipedia plak. Hey..korang suka korang carik buku/ movie sendirik yer..pnat aku nak rumuskan. Haha.

Watak2 yg best dlm movie/buku ini:

Miss skeeter
Miss hilly - sakit hati dgn watak dier..soooo racist
Miss celia

Amah:
Constantine - leleh jgk airmataku tgk watak amah tua ni. Dia wujud dlm flashback sajer..sekejap jer tapi watak dier touching
Aibeleen
Minny - kasar orgnyer..penuh kemarahan..bad temper tpi sbnrnya baik hati..lucu jgk

Insiden yg epik dlm citer ini ialah bila minny bagi hilly mkn pie yg dibuatnya sendiri.

Why epik??? Jeng3..

Sblm tu..hilly ni kan sgt rasis n wpun minny kje untuk dier..hilly x mau minny buang air besar/kecil guna toilet umh. Dia buat toilet asing diluar utk minny. Satu hari ribut kt luar..minny nk terkencing tpi kt luar ribut petir. Ibu hilly x kisah minny guna toilet tpi hilly x bg. Minny x tahan nk kencing..dier tipu nk buat air utk ibu miss hilly n dier kencing guna tiolet umh. Miss hilly yg mengendap dari blkang sgt2 marah n pecat minny on d spot!

Tak henti situ sajer. Miss hilly ni pengaruh besar kt town tu. Dier pi ckp ngan kwn2 dier minny kaki pencuri. Last2 xder org nk ambik minny kje. Anak dh lah banyak.

Minny dtg umh dgn bwk pie yg dibuatnyer kpd hilly konon2 mintak maaflah. Hilly plak berlagak. Dia setuju ambik minny kje blik tapi dier nak byr separuh jer (jahatkan pompuan ni). Sambil ngutuk2 minny ni dier mkn pie minny tu. Tiba2 dtg ibu miss hilly nk rasa pie tu skali n minny ckp..pie tu special utk miss hilly sajer. Miss hilly marah n tolak dgn kasar pinggan berisi pie tu kepada minny n dia arahkan minny potongkan pie tu bg sikit kat mak dier. Minny ni kan panas baran..dier tolak balik n ckp dialog berikut:

Minny: eat my shit
Hilly: what u just say?
Minny: i said "eat my shit"
Hilly: are you out of your mind?
Minny: no mam..but you're about too..(sambil tgk pie tu dgn penuh makna)

Huahuahua..menambah perisa..mak hilly gelak..sbb hilly bukan dah mkn satu slice pie tapi dua! Minny terus cabut lari dari situ sambil ibu miss hilly gelak sakan dan menjerit

"run minny!...run..!"

Ooop..u will know why ibu hilly laugh out loud instead of angry..

Worth watching..!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…