Azam Baca Lebih Banyak Buku





Bagi yang kenal saya pasti mengetahui saya ni suka buku. Suka baca buku. Dulu waktu single, bujang trang tang tang, especially during my PhD, memang laju jer saya menghabiskan buku. Ia satu terapi yang saya sukai, me time, ada masa sendirian, duduk dalam suasana tenang sunyi sambil pasang muzik instrumental, and mungkin a cup of tea. Ini adalah gambaran waktu senggang yang menggembirakan saya.

Now, dek tuntutan kerja, dan juga penambahan ahli keluarga dalam ruang hidup saya, masa untuk membaca itu semakin terhad. Ironi, pensyarah takkan kurang membaca kot! Eh, saya anggap segala tesis, buku teks pengajaran dan sewaktu dengannya bukanlah dikira sebagai membaca sebenar-benarnya. Faham tak? Saya membaca itu semua kerana tuntutan kerja, meaning that, suka or tak, memang kena hadap semua tu. Sebab ia sebahagian dari kerja. Yang saya maksudkan di sini ialah betul-betul mencari buku yang mungkin tiada kaitan pun dengan kerja you, yang takde kepentingan, tapi you baca juga for leisure. That's what i mean by reading. I know ada orang fikir, eh, baca tesis tu pun kira membaca jugak!! Buku teks tu pun membaca jugak!! Pada saya, buku yang tidak mempunyai kewajipan untuk kita membacanya itulah yang boleh dikira sebagai berapa buah buku dibaca, kerana ia perlukan motivasi dan komitmen untuk membacanya. Kalau gitu, baca laporan bajet dan buku aturcara pun boleh dikira sebagai 'membaca?"

So, resolusi baharu saya ialah membaca lebih banyak buku demi untuk menambah ilmu di dada. Ahaha. Saya membaca kini kerana 2 tujuan besar. Pertama untuk menambah pengetahuan terhadap perkara berkaitan bidang saya. Kedua, untuk terapi dan santai masa lapang. Saya tak balance sekarang ini, maksudnya banyak membaca buku untuk tujuan pertama, dan sangat kurang untuk tujuan kedua. Jadi, saya nak memastikan saya ada masa untuk membaca buku-buku ini. Actually ada banyak juga buku yang saya beli tapi belum dibaca, so saya mulakan dengan mencari balik buku-buku ini dan menghabiskannya. Saya mulakan dengan buku di atas -- The Happiness Project. Baru habis chap 1. Baca last page chap 1 dah termasuk sekali dengan mimpi. Beberapa kali buku tu menghempap mukaku kerana baca waktu nak tidur. Waktu tu jer yang ada untuk rehat, tapi time itu jugalah mata pun dah tak larat buka. Tapi digagahi jua. 

Now, satu lagi kategori buku dah masuk koleksi untuk dibaca. Buku untuk kanak-kanak. Memang Muaz masih terlalu baby untuk faham apa yang saya bacakan, tapi saya nak dia familiar dengan habit membaca. Tapi pandai pulak dia bila saya baca dia macam faham jer, tengok gambar-gambar yang colorful dan mulalah tangan kaki dia menendang-nendang macam faham benar. 

Jangan pelik, umur dah senja tapi baca buku - Maisy goes to the library by Lucy Cousin!!! 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Panduan Masuk Rumah Baru