Single-hood, the life that i left behind



Selamat pagi, 

As i write this entry, behind me, sleep soundly, my lovely husband and my baby. Both snoring in their own way, but of course nothing compete my husband snoring - annoying but adorable at the same time. Its mean I have a family, my little happy family. 



I know now dah masuk jam 2 pagi. Actually, balik kerja tadi tidurkan Muaz and I ended up tertidur sekali bersama. Jam 9 malam bangun kelaparan, Muaz sambung tidur. My husband belum balik kerana ada majlis di pejabat. Dengan tak sempat mandi and all. Nasib baik cuti-cuti Malaysia. Bangun, mandi, masak nasi and makan ala kadarnya. Nak masak dah lewat! No wonder I lost so many KG now, some friends asking me what makes me loose weight so fast after giving birth. Besides my metabolism, I think my way of eating pun influence my weight. Selalu skip my dinner. Not healthy, I know...

Kenapa tetiba tulis pasal hidup bujangan nih sedangkan entries kebelakangan ni semua pasal pregnancylah, being a mom, confinementlah, almost all about baby and marriage relationship. I dont know, ntah kenapa di malam hening ini, di kala waktu senyap sunyi ni, sambil dengar muzik instrumental pulak nie terkenang pulak single life dulu-dulu. Maybe jugak semalam berborak dengan bff yang dah duduk Jerman, and still single. Makes me think about my own journey of life. 



Pernah dengar tak orang pernah berkata, kalau you tak happy being single, you tak happy being married? Its not a fact or curse or else, tapi i kind of understand the message behind it. Meaning that, kena berlapang dada dengan apa yang kita punyai masa ini. Kalau hidup hanya penuh dengan ketidakpuasan, komplen every single thing about our life, memang tak kisah pun apa yang kita ada depan mata, kita akan selalu tak puas hati dan mengkritik. 

Sebagai orang yang single lama dalam hidup, saya enjoy dulu being single. Tak terikat sangat, more freedom and i really enjoy ME TIME!! Seriously. Now, being married, happiness itu dah lain sifatnya. Diri kita bukan lagi sepenuhnya diri kita untuk kita, dah terbahagi untuk suami and anak. Penat, tapi ada kepuasan dan kegembiraan. Different kind of happiness i guess. 



Kita kena happy kot dalam melayari kehidupan dan tahap-tahap hidup yang pelbagai ini. Kita kena lalui dengan berlapang dada, enjoy the moment, till it last, and move on to the the next phase of life. Bila kita really into it, kita tak ader regret, kerana kita betul-betul cuba menikmati momen itu, menghargai momen itu sementara masih ada. 



Macam tu jugak sekarang, just go for it, nikmati kehidupan yang ada ini sekarang kerana masa pantas berlalu, tau-tau nanti kita akan ke fasa seterusnya. Hidup ini singkat sebenarnya. Terlalu singkat untuk kita cemari dengan pelbagai perkara negatif dalam hidup. Memang kita tak boleh lari dari elemen negatif dalam hidup, ia tetap datang dan pergi tapi kena belajar untuk minimise negativiti itu. Jangan perbesarkan perkara yang kecil. 

One day, Muaz akan membesar, ada kehidupan sendiri, saya pun akan tua, dan selepas tua tiada destinasi lain melainkan kematian. Samada kita yang pergi dulu atau pasangan kita. Jadi, syukuri hidup ini seadanya sementara berpeluang. Sikit-sikit masalah tu, ignorekan sahaja, kenangkan lebih banyak kebaikan yang ada dalam hidup kita dari terlalu memfokus kepada satu dua masalah. Jangan kerana 1-2 hal itu kita dah tak nampak kebaikan lainnya. Again, hidup ini terlalu bernilai untuk kita jalani dalam keadaan kita kecewa dan merana. We deserve to be happy and we can choose to be happy. 



Apa aku merapu ni pepagi buta...

Okay my point is, malam ni dengan ditemani lampu meja yang samar-samar, bunyi jam berdetik, dan botol susu di atas meja study, juga background sounds (my husband snoring!) aku tetiba rasa syahdu terhadap kehidupan. Kita kadang-kadang overwhelming dengan urusan kesibukan sehingga lupa sejenak nak muhasabah diri tentang diri dan hidup kita. 

Point is - syukuri hidup!! 




Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Panduan Masuk Rumah Baru