Skip to main content

Tip untuk block iklan menjengkelkan di website



Perasan tak kebelakangan ini, kebanyakan websites yang kita layari mempunyai paparan iklan yang annoying??!! Memang annoying!! Macam-macam jenis ada, yang pop up iklan paling menyampah, tengah nak surfing web, tetiba muncul iklan depan paparan, walaupun ada icon X kononnya untuk hapuskan iklan itu, jangan percaya 100%. Biasanya dia terus link ke laman web ntah apa-apa atau kena tekan icon X [closed] tu banyak kali sebelum kita dapat baca artikel dalam laman web berkaitan. Selain itu, tak kalah annoyingnyer ialah bila kita bukan sesuatu laman web itu tetiba ada iklan siap dengan bunyi [sound] yang buat kita confused seketika, mana datangnyer bunyik tu? Itu belum lagi iklan-iklan bersepah-sepah dalam artikel kita baca sehingga menjejaskan kesejahteraan kita nak membaca. Saya tak tahu orang lain, tapi saya sangat annoying dengan iklan2 ini yang pada saya menganggu fokus pembacaan, selain terlalu banyak iklan satu-satu paparan sehingga saya rasa setiap paparan tu maybe 20% jer isi tapi lebihnya iklan. Saya pernah terbaca bahawa ini adalah cara baru pengiklanan di laman web. Huh tak suka, tak suka.

Saya bukan tech savvy sangat, tapi rajin jugak kekadang carik maklumat berkaitan ICT. Bagi yang rasa tension terbaca banyak iklan kat laman web masing-masing saya mencadangkan satu app ini yang saya telah pakai dan setakat ini okay dan berjaya mengurangkan rasa jengkel dan tension saya dengan iklan yang banyak2 ni. Daripada pembacaan, ada banyak jugak aplikasi serupa secara percuma di internet tapi ini antara yang popular dan saya telah ada experience pakai, jadi saya bolehlah recommend kan untuk try. 

Image result for adblock

sedikit overview tentang AdBlock ini:

Used by over 50 million people, a free ad blocker that blocks ALL annoying ads, malware and tracking.
AdBlock. The #1 ad blocker with over 200 million downloads. Blocks YouTube, Facebook and ads everywhere else on the web.

The original AdBlock for Chrome works automatically. Choose to continue seeing unobtrusive ads, whitelist your favorite sites, or block all ads by default. Just click "Add to Chrome," then visit your favorite website and see the ads disappear!

Also available for iPhone, Safari, and Opera from getadblock.com.

NOTE:
* Unobtrusive ads aren't being blocked in order to support websites.
* The notice you see about having access to your history and website data is automatically generated because AdBlock runs on every tab. But it does not actually monitor your browsing history or require your personal information to work properly.

==============================

NEW IN VERSION 2.6: Shows you how many ads have been blocked - watch the total climb like crazy!

- New in version 2.5: Blocks ads in ALL videos and in ALL Flash games across the web!
- New in version 2.4: More than twice as fast, while using less memory per tab!
- New in version 2.3: Adds an optional toolbar button to control AdBlock!
- New in version 2.1: Translated into dozens of languages!
- New in version 2.0: Ads are blocked from downloading, instead of just being removed after the fact!

Bagi handphone pula, saya menggunakan iphone, ada option untuk mengelak dari melihat paparan iklan yang jengkel ini. Boleh tekan icon sebelah kiri paling atas tu and dapat baca artikel penuh tanpa ads. Tapi ada juga saya baca app lain yang boleh digunakan oleh iphone seperti "Crystal" atau "Lifehacker" tapi kena download.

semoga selepas ini, kita semua dapat surfing internet tanpa banyak iklan cekadak yang menyesakkan nafas dan bikin pedih hulu hati.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…