Skip to main content

Minggu yg haru biru

Memang agak kelam kabut dan kelibut minggu ni. Ada mcm2 peristiwa menarik. Tulah, dlm seminggu mcm2 blh terjadi, apatah lagi kalau bertahun2 kan. First sekali, of course cuaca. Kat Msia takdelah taksub sgt dgn cuaca, tapi sini, tiba2 jadi peminat website www.bom.gov.au official website utk bereau of meteorology australia. pantau cuaca all the time. utk 3 hari nie kami kat Victoria menderita kepanasan luar biasa. Ikut berita tadi, Melbourne mencatat rekod baru mengalami panas melampau (atas 40 c) tiga hari berturut2. Kejadian sama pernah berlaku dulu thn 1855, itu lbih kurang 100 thn lampau. Kira hari nie dlm sejarah la. Tapi nak melaluinya, hmm, ckp pun susah, rasa sendiri baru tahu. seksa. hari nie plg panas cecah 45 celcius. smlm, pukul 7 mlm pun msh 40 c, naik pening kepala. tapi, ikut weather forecast, esok suhu start jatuh bwh 40, dlm 30-38 max minggu nie. latest mlm nie, suhu 26 c. alhamdulillah. lega sikit nak tido mlm nie. My housemate citer, colleague dia kat ofis kematian arnabnya sbb suhu terlalu tinggi. kesian2. and ramai yg tidur kat luar rumah smlm.

tiga hari nie jadi pelarian. pagi2 cabut ke ofis or library. petang balik tak terus ke rumah, lepak kat highpoint makan nandos, pastu pergi pulak kat sblhnya, minum coklat panas. balik umah, berendam dulu, mandi air sejuk

Skrg nie ada tennis tournament kat Melbourne. gara2 suhu melampau, Novak, juara bertahan thn lepas tarik diri. Dia quit time pusingan kedua. frust jugak, suka tgk dia main. Dia main time suhu 41 c. Dia mintak main sblh malam, tapi tak dpt. Brp kali jugak dia minta time out. Last2 dia tak tahan dan quit. ramai yg bagi respond pasal nie kat paper. diorg kata patut delay ajer tournament nie dulu, sbb time nie cuaca tak sesuai. ada yg kata main sebelah mlm jer. ada yg kata, bumbung stadium tu kena tutup. actually, ms serena main, diorg tutup bumbung tu, tapi ada org tak puas hati pulak, kata nak bukak. mmg susah nak puaskan hati semua org..

Tapi, hehehe, nasib baik 2 hero nie msh ada lagi dlm game kali nie. Nadal and Federer. Harap sgt Nadal bertemu Federer..mesti best kalu jadi. Jaguh bertemu jaguh..tak rugi tengok.

apa lagi yg menarik? hmm, 2 hari lepas, ada seorang lelaki nie, campak anak dia umur 4 thn dari westgate brigde. westgate bridge tu ada dlm gambar sy ambik dlm blog nie (ada 2 tiang tinggi, gambar kat Dockland tu). kat situlah dia campak. mati budak tu, kesian.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…