Posted on Thursday, March 17, 2016

Minggu yg haru biru

Memang agak kelam kabut dan kelibut minggu ni. Ada mcm2 peristiwa menarik. Tulah, dlm seminggu mcm2 blh terjadi, apatah lagi kalau bertahun2 kan. First sekali, of course cuaca. Kat Msia takdelah taksub sgt dgn cuaca, tapi sini, tiba2 jadi peminat website www.bom.gov.au official website utk bereau of meteorology australia. pantau cuaca all the time. utk 3 hari nie kami kat Victoria menderita kepanasan luar biasa. Ikut berita tadi, Melbourne mencatat rekod baru mengalami panas melampau (atas 40 c) tiga hari berturut2. Kejadian sama pernah berlaku dulu thn 1855, itu lbih kurang 100 thn lampau. Kira hari nie dlm sejarah la. Tapi nak melaluinya, hmm, ckp pun susah, rasa sendiri baru tahu. seksa. hari nie plg panas cecah 45 celcius. smlm, pukul 7 mlm pun msh 40 c, naik pening kepala. tapi, ikut weather forecast, esok suhu start jatuh bwh 40, dlm 30-38 max minggu nie. latest mlm nie, suhu 26 c. alhamdulillah. lega sikit nak tido mlm nie. My housemate citer, colleague dia kat ofis kematian arnabnya sbb suhu terlalu tinggi. kesian2. and ramai yg tidur kat luar rumah smlm.

tiga hari nie jadi pelarian. pagi2 cabut ke ofis or library. petang balik tak terus ke rumah, lepak kat highpoint makan nandos, pastu pergi pulak kat sblhnya, minum coklat panas. balik umah, berendam dulu, mandi air sejuk

Skrg nie ada tennis tournament kat Melbourne. gara2 suhu melampau, Novak, juara bertahan thn lepas tarik diri. Dia quit time pusingan kedua. frust jugak, suka tgk dia main. Dia main time suhu 41 c. Dia mintak main sblh malam, tapi tak dpt. Brp kali jugak dia minta time out. Last2 dia tak tahan dan quit. ramai yg bagi respond pasal nie kat paper. diorg kata patut delay ajer tournament nie dulu, sbb time nie cuaca tak sesuai. ada yg kata main sebelah mlm jer. ada yg kata, bumbung stadium tu kena tutup. actually, ms serena main, diorg tutup bumbung tu, tapi ada org tak puas hati pulak, kata nak bukak. mmg susah nak puaskan hati semua org..

Tapi, hehehe, nasib baik 2 hero nie msh ada lagi dlm game kali nie. Nadal and Federer. Harap sgt Nadal bertemu Federer..mesti best kalu jadi. Jaguh bertemu jaguh..tak rugi tengok.

apa lagi yg menarik? hmm, 2 hari lepas, ada seorang lelaki nie, campak anak dia umur 4 thn dari westgate brigde. westgate bridge tu ada dlm gambar sy ambik dlm blog nie (ada 2 tiang tinggi, gambar kat Dockland tu). kat situlah dia campak. mati budak tu, kesian.

Read More

0 Responses to Minggu yg haru biru