Posted on Monday, April 01, 2013

Rindu Melbourne..kembali mengembara


Pagi ini salah seorang staff baru balik bercuti dari Australia (Perth) dan dia sangat happy and enjoy di sana. Sangat tertarik katanya dengan kehidupan di Australia yang laid back, bersih, friendly dan penuh sistematik. Huh, tetiba kawanku di sebelah menyampuk kata:

" Memang best kat sana kak, sangat enjoy dulu study situ." Terus teringat Melbourne! Huh!! Serius bila dgr dia ckp pasal cuti-cuti dia di Australia terus 'homesick' aku datang. Waaaaa!!! Seriously, bila ingat kelam kabut kehidupan dan kesibukan yang melanda hidup ini, aku tiba2 rindu zaman aku di sana dulu. Memanglah buat PhD susah, tapi i still enjoy my life kat sana. Memang homesick semua org kat Malaysia, tapi kehidupan di Melbourne yang tenang dan tak rushing mcm di sini buat aku tenanglah jugak. Dengan angin sepoi2 bahasa, sejuk dingin dan segalanya...arnab depan umah..lavender..walaupun hidup naik turun bas, jalan kaki, kesempoian hidup yang amat ketara, but I was happy there.

I MISS MELBOURNE SOOO MUCH!!!!!!

Nak pergi lagi ke sana bila berkesempatan, best jugak kalu boleh buat postdoctorate setahun dua.

Bila rindu datang menjengah ni, mula lah gatai tangan carik gambar2 yang aku familiar di Melbourne dulu.

footscray park ni sebelah kampus aku jerh. sinilah selalu kitaorang gathering bbq!
dulu sesedih homesick best gak layan perasaan duk tepi ni sambil tgk air

keh keh! type little saigon, kuar pulak gambar si chong ni. ni gambar aku sendiri punyer!
ada dlm entri aku semasa di Melbourne thun 2008-2010. time ni chong tgk muda and slim.

Little Saigon ni kedai Asian tapi sgt popular okay, kitaorang bestler sbb dkt ngan umah/kampus.
buah ikut musim, boleh rasa sekali pulak tu. mcm kat pinggan tu, mmg dia tak kisah pun.



Ni namanyer Maribyrnong River, selalu nampak orang kayak disini or simply duduk and joging petang2. tenang jer
High Point Shopping Mall

High Point Shopping Mall, 10 minit jalan kaki dari rumah jer, area ni pun byk kedai-kedai stationary/IT yang besar2. Memang best duk kat area ni dulu. Sinilah tempat wajib setiap khamis or weekend. Selalu bila tension/penat ngan analisis, gi lah jap cuci mata or beli pinggan mangkuk. ahaks!


The Great Ocean Road. Wajib pergi!! Setiap kali gi cuti, sini jelah tempat suka gi, bukan per, journey ke sini sangat menarik, and byk tempat berhenti/singgah yang best2, tgk kehidupan kampung/luar bandar yang sangat permai.


Rumah saya dulu highway dekat dari Geelong, boleh terus highway Geelong, so dari Geelong, ke Torquay, Lorne, Apollo Bay. My favourite is Apollo Bay, best sangat, my dream place to live. Pernah sampai sehingga ke Warrnambool. Perjalanan merentas pantai, kena pergi bermalam jugak sebab setengah perjalanan dah sehari, biasa stay Apollo Bay.

Apollo Bay
Pekan kecil yang sangat tenang dan cantik..boleh menghabiskan seharian duk termenung tengok pemandangan sajer. Malam2 gi jeti aderlah tengok omputih mancing, kalu nasib baik jumpa anjing laut. Tapi malam2 sejuk!!

marina look up point
Kalu dah sampai Apollo Bay, wajib gi Marina Look Up Point, atas bukit, kena manjat sikit ler, sinilah aku eksiden langgar bontot kete orang. Huhu. Tension jerk!

Port Fairy
Tepi2 ni semua umah orang yer, ni kira blakang umah orang nih. Uik, kan best kalu rumah aku macam nih. Aku tak mo dah datang keje, set up ofis kat umah jer. Ni antara satu lagi tempat aku berangan dapat tinggal. Bukan sbb aper, suasananya yang best dan aman dan mententeramkan jiwaku.


Macam gambar kat atas tu, mau aku tak berangan??? Best giler dapat umah tepi sungai macam ni. Sungai pun terjaga kebersihannya.

Aish!!! Kalu diturutkan hati, boleh berangan sepanjang hari... Read More

2 Responses to Rindu Melbourne..kembali mengembara

  1. Anonymous
    April 19, 2013 at 1:40 PM
    I am so happy that you like my hometown. At the moment Melbourne is in Autumn and is starting to get cold - but very pretty. I hope that you will come back one day. Melbourne would be happy to see you again.
  2. ama
    November 8, 2013 at 1:58 AM
    Sayapun rindu dgn cuaca dah kehidupan yg simple to bermakna. Jadi paper boy. Bangun awal pagi. Kerja senang gaji mahal. Tapi bila di negara sendiri?????...hmmmm.
    .