Skip to main content

Happy Day!!!



Oh thank GOD!!

So many good news happened today.

1) My colleague Pn. Noremy akhirnya akan berangkat ke New Zealand untuk sambung belajar PhD. We had makan-makan this morning. Harap-harap dia akan balik 3 tahun (minimum) dengan kejayaan. Biasanya bukan 3 tahun..3 setengah or 4 tahun la. Harap2 sempatlah kami 'mengepau' dia kat saner..kot2 ader conference kat NZ boleh pergi within these 3 years. Macam2lah pesanan kepada bakal pelajar PhD ni. Antaranya kena jaga hubungan dengan Tuhan, jaga hubungan dengan keluarga, jaga hubungan dengan supervisor (PENTING NIE TAU). Maklumlah, ada yang cakap, PhD ni macam nak pergi berperang, and pasti akan diduga. Cuba tak sure cabarannyer macam ner. Insya Allah dia akan pulang dengan kejayaan. PhD bukan lagi pasal bijak pandai, tapi byk lagi perkara lain - kerja keras, disiplin, pengurusan masa, pengurusan diri/keluarga, pengurusan hubungan, tekanan, emosi tak keruan..fuh banyak tuuuh. Yang pasti sure PERMANENT HEAD DISEASE.

2) Another friend, my Iranian friend, after so many years struggling with her PhD, is about to finish. This story  (her problem) is a legend! Couldnt say it here, but thank GOD she also received a good news and she might go back to her country for good this coming March.

Wait..its all about PhD!! And about others...

Tapi, berita gembira untuk orang lain juga adalah berita gembira untuk saya. Melihat kawan2 berjaya mencapai sesuatu adalah kegembiraan. Bila orang sekeliling kita happy, then we are happy as well.

Ingat PhD teringat lagu tema PhD saya..lagu nilah yang betul2 cocok time tu tuk menggambarkan my journey doing my PhD. Jadi sejarah, but i really appreciate every single moment of my phd experience. saddness, happiness, stressness (??)..semua tu pengajaran tiada ternilai.


I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going
[ From: http://www.elyrics.net ]

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa


Mari kembali semula mengingati 'zaman perjuangan itu' dengan lagu ini..THE CLIMB



Happy Weekend!


Comments

taxandme said…
Tahniah...tumpang tanya kalau sambung phd ni ..guna secondary data ok ke? Tq
Cengkih78 said…
secondary data mcm ner tu? boleh detailkan?
taxandme said…
Cthnya guna data financial statement drpd public listed company punya annual report.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…