Skip to main content

Does a spouse slow you down?


PhD is a battle!
Dah 2-3 hari jugak tak berblogging...busy ngan keje/workshop/meeting/supervision bla-bla-bla..Ni tahun baru cina pun busy jugak coz 12 hb terlibat dengan program bersama remaja hamil. Belum difikirkan lagi modul nak buat. Seriously need to think about this starting tomorrow or tonite. Fortunately, workshop di maktab penjara has been postponed ke 19hb. Kalulah 13hb..kelepet jugak! Aderlah hikmahnya tuh. Bolehlah bernafas sedikit...fuh!

Buku "Wanita dan PhD" - is on d way, and we progressing very well so far. I hope this book will be succeed.  I hope my stories and other writers as well could inspire other women who want to pursue their PhD. No sweat no gain. Its a difficult journey but not impossible. With support, lots of doas, and motivation, one can do it towards the end. Quite interesting..i came across one article..title "Does a spouse slow you down?" 

Retrospective study on estimated 11,000 graduates students from various marital backgrounds. Finding menyatakan bahwa - lelaki yang bujang lebih cenderung tak menamatkan PhD dan lelaki berkahwin mempunyai peluang lebih tinggi untuk berjaya dalam pengajian PhD. And..wanita bujang or berkahwin, not so different. Meanwhile, single woman and married woman have equal opportunity to success in their PhD. Why??? 

My hypothesis - women dont have problem with multitasking jobs but men yes ;-)

Moral of the story -  bagi lelaki - kahwin dulu sblm PhD (hihii); bagi pompuan - just go ahead regardless of your marital status

Hehehe..just kidding. Itu cuma generalization semata2. I believe setiap orang ader keunikan masalah sendiri. I have learnt that - there is no an ideal marital status in doing PhD. Bukan status tu yang mempengaruhi, tapi your determination, your motivation and how strong you want to finish your PhD and also lots of other factors. Ramai jer yang single tapi tak habis sedangkan kalu diikutkan single lagi byk masa dan ruang utk menyudahkan kerja mereka kan? Logiknya gitulah, tapi tak semestinya. Mcm tu jugak, ramai anak dan komitmen tak semestinya tak boleh siap PhD sbb ramai jer kawan2 dah membuktikan mereka boleh. 

PhD is important but not everything..jangan pulak kita korbankan keluarga/kawan2 kerana terlalu mengejar PhD. Itupun tak boleh jugak. Ader dengar cerita benar beberapa orang yang bercerai berai gara2 PhD, yang sakit berpanjangan gara2 nak menyudahkan PhD. Kadang2 saya terfikir..is it really worth it? To lose your family/health just for the sake of PhD? So balance is a must. Tak guna dapat PhD but you lose everything, kejayaan manis utk dikongsi bersama, baru ada nikmat, bukannya sorang-sorang. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…