Skip to main content

Ada apa dengan 14 Februari???

Setiap hari adalah CINTA

Saya mengaku..

Dulu semasa masih hingusan dan baru kenal cinta monyet, saya pun ikut celebrate Valentine's Day. Memang masyuk! Yelah time nilah 'si cinta monyet' bagi kad lah, bagi novel lah, bagi patung lah..coklat lah..mau tak best??? 

But as time goes by..

Baru perasan sebenarnya menyambut valentine day ini bukan budaya kita (Islam) dan asal usulnya pun adalah tidak selari dengan kehendak Islam itu sendiri. Lihat di bawah ini:


Saint Valentine's Day, commonly known as Valentine's Day,[1][2][3] or the Feast of Saint Valentine,[4] is observed on February 14 each year. It is celebrated in many countries around the world, although it remains a working day in most of them.[3]
St. Valentine's Day began as a liturgical celebration of one or more early Christian saints named Valentinus. The most popular martyrology associated with Saint Valentine was that he was imprisoned for performing weddings for soldiers who were forbidden to marry and for ministering to Christians, who were persecuted under the Roman Empire; during his imprisonment, he is said to have healed the daughter of his jailer Asterius. Legend states that before his execution he wrote "from your Valentine" as a farewell to her.[5][6] Today, Saint Valentine's Day is an official feast day in the Anglican Communion,[7] as well as in the Lutheran Church.[8] The Eastern Orthodox Church also celebrates Saint Valentine's Day, albeit on July 6th andJuly 30th, the former date in honor of the Roman presbyter Saint Valentine, and the latter date in honor of Hieromartyr Valentine, the Bishop of Interamna (modern Terni).[9][10]
The day was first associated with romantic love in the circle of Geoffrey Chaucer in the High Middle Ages, when the tradition of courtly love flourished. By the 15th century, it had evolved into an occasion in which lovers expressed their love for each other by presenting flowers, offering confectionery, and sending greeting cards (known as "valentines").[1][3] Valentine's Day symbols that are used today include the heart-shaped outline, doves, and the figure of the winged Cupid. Since the 19th century, handwritten valentines have given way to mass-produced greeting cards.[11]
Sumber: Wikipedia

So sejak itu saya merasa tiada keghairahan lagi nak sambut, tambahan pula rakan-rakan sekeliling pun tidak menyambutnya maka ia akhirnya menjadi sekadar tarikh biasa-biasa saja bagi saya (mungkin juga aku dah tuer!)

Hilang tak kebahagiaan tak sambut Valentine Day?? NOP! Happy macam biasa..takder signifikannya pun. Kalau anda benar-benar mahu menyambut hari kekasih - pilihlah hari yang spesifik unik untuk anda, bukan valentine day seperti hari lahir ker, hari ulang tahun perkahwinan ker..itu lebih baik saya kira. 

Saya juga merasakan setiap hari itu penting bagi mereka yang mempunyai hubungan romantik (e.g. suami isteri), tak semestinya perlu tunggu Valentine Day utk menunjukkan perasaan sayang cinta itu. Komunikasi yang mesra, keintiman yang terjaga, bergurau senda, saling hormat menghormati, jika diamalkan setiap hari pasti akan indah selalu, tak perlu Valentine Day pun untuk merasai istimewanya hubungan itu. 

Valentine Day dan Musim Mengawan? Sebenarnya terlalu mengagungkan cinta dan meraikan cinta di Valentine Day ini ada keburukannya yang tidak disedari. Saya teringat kata kawan-kawan yang bekerja di Jabatan Kebajikan Masyarakat dan rakan-rakan polis saya. Mereka memanggil Valentine Day ini sebagai 'musim mengawan' bagi pasangan remaja dan biasanya 9 bulan selepas Valentine Day itu kata mereka, banyaklah kes lahir anak luar nikah/buang bayi.

Actually 2 tarikh yang selalu mereka kaitkan dengan musim2 mengawan ni iaitu Valentine Day dan New Year. Statistik menunjukkan itulah patternnyer. So, maksudnya di sini, kadar seks bebas/terlarang adalah amat tinggi pada masa ini. Jadi ambillah pengajaran, sebelum berlaku malapetaka dek Valentine Day ini baiklah kita mencegah dulu.

Saya mohon maaf sekiranya anda menyambut Valentine Day setiap tahun. No offense, itu adalah hak anda untuk menyambutnya. Apa yang saya nyatakan di sini adalah pandangan dan apa yang saya percaya. Sudah semestinya pasti berbeza dengan pendirian anda. 

So ada apa dengan Valentine Day??? Bagi saya ia tidak lebih seperti hari-hari biasa...





Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…