Skip to main content

Cinta dan Restu...

Si buah hati atau ibu bapa? Dilema cinta..
Saya bukanlah peminat tegar hiburan Malaysia, baca2 gitu jah..tapi saya sukalah jugak bertandang di website beautifulnara untuk ikut perkembangan artis terkini. Kira macam tuk release tensionlah, nak tengok kontroversi terbaru yang hangat, yang suam2 suku..sapa berkahwin, sapa shopping luar negara, sapa melancong, sapa pregnant, sapa bergaduh...namerpun artis, semua orang nak ambik tahu..

Yang trending skarang..ialah of course kisah dua sejoli yang begitu open dengan hubungan cinta mereka iaitu Shanaz dan Shilah anak ND Lala. Sungguh jarangku mengulas hal artis nie tapi bukan artis tu yang nak dihighlightkan tapi isunya yang saya kira menarik jugak..cinta dan restu!

Restu. Perlukah restu? Sudah tentu. Ini pandangan saya..generasi X. Tak taulah kot2 trend generasi sekarang melihat restu ibubapa tu tak penting. Sebab saya percaya makbulnya doa ibu bapa kepada anak-anak. So jangan main-main. Takut murka ibu bapa mendatangkan murka Allah. Kita ni bukan negara Barat, cukup sekadar korang berdua setuju, sarung cincin and tadaaaa...bertunang sudah. Pastu bagi tahu keluarga, diaorang suka tak suka peduli apa...

Tapi kita berbeza. Kalau pun kita tak melihat budaya, tapi lihatlah agama dalam meletakkan ibubapa. Pentingnya doa dan restu ibubapa. Redha Allah ada dalam redha ibubapa. Dikhuatiri nanti, banyak masalah dalam rumahtangga bila tidak mendapat restu keluarga. kalau boleh biarlah hubungan itu direstui. kalau terdapat halangan, maka fikirkanlah yang terbaik untuk mengatasinya. 

Memenangi hati. Disitulah letaknya sabar dan kesungguhan. Saya kira ibubapa yang tidak bersetuju, bila jika melihat kesungguhan, keikhlasan dan kesabaran anak-anak mereka, akhirnya boleh berlembut hati menerima dan merestui pilihan anak mereka. Memanglah sukar, tapi kalau ada usaha dan jodoh..insya allah tidak kemana. Tanyalah diri, setakat mana sabar dan sanggupnya diri kita menempuh halangan demi mendapatkan restu. 

Ibubapa juga ada khilafnya. Saya tidak pula nak mengeneralisasikan soal restu ini dalam semua konteks masalah, kerana memang ada juga ibu bapa yang secara sengaja tidak mahu merestui kerana faktor-faktor yang tidak sepatutnya seperti darjat yang berbeza, tidak berpendidikan tinggi dan bukan pilihan keluarga. Yang itu, kadang-kadang khilafnya mungkin pada ibu bapa juga. Janganlah terlalu memilih sehingga kita tersalah membuat kriteria pemilhan yang tepat. Jika cukup syaratnya untuk menjadi bakal suami/isteri yang baik (e.g. agama, budi pekerti, sopan santun etc) maka kenapalah perlu dihalangi? Sesungguhnya memang ada ibu bapa sangat berkira tentang soal-soal yang tidak perlu/remeh/tidak penting seperti asal negeri bakal calon menantu. Ini namanya takder masalah mencari masalah. 

Pertembungan ego. Apabila meminta izin dan restu, paling penting memenangi hati. Kalau yang meminta itu berkeras dan yang hendak memberi restu itu pun berdegil, maka bencanalah jadiknya. Urusan yang sebelumnya molek, akhirnya berkecai gara-gara pertembungan ego. Seseorang harus mengalah. Memanglah kadang2, dalam keadaan marah, ego itu dipertahankan tapi kena fikir secara tenang, setakat mana ego itu membantu dalam mencapai matlamat? Kalau berjaya tunjuk ego tapi musnahkan perancangan yang elok (e.g berkahwin) maka apakah nilainya ego itu? zero. jadi letakanlah ego pada tempatnya yang sesuai. Saya kira setiap ibu bapa ingin dirinya dihormati selayaknya. Jika impresi salah yang diberi, takut izin tak dapat, impian berumahtangga hilang entah kemana. 

Moral of the story: Mendapat restu ibu bapa yang keberatan untuk merestui hubungan kita ibarat menarik rambut di dalam tepung. Banyak timbang taranya dan banyak pula kesabarannya. Disitulah letaknya kesungguhan. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…