Skip to main content

Hari Raya di Melbourne

okaylah, u all layanlah gambar2 raya nie. gambar nie diambik candid jer. si lin dah kenyang makan kat living room, pindah pulak ke 'bar corner' kitaorg panggil coz kat sini lah kami suka lepak2 sambil buat kopi dan borak2. lin syok citer kenangan raya di kampung and si duratun khusyuk jer dgr, maklumlah first time raya di perantauan. okaylah takderlah diaorg nangis2, kira tahan hati jugaklah.

Ingat kan rombongan kitorg yg dtg lewat rupernya kami yg first sekali sampai umah Dr kahar dan kak roziya. tak lama pastu baru family abg tareek dtg pulak, dan famili2 yg lain.

Duratun..meja makan pun nak posing ka? hihi..

Lin dan Sam. nielah yg meramaikan students msia di student village.

sam, rahim and akak tu first time baru nampak. dia duduk area ginifer jugak, kak roziya kenal masa solat raya kat masjid bosnia pagi tu.

abg tareek dan isteri.


borak2 di bar corner. ntahler, dapur tu jugak best kitorg lepak2 sambil menghabiskan biskut simpanan kak roziyah. hihi.

tak cukup biskut kat dlm balang, biskut simpan kat dapur pun habis digodek.


nielah kanak2 riang yg memeriahkan suasana raya kami kali nie..anak dr kahar/kak roziya, abg tareek, and abg hadi.

umah abg tareek. suka tgk living room dia coz ada pintu kaca yg blh nampak frontyard and taman mini, dia kata syok lepak kat dpn time summer. tapi rumah dia mmg sejuk walaupun tak pakai aircon.

budak2 jugak yg best beraya. tak ingat makan, ingat footy jer.



sambil makan sambil tengok netball Australia vs New Zealand. ntahlah kat sini org taksub betul ngan sukan. mcm2 sukan diorg tgk.


sblm berangkat pulang, bergambar dulu dpn umah abg tareek. malam karang sambung lagi umah abg hadi pulak..tapi sure malam nanti pakai jeans and coat jer coz pakai bj kurung siang2 pun dah sejuk.

Comments

kakzana said…
selamat hari raya lavender....
mana gambar tuan punya blog? yg pakai spec tu ke? jauh2 pun seronok juga raya dgn teman2, bila lg nk dpt mcm tu kan.......

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…