Skip to main content

My favourite Qari


Sini sy nak share di sini senarai favourite qari saya di You Tube. Sy link kan terus dgn bacaan mrk yg sy rasa adalah terbaik (pada pandangan peribadi sy). Kesemua qari nie dari Timur Tengah. Sebahagian mrk adalh imam2 besar masjid di Kuwait mahupun masjidil haram. Sesungguhnya bacaan yg sempurna itu amat dekat dihati. Kebanyakan mrk Smuda2 belaka. Selain menjadi imam, ada di antara mrk juga yg aktif bernasyid dan mempunyai website sendiri di mana anda blh download mp3 bacaan2 Quran mrk spt Al Afasy dan Al Kandary. salah seorang favourite qari saya di You Tube ialah kanak2.

1. Mishari Rashid Al Afasy (paling suka dgr)

Klik terus utk dgr:

Bacaan Surah Ibrahim
Bacaan surah Al Mulk

nasyid dia yg best

Ella Salati
Talaal Badru Alayna

blh juga dgr azan dia yg merdu (syahdu betul irama seruan mari bersembahyangnya; blh sebak dgr pagi2 hening)

azan al afasy

2. Syed Sadaqat Ali

Bacaan surah Ar Rahman

3. Al Kandary

Bacaan surah At Taubah

4. Hassan Ibn Abdullah (budak kecik)

Bacaan surah Muzammil (very soothing to listen)

5. Yaqub Nassim

Bacaan surah Abasa

nota: Semoga kelunakan suara mrk ini dpt membantu kita utk lebih mendekati dan mendalami maksud surah2.

Comments

salwah melaka said…
salam..memang betul..suara mereka sume syahdu.. qari dari Kuwait Fahd Al-Kandari..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…