Skip to main content

Pendrive shortcut virus yang memeningkan!




Salam and hi all,

Minggu  ni superbusy, dua hari lepas di Puri Pujangga, semalam di Residence, pagi nie jap lagi meeting and then after that terus ke Rembau, esok heading to Melaka for 2 days. Minggu yang kecoh. Tetapi ini tidak menghalangku untuk bercerita sikit, nak release my tension and to share some good info about

VIRUS PENDRIVE!!

Sakit tak hati bila pendrive terjangkit virus?? This happened to me yesterday. Dah lah pendrive tu banyak maklumat penting tentang research, mmanglah ada backup tapi yang latest i put in that particular pendrive. Semalam nak dijadikan cerita, pakai laptop pusat which is sangatlah banyaknyer virus, segala macam mak nenek virus ader, last2 terjangkit kat saya pulak. Dah la semalam tgh workshop tu la staff ofis nak urgent dokumen saya utk diserahkan kepada dekan..doc saya pulak dalam pendrive demam sebab VIRUS muhaffafah nih..memang hangin satu badan.

Virus yang telah menjangkiti pendrive saya tu tak tau namer, tapi dia telah menyebabkan segala dokumen saya berada dalam keadaan shortcut 'hidden' or 'super hidden'. Kalu ikut naluri nak format jer tapi i risk of deleting all my important docs. Fortunately, i tanya pakcik 'Google', sort of ahli bijak pandai masa kini yang quite reliable and pak cik google bagi tau ader caranya utk retrieve balik my docs without reformatting my pendrive, oh leganya rasa. Katanya virus ini cuba memberikan kefahaman salah kepada mangsa dengan memikirkan bahawa file/docs telah hilang dan oleh itu terpaksa reformat balik dan hilanglah segala maklumat penting itu. Tetapi sebenarnya, file/docs itu tidak hilang tetapi telah di 'sembunyikan'.

Aderlah beberapa tips i cuba and i try this one yang telah berjaya selesaikan masalah saya.

Download documents bernama 'hidden file tool' and ikut stepsnyer and voila! Settle sudah. Ohh, baru lah nampak dunia ni pagi ni, kalau tidak macam anak itik sesat jer...

Peliknya walaupun ada antivirus, komputer saya gagal utk mengesannya hingga berlaku kejadian semalam itu. Moral of the story, jangan cucuk pendrive sesuka hati and make sure update virus kita sentiasa.

Untuk lebih lanjut, sila ke CARA MEMBUANG VIRUS SHORT CUT 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…