Skip to main content

Misteri Tua..bukan Misteri Rumah Tua

Left: usia 21 tahun; Right: usia 26 tahun

A 26-year-old Vietnamese woman has left doctors baffled as she lost her once youthful appearance.

Nguyen Thi Phuong believes that an allergic reaction to seafood she ate in 2008, caused the skin over her face and body to sag and wrinkle. It has come to light now, as she has shown her face in public for the first time since it happened.

Her story has led health experts to question what could have triggered her rapid aging as pictures show Phuong looking like two different people.

Lebih lanjut klik NGUYEN 

Seram tul baca kisah perempuan nie. Dalam masa beberapa tahun, dia mengalami ketuaan ekspress yang berlaku pada kadar yang sangat cepat!!! SKII product company pun boleh angkat bendera putih nih for sure. Doktor masih misteri dengan perubahan fisiologi badan dia nie. Semuanya bermula dengan alergi makanan laut yg menyebabkan gatal2 seluruh badan. Lepas tu dia pergilah berubat, bermacam2 ubat digunakan tapi tak jugak sembuh sehinggalah dia menggunakan satu perubatan cina nie mmg gatal tu hilang tetapi timbul pulak masalah lain - berlaku kerepotan kulit walaupun tak mengalami esteoporosis, gigi rapuh, beruban, nyanyuk atau seangkatan dengannya yg selalu orang2 tua menghidapi.

Garu kepala - mungkin ini berpunca daripada alergi dan diterukkan lagi oleh segala macam ubat yg digunakannya utk menghilangkan gatal2 alergi dialaminya. tapi takder pulak dia jumpa doktor pakar kerana tak mahu dibebankan oleh kos kewangan perubatan. wui, menakutkan pengalaman perempuan ini. adalah mustahil untuk menegangkan kembali kulit seperti wanita muda sedia kala. mungkin penyakitnya dapat dikenalpasti dan diminimakan tetapi utk mengubah semua kendur2an itu adalah mission impossible. jika dapat dihilangkan kendur2an itu, nescaya akan mendapat nobel price doktor yg mengubatinya dan nenek2 dan datuk2 kita semuanya akan kembali muda sedia kala walaupun berusia. kweng3.

Comments

~~zAnAfAhMi~~ said…
ish..satu bdn jd mcm tu? takutnya...hubby akak alergi jugak dgn seafood tp dia beli ubat farmasi, tak pernah cuba tempat lain....bahaya la.
Cengkih78 said…
tu lah pasal, mmg dunia akhir zmn ni mcm2 perkara pelik berlaku. hati2lah..kita tak tau mkn kita makan skrg nie penuh dgn pencemaran toksin berbahaya.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…