Skip to main content

bahaya minda bersubsidi

kasut yang berbunga



Rasanya sudah agak terlalu lama menyepikan diri dari blogspot ini. Dulu inilah 'corner' tempat release tension buat PhD, now zmn itu dah berlalu. And kesibukan kerja dan komitmen lainnya menjadi segalanya terhalang begitu saja, kepenatan dan segala macam..mungkin jugak MALAS!

takder aper menarik nak dikongsi, cuma teringin berkongsi beberapa perkara yg saya perhatikan sepanjang tempoh berpantang blog ini dan ketika membuat fieldwork dalam beberapa research project berbeza.

kdg2 pertolongan itu boleh merugikan...kerana ia berpotensi melahirkan minda bersubsidi. itu yang saya nampak dalam beberapa situasi dalam masyarakat. segalanya kena disponsored kerajaan, FREE OF CHARGE. bila disuruh independent mulalah banyak excuses diberi dan mulalah mengkritik ini tak cukup, itu tak cukup, sbb kerajaan tak bagi peruntukan. tak diberi pun salah, beri pun salah.

itulah yang Dr M kata sbg Melayu bertongkat. saya kira kerajaan kena lakukan sesuatu utk mengikis minda ini kerana survival orang Melayu akan tumpul jika ada minda subsidi. dengan keadaan ekonomi semasa yang tidak dapat dijangka, tidak stabil dan segala macam isu dunia, Melayu tidak boleh selamanya berfikiran akan dibantu jika kesusahan. bantuan one off itu okay, tapi selamanya?? bila naik lemak dan minyak, penyakit malas akan timbul.

contoh paling mudah - pelajar IPT yg selalu komplen duit PTPTN tak cukup, rasanya mana ader duit yg cukup? tambah byk mana pun, bila duit dipandu nafsu, semua nak beli, rasanya sy sendiri pun yg dah bekerja rasa duit gaji tak pernah nak cukup, kalu boleh sentiasa nak lebih. tapi bagaimana menampung kekurangan itu? tak ramai pelajar melayu yg bekerja utk menampung perbelanjaan kampus mereka, ini berbeza dgn pelajar bangsa lain/asing yg rajin bekerja utk duit poket dan perbelanjaan. masih jugak boleh skor exam dan lulus cemerlang. ini semua terpulang pada time management, attitude dan komitmen masing2.

melayu mesti berfikir utk independent, dan jangan terlalu bergantung sangat kepada bantuan. utk jangka masa pendek, ia kelebihan, tapi jangka masa panjang - PENYAKIT!

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…