Posted on Wednesday, November 18, 2009

summer is coming

summer akan start 2 minggu lagi. meaning that, summer mula i msh kat msia. tapi skrg nie dah start terasa bahangnya. esok expected temperature up to 36c. esok adelaide red code (meaning that extremely hot weather, bushfire could happen at any time) coz temperature max 43c. couldnt imagine that. last year experience still fresh in my mind, 47-49c..cair semua minyak2 urut dlm bilik..esok melarikan diri ke ofis sampai malam.


spttnya jadi tukang urut mlm nie, tapi sbb 'pesakit' dah keletihan sbb seharian di ofis, maka cancel. okaylah blh relax mlm nie. 2 hari lepas spt biasa 'ladies night'. dah jadi rutin kami mkn nandos di highpoint. bukan sedap sgt pun, tapi sajer gathering to have a good chat. slh seorang member nie phd dlm matematik. dah submit final draft.


so happy, tapi bila dia tunjuk draft thesis dia..kami geleng kepala. serius tak faham, walaupun yg melihat tu semuanya phd. kami (geng tak faham nilah) sepakat kata - thesis dia bukan ditulis dlm bhs english, tapi bahasa alien. ahahahaha..ntah mcm2 equation kuar. hanya dia yg faham.
kdg2 terfikir, 'mcm nerlah aku blh ada kat sini, buat phd etc.' kdg2 hidup nie blh jadi sesuatu yg kita tak jangka. serius, kdg2 msh pelik mcm ner blh sampai sejauh ini perginya. tak pernah mimpi akan menjalani kehidupan spt ini. syukur mmg, syukur sgt. tapi kdg2 terfikir..is it because of my takdir or my usaha? ntahlah, agaknya dua2.

kita tak pernah tahu apa yg dirancang oleh allah pd kita. dan kehidupan org tak blh kita judge dgn mudah. perjalanan kehidupan manusia pjg. gagalnya hari nie esok lusa dia blh jadi org berjaya. anak2 yg cerdik pandai waktu kecilnya, blh jadi setelah separuh usia, tak lebih dari biasa2. apa yg ditempuhnya dlm kehidupan, blh jadi perkara yg 'mengubah segalanya.' jadi jgn mudah mengandai2..kerana perjalanan kehidupan ini sukar ditentukan dgn pasti. apapun yg pasti, org yg berusaha, akan memperolehi kejayaan kerana 'allah takkan mengubah nasib manusia melainkan mrk berusaha mengubahnya sendiri.' maknanya, sentiasa wujud peluang buat yg berusaha dlm hidup. sbb itu org kata, kejarlah kejayaan, kerana kejayaan tak dtg bergolek.

tak penting dimana kita bermula, tapi penting dimana kita berakhir.

adakah setiap kita blh berjaya? sy yakin ya. asal rajin berusaha. krn spjg apa yg tlh sy tempuh ini, kejayaan dan pencapaian tak pernah dtg mudah, tapi ia mampu dimiliki oleh sesiapa yg sanggup susah.

tak percaya tanya Donald Trumph. Read More

4 Responses to summer is coming

  1. maiyah
    November 19, 2009 at 1:13 AM
    yg pnting kene ada keyakinan dan tak takut utk cuba apa jua peluang dgn semangat yg kuat.. gerenti maintain nyer :)
  2. ::alwaniamalini::
    November 19, 2009 at 9:03 AM
    erm btul2..yang penting ada usaha dan tawakal..kalo tawakal saje tp x berusaha langsung mana nak menjadi....

    bak tanam pokok tp x pernah siram eheh...
  3. ~~zAnAfAhMi~~
    November 19, 2009 at 2:00 PM
    Betul, kita tak pernah tau apa perancangan Allah, mcm hidup akak ni.....lain diminta, lain pula jadinya..
    Ada masa, boleh kita jumpa, tp dimana ye? Akak lama di Kelantan, KL....mungkin 3/4 hari, lps tu balik Klntn semula, lps tu KL lagi. Bnyk urusan daa...
  4. D.ShK
    November 24, 2009 at 3:06 AM
    salam
    suka baca post cik salina ni..harap2 dapat jumpa dan kenal lebih dalam sebelum fly ke aussie smula..

    take k..salam