Skip to main content

summer is coming

summer akan start 2 minggu lagi. meaning that, summer mula i msh kat msia. tapi skrg nie dah start terasa bahangnya. esok expected temperature up to 36c. esok adelaide red code (meaning that extremely hot weather, bushfire could happen at any time) coz temperature max 43c. couldnt imagine that. last year experience still fresh in my mind, 47-49c..cair semua minyak2 urut dlm bilik..esok melarikan diri ke ofis sampai malam.


spttnya jadi tukang urut mlm nie, tapi sbb 'pesakit' dah keletihan sbb seharian di ofis, maka cancel. okaylah blh relax mlm nie. 2 hari lepas spt biasa 'ladies night'. dah jadi rutin kami mkn nandos di highpoint. bukan sedap sgt pun, tapi sajer gathering to have a good chat. slh seorang member nie phd dlm matematik. dah submit final draft.


so happy, tapi bila dia tunjuk draft thesis dia..kami geleng kepala. serius tak faham, walaupun yg melihat tu semuanya phd. kami (geng tak faham nilah) sepakat kata - thesis dia bukan ditulis dlm bhs english, tapi bahasa alien. ahahahaha..ntah mcm2 equation kuar. hanya dia yg faham.
kdg2 terfikir, 'mcm nerlah aku blh ada kat sini, buat phd etc.' kdg2 hidup nie blh jadi sesuatu yg kita tak jangka. serius, kdg2 msh pelik mcm ner blh sampai sejauh ini perginya. tak pernah mimpi akan menjalani kehidupan spt ini. syukur mmg, syukur sgt. tapi kdg2 terfikir..is it because of my takdir or my usaha? ntahlah, agaknya dua2.

kita tak pernah tahu apa yg dirancang oleh allah pd kita. dan kehidupan org tak blh kita judge dgn mudah. perjalanan kehidupan manusia pjg. gagalnya hari nie esok lusa dia blh jadi org berjaya. anak2 yg cerdik pandai waktu kecilnya, blh jadi setelah separuh usia, tak lebih dari biasa2. apa yg ditempuhnya dlm kehidupan, blh jadi perkara yg 'mengubah segalanya.' jadi jgn mudah mengandai2..kerana perjalanan kehidupan ini sukar ditentukan dgn pasti. apapun yg pasti, org yg berusaha, akan memperolehi kejayaan kerana 'allah takkan mengubah nasib manusia melainkan mrk berusaha mengubahnya sendiri.' maknanya, sentiasa wujud peluang buat yg berusaha dlm hidup. sbb itu org kata, kejarlah kejayaan, kerana kejayaan tak dtg bergolek.

tak penting dimana kita bermula, tapi penting dimana kita berakhir.

adakah setiap kita blh berjaya? sy yakin ya. asal rajin berusaha. krn spjg apa yg tlh sy tempuh ini, kejayaan dan pencapaian tak pernah dtg mudah, tapi ia mampu dimiliki oleh sesiapa yg sanggup susah.

tak percaya tanya Donald Trumph.

Comments

maiyah said…
yg pnting kene ada keyakinan dan tak takut utk cuba apa jua peluang dgn semangat yg kuat.. gerenti maintain nyer :)
erm btul2..yang penting ada usaha dan tawakal..kalo tawakal saje tp x berusaha langsung mana nak menjadi....

bak tanam pokok tp x pernah siram eheh...
~~zAnAfAhMi~~ said…
Betul, kita tak pernah tau apa perancangan Allah, mcm hidup akak ni.....lain diminta, lain pula jadinya..
Ada masa, boleh kita jumpa, tp dimana ye? Akak lama di Kelantan, KL....mungkin 3/4 hari, lps tu balik Klntn semula, lps tu KL lagi. Bnyk urusan daa...
D.ShK said…
salam
suka baca post cik salina ni..harap2 dapat jumpa dan kenal lebih dalam sebelum fly ke aussie smula..

take k..salam

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…