Hibernation vs Masuk Gua

Dah agak lama tak msk ofis. seminggu terperap dirumah siapkan keje. sajer bertukar angin. nasib baik meja ofis tak bersawang-sawang. sejak minggu lepas cuaca melbourne kembali kontroversi - panas-panas-panas! mendadak pulak tu. 2 minggu lepas belas2 suhu, tup2 sejak minggu lps terus naik mencanak2 30ke atas. dan hari ni ramailah jumpa member2 kat bus station, semua cabut gi ofis coz ada aircon (termasuk sy sendiri). mana tahan..

sbb lama dah terperap kat umah, kwn2 kata sy - ber-hibernate. teringat abg nash, slalu kata sy masuk gua..' org gua yg bertapa, dah kuar blum?' soalan slalu ditanya. sedap2 kata sy berhibernate. mari kita tgk setakat mana betulnyer..

hibernate (ikut wikipedia) - satu keadaan tidak aktif and metabolic depression (tak paham) binatang. dicirikan oleh suhu badan yg rendah, pernafasan yg perlahan dan rendah kadar metabolisme. binatang berhibernate utk menyimpan tenaga, terutama sekali ketika musim sejuk di mana berlaku kekurangan makanan. kadar metabolisme yg rendah membawa kpd penurunan suhu badan dan bukan sebaliknya.

hibernate utk binatang - sy? fikir sendirilah..
suhu badan rendah, pernafasan perlahan, kadar metabolisme rendah - i work the other way around. i work like this is the end of this world. i could not relax too much coz i am always worry that i might be not completed my 3 chapters this year. metabolisme is very high as well..suhu badan? always high - particularly during hot weather - i selalu nose bleeding..always (like today).

nak kata kurang makanan pun tak - kurang mkn ye. i have money to buy food but i dont have much time to cook healthy foods. ada kecenderungan mkn - junk foods - machine vender kat dpn ofis brp kali dah telan duit sy - beli keropoklah..coca cola..coklat..not healthy at all..and i skip my lunch today.

i more like this cat..berusaha dgn keras dan sungguh2..percayalah..nie bukan hibernate tapi FOKUS..

























Comments

Doralin Lee said…
Coca cola? Eeeeeee.... jangan minumbanyak sangat oh itu boleh guna untuk cuci tandas tahu.... bahaya pada usu la.
wa kak..
jgn skip lunch slalu..nnti makin kurus, cmne..?huhu..

erm..Doralin, btul ke coca cola tu bleh wat cuci tandas..? wa..takutnye..sy dh le suka sgt2 minum Vanilla Coke..argh....
maiyah said…
sy ni ibarat dok dlm gua gak nih :D
ahahaha...

wani percaya akak..
akak FOKUS! bukan HIBERNATE! ehehe

Popular posts from this blog

Panduan Masuk Rumah Baru

Ada apa dengan Clinique

Tips beli peti ais