Skip to main content

Hibernation vs Masuk Gua

Dah agak lama tak msk ofis. seminggu terperap dirumah siapkan keje. sajer bertukar angin. nasib baik meja ofis tak bersawang-sawang. sejak minggu lepas cuaca melbourne kembali kontroversi - panas-panas-panas! mendadak pulak tu. 2 minggu lepas belas2 suhu, tup2 sejak minggu lps terus naik mencanak2 30ke atas. dan hari ni ramailah jumpa member2 kat bus station, semua cabut gi ofis coz ada aircon (termasuk sy sendiri). mana tahan..

sbb lama dah terperap kat umah, kwn2 kata sy - ber-hibernate. teringat abg nash, slalu kata sy masuk gua..' org gua yg bertapa, dah kuar blum?' soalan slalu ditanya. sedap2 kata sy berhibernate. mari kita tgk setakat mana betulnyer..

hibernate (ikut wikipedia) - satu keadaan tidak aktif and metabolic depression (tak paham) binatang. dicirikan oleh suhu badan yg rendah, pernafasan yg perlahan dan rendah kadar metabolisme. binatang berhibernate utk menyimpan tenaga, terutama sekali ketika musim sejuk di mana berlaku kekurangan makanan. kadar metabolisme yg rendah membawa kpd penurunan suhu badan dan bukan sebaliknya.

hibernate utk binatang - sy? fikir sendirilah..
suhu badan rendah, pernafasan perlahan, kadar metabolisme rendah - i work the other way around. i work like this is the end of this world. i could not relax too much coz i am always worry that i might be not completed my 3 chapters this year. metabolisme is very high as well..suhu badan? always high - particularly during hot weather - i selalu nose bleeding..always (like today).

nak kata kurang makanan pun tak - kurang mkn ye. i have money to buy food but i dont have much time to cook healthy foods. ada kecenderungan mkn - junk foods - machine vender kat dpn ofis brp kali dah telan duit sy - beli keropoklah..coca cola..coklat..not healthy at all..and i skip my lunch today.

i more like this cat..berusaha dgn keras dan sungguh2..percayalah..nie bukan hibernate tapi FOKUS..

























Comments

Doralin Lee said…
Coca cola? Eeeeeee.... jangan minumbanyak sangat oh itu boleh guna untuk cuci tandas tahu.... bahaya pada usu la.
wa kak..
jgn skip lunch slalu..nnti makin kurus, cmne..?huhu..

erm..Doralin, btul ke coca cola tu bleh wat cuci tandas..? wa..takutnye..sy dh le suka sgt2 minum Vanilla Coke..argh....
maiyah said…
sy ni ibarat dok dlm gua gak nih :D
ahahaha...

wani percaya akak..
akak FOKUS! bukan HIBERNATE! ehehe

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…