Posted on Friday, November 20, 2009

Hayfever & hobi baru

smlm balik umah 7 ptg lebih, rumah panas berbahang. bukak semua tingkap dan pintu bagi udara petang sejuk msk. even lin and sam complaint kata umah kami panas, sedang udara time tu kat luar sejuk. maklumlah umah kayu..ala2 cottage zmn perang. tapi pointnyer ialah - sbb lupa nak tutup tingkap bilik time tido, pagi2 bersin dgn hebatnya..arrhh hayfever! tak sangka sy blh terkena hayfever. dulu ingat omputih jer blh hayfever, rupanya sy pun kena. especially time spring and early summer..time nie spora2 bunga berterbangan, aper lagi, arrrrchhuuuuum!! mslhnya, bukan pagi2 jer, berhenti sekejap pastu 2-3 jam nanti ada balik. sblm nie ingat biasa jer, tapi bila riayati kata, maybe hayfever, try lah beli ubat mcm ner. and mmg bila mkn ubat tu jadik kurang or takder terbersin.

sedikit info hayfever:

Hay fever symptoms are an allergic response to pollens and other airborne substances that irritate the mucous membranes of the nose, throat and eyes. This results in itchiness and swelling of the affected area.Hay fever occurs seasonally (every Spring for example), and includes symptoms such as:
  • Sneezing
  • Itchy, painful nose, throat
  • Nasal and sinus discharge
  • Stuffy, runny nose
  • Coughing
  • Watery, itchy eyes
  • Head and nasal congestion
An allergic reaction is a response to an allergen and develops when the immune system cannot tell the good from the bad and releases histamine to attack the harmless substance as if it were a threat. In the case of hay fever, the allergen is an airborne substance such as pollen from a particular plant. When the mucous membranes of the eyes, nose, mouth and air passages come into contact with the allergen, they become irritated and inflamed.

Sneezing and watery discharges from the nose and eyes are some of the body's methods for flushing away the allergen particles.

(msh berlaku ketika entry ini ditaip..arrrchum!)

and sy ada hobi baru hehehe. tgh survey good camera DSLR sbg permulaan. nak develop hobi baru pulak. dah survey2 price, preferences and levels of expertise. so sy dicadangkan bbrp senarai yg sesuai:

Nikon D60, D80 and D3000. sy pilih Nikon sbb nie yg paling byk dicadangkan and ramai kata Nikon is the best brand.

nie sesuai tuk beginner/amatur. professionals - diaorg kata D300. tapi tuk advanced level. lenses besar mcm gajah africa.

and ada byk guidelines and websites yg boleh dilihat tuk membantu kita shoot gambar yg baik. tapi, kena siapkan dulu thesis baru blh mula. Read More

3 Responses to Hayfever & hobi baru

  1. maiyah
    November 20, 2009 at 7:24 PM
    mesti idung merah nyala dok bersin sakan :D
  2. Alice
    November 21, 2009 at 12:59 PM
    tak sangka tempat u pun panas ye....hehe Malaysia dah musim hujan, hujan sentiasa
  3. kakzana
    November 25, 2009 at 8:33 AM
    jadi, sekarang ni kt mana? lps raya haji nnti akak balik Kajang lg, bnyk urusan tak selesai hari tu...
    simpan no akak ni, mana tau one day kita jmpa....0192711510