Skip to main content

Hayfever & hobi baru

smlm balik umah 7 ptg lebih, rumah panas berbahang. bukak semua tingkap dan pintu bagi udara petang sejuk msk. even lin and sam complaint kata umah kami panas, sedang udara time tu kat luar sejuk. maklumlah umah kayu..ala2 cottage zmn perang. tapi pointnyer ialah - sbb lupa nak tutup tingkap bilik time tido, pagi2 bersin dgn hebatnya..arrhh hayfever! tak sangka sy blh terkena hayfever. dulu ingat omputih jer blh hayfever, rupanya sy pun kena. especially time spring and early summer..time nie spora2 bunga berterbangan, aper lagi, arrrrchhuuuuum!! mslhnya, bukan pagi2 jer, berhenti sekejap pastu 2-3 jam nanti ada balik. sblm nie ingat biasa jer, tapi bila riayati kata, maybe hayfever, try lah beli ubat mcm ner. and mmg bila mkn ubat tu jadik kurang or takder terbersin.

sedikit info hayfever:

Hay fever symptoms are an allergic response to pollens and other airborne substances that irritate the mucous membranes of the nose, throat and eyes. This results in itchiness and swelling of the affected area.Hay fever occurs seasonally (every Spring for example), and includes symptoms such as:
  • Sneezing
  • Itchy, painful nose, throat
  • Nasal and sinus discharge
  • Stuffy, runny nose
  • Coughing
  • Watery, itchy eyes
  • Head and nasal congestion
An allergic reaction is a response to an allergen and develops when the immune system cannot tell the good from the bad and releases histamine to attack the harmless substance as if it were a threat. In the case of hay fever, the allergen is an airborne substance such as pollen from a particular plant. When the mucous membranes of the eyes, nose, mouth and air passages come into contact with the allergen, they become irritated and inflamed.

Sneezing and watery discharges from the nose and eyes are some of the body's methods for flushing away the allergen particles.

(msh berlaku ketika entry ini ditaip..arrrchum!)

and sy ada hobi baru hehehe. tgh survey good camera DSLR sbg permulaan. nak develop hobi baru pulak. dah survey2 price, preferences and levels of expertise. so sy dicadangkan bbrp senarai yg sesuai:

Nikon D60, D80 and D3000. sy pilih Nikon sbb nie yg paling byk dicadangkan and ramai kata Nikon is the best brand.

nie sesuai tuk beginner/amatur. professionals - diaorg kata D300. tapi tuk advanced level. lenses besar mcm gajah africa.

and ada byk guidelines and websites yg boleh dilihat tuk membantu kita shoot gambar yg baik. tapi, kena siapkan dulu thesis baru blh mula.

Comments

maiyah said…
mesti idung merah nyala dok bersin sakan :D
Alice said…
tak sangka tempat u pun panas ye....hehe Malaysia dah musim hujan, hujan sentiasa
kakzana said…
jadi, sekarang ni kt mana? lps raya haji nnti akak balik Kajang lg, bnyk urusan tak selesai hari tu...
simpan no akak ni, mana tau one day kita jmpa....0192711510

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…