Skip to main content

Tentang rumah lagi...



Salam 1 Syawal kepada semua!!! Yeppie..hari ni hari Raya Aidilfitri. Alhamdulillah saya dapat menyertai ibu dan ahli keluarga yang lain bersolat sunat aidilfitri di surau kampung. Tahun ni cuti 2 minggu yang lazimnya saya ambil setiap kali cuti raya telah dipendekkan kepada 10 hari sajer sebab staff batch 2009 dan ke atas kini hanya diberikan cuti 25 hari instead of 30 days. Oleh itu sebagai langkah berjimat cermat maka cuti dipendekkan bagi tujuan-tujuan lain- cuti kahwin ke. Huahahahaha! Tapi sadiskan cuti dipendekkan ke 25 hari dan kekal sampai ke pencen.  Sila nangis T_T

Oops, sebenar nak cakap pasal rumah, maklumlah tengah obses ngan rumah nie. Terbaca kat UTUSAN MALAYSIA online pagi ni tentang bbrp artikel pasal rumah yang dikatakan amat mahal dan diluar kemampuan orang kebanyakan utk membelinya. Hmm, naik muaklah isu yang sama, ntah sampai bila satu penyelesaian yang sebenar2nya dapat dilakukan bagi mengatasi masalah ini. Golongan muda dah terdesak, takut jer perasaan geram dan tertekan dengan kos hidup/rumah ni menyebabkan kerajaan yang menjadi mangsa kemarahan. Itu yang jadi KITA UBAH lah..KITA TUKAR lah..

Saya juga rasa pengenalan skim rumah pertama ku dan juga ada yang satu lagi tu saya lupa namanya, tidak begitu berkesan dalam mengatasi masalah rumah harga hangit tak hingat nih. Apa yang paling penting saya rasakan ialah mengawal harga rumah menjadi mampu milik dan bukan harga ridiculous macam sekarang ni. Memang benar, RM6000 sebulan pun kesemputan nak beli rumah. Alhamdulillah saya sempat menyambar rumah 2 tahun lalu pada harga yang okay. Now rasanya meroyan jugak kalu baru nak carik rumah especially Bandar Baru Bangi. 

Untuk lanjut sila klin SINI, SINI dan SINI 

Selamat beraya kawan2. Hati-hati dijalan raya dan di mana jua anda berada :-)

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…