Posted on Thursday, August 08, 2013

Tentang rumah lagi...



Salam 1 Syawal kepada semua!!! Yeppie..hari ni hari Raya Aidilfitri. Alhamdulillah saya dapat menyertai ibu dan ahli keluarga yang lain bersolat sunat aidilfitri di surau kampung. Tahun ni cuti 2 minggu yang lazimnya saya ambil setiap kali cuti raya telah dipendekkan kepada 10 hari sajer sebab staff batch 2009 dan ke atas kini hanya diberikan cuti 25 hari instead of 30 days. Oleh itu sebagai langkah berjimat cermat maka cuti dipendekkan bagi tujuan-tujuan lain- cuti kahwin ke. Huahahahaha! Tapi sadiskan cuti dipendekkan ke 25 hari dan kekal sampai ke pencen.  Sila nangis T_T

Oops, sebenar nak cakap pasal rumah, maklumlah tengah obses ngan rumah nie. Terbaca kat UTUSAN MALAYSIA online pagi ni tentang bbrp artikel pasal rumah yang dikatakan amat mahal dan diluar kemampuan orang kebanyakan utk membelinya. Hmm, naik muaklah isu yang sama, ntah sampai bila satu penyelesaian yang sebenar2nya dapat dilakukan bagi mengatasi masalah ini. Golongan muda dah terdesak, takut jer perasaan geram dan tertekan dengan kos hidup/rumah ni menyebabkan kerajaan yang menjadi mangsa kemarahan. Itu yang jadi KITA UBAH lah..KITA TUKAR lah..

Saya juga rasa pengenalan skim rumah pertama ku dan juga ada yang satu lagi tu saya lupa namanya, tidak begitu berkesan dalam mengatasi masalah rumah harga hangit tak hingat nih. Apa yang paling penting saya rasakan ialah mengawal harga rumah menjadi mampu milik dan bukan harga ridiculous macam sekarang ni. Memang benar, RM6000 sebulan pun kesemputan nak beli rumah. Alhamdulillah saya sempat menyambar rumah 2 tahun lalu pada harga yang okay. Now rasanya meroyan jugak kalu baru nak carik rumah especially Bandar Baru Bangi. 

Untuk lanjut sila klin SINI, SINI dan SINI 

Selamat beraya kawan2. Hati-hati dijalan raya dan di mana jua anda berada :-)
Read More

0 Responses to Tentang rumah lagi...