Skip to main content

Tahnniah Graduan 2011


Habis sudah majlis konvokesyen kali ke-39 di UKM. Last year tak sempat pergi tapi alhamdulillah kali nie dapat pergi hari kedua sidang sebelah pagi. Sebab dah byk kali pergi, dah rasa biasa sajer, tapi kalu tgk students and parents, mmg excited semacam, yelah, dah habis blajar, mak bapak pun dah nampak kejayaan dpn mata, so mesti bangga semua kan kan.

tapi sedihnya, ada dua orang pelajar yg pernah sy ajar tahun nie tak sempat menerima ijazah mrk pd hari bersejarah tu. seorang meninggal dunia akibat kanser pada semester akhir, dan yang seorang lagi meninggal dunia bbrp hari sebelum konvokesyen kerana kemalangan jalan raya. baju dah beli pun, mmg sedih tgk ibubapa/wife terima ijazah posthumous dari procanselor.


Dari kiri:
Dr. Suzana, Dr. Zubir, Dr. Fauziah, Dr. Chong, Dr. Suhaimi, Dr. Salina, Dr. Tan & Dr. Nash

Ehehehe ada pun gambar ni bukan gambar students yg konvo. Nie gambar kawan2 sekerja dan sefakulti.  ada pun yg pakai lain sikit tu sbb pakai jubah dari universiti yg mrk perolehi PhD masing. so kami berpakat2 lah tuk beli jubah masing2 thn depan (tengok budget jugak, baju bukan murah, pakai setahun sekali pulak tu).

leganya bila dah betul2 settle semua urusan PhD

aku?? alhamdulilah, sepatutnya konvo this coming Oct 12 jam 3 petang, tapi mintak defer tuk kumpul duit ke Melbourne tahun dpn. AKHIRNYA, perjalanan PhD ini benar2 ke garisan penamat apabila LETTER of COMPLETION secara rasminya diterima. Maknanya disini, genap 4 thn dari saat menjejakkan kaki ke Australia 2007 hinggalah proses kelulusan Senat Victoria University baru2 ini. Fuhhhh..lega2 dan alhamdulilah.

now bolehlah fikirkan masalah lain pulak....erk! hidup mesti terus...

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…