Skip to main content

Pasca Raya - buah eksotik Sarawak

Salam pasca raya untuk semua..

Memang blog ini sudah sunyi dari entri-entri terkini. Banyaklah sebabnya, busy, takder idea, paling selalu ialah MALAS. Ahaha..lagipun sy mmg agak selektif dlm memilih entri, sy tak berapa gemar entri yang terlalu peribadi/emosional/kontroversial. Walau kadang2 ada byk idea nak dicurahkan utk respon isu2 yg ada, tapi sy msih memikirkan kesan dari penulisan itu kepada diri sendiri dan orang lain. Sy nie low profile dlm dunia tenet nie, salah satu sbb mgp sy takder facebook, people can do anything about your infomation once they get it via internet - for worst or for better. I just play safe, BUT again, there is no guarantee as well even if you are too discreet. in today world, people can easily get information about you if they choose they wanted to isn't it?


Enough with the pointless entry, today i'm gonna talk about something exotic about Sarawak foods/fruits. I know some of you already know some of exotic dishes here in Sarawak, for example - Umai, this dishes is quite popular i belief because i've seen lots of articles in magazines/tv programmes about this unique dishes. Some people equate this unique dishes as to  that of Sushi. I couldnt agree more. I love Umai as well, something i will look for every time i come to Sarawak, specially during Ramadhan. Love the sweet, sour, spicy taste of this dishes. A must try!


Now, for those who still dont know about these two unique fruits of Sarawak, let me introduce you to buah DABEY and buah NGKALAK . These two fruits are very unique as I've never seen these fruits at any places in Peninsular. Maybe you can find these fruits in Borneo - Sabah or Kalimantan. There is a special way to eat Dabey and Ngalak. You definitely cannot eat it raw/just like that. 

I'm not sure if other people have special way to eat buah Dabey, but ever since my mother introduced this Dabey to me, she soaked buah dabey into hot water and leave it for about 15-30 minutes before you can eat it. Very delicious to eat along with nasik putih panas. Alternatively, you can make this dabey like pickles, soaks it in ketchup souce for 1-2 days before you eat it. I love the latter.
Buah dabeyyy




 And below is dabey - also a very unique fruits. Actually i dont know whether it is the correct thing to do to categorise dabey/ngalak as fruits or vegetables. Not so sure. how to eat it?? similar to dabey, soak it in hot water and leave it for few minutes. after that, take away buah ngkalak and sprinkle with salt or ketchup and tadaaa, ready to eat. the taste?? dabey/ngkalak - lemak2 kata orang Melayu. but dont be surprised, even lots of Sarawakian dont know how to eat these two fruits. But if you are a very adventures person, love the challenge and want to taste something different, you can try dabey and ngkalak once in Sarawak. its not difficult to find these fruits, just go to local market like Satok or ordinary wet local market, you can find it with a cheap price.

Buah ngkalak




my only advice - dont eat it raw!


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…